Güneş Paneli Taktırmak İsteyenler Artık Yapı Ruhsat İzni Almayacak. Çatıların güneş panelleri ile donatılmasının önündeki en büyük engellerden, “belediye imar süreçleri” kaldırıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayımladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne göre, binaların kendi ihtiyaçları için yapılacak güneş enerjisi sistemleri, taşıyıcı sistemi etkilememek ve muvafakat alınmak kaydıyla yapı ruhsatı gerektirmeyecek.
Binanın kendi ihtiyacı için yapılacak güneş kaynaklı enerji sistemleri kurulması ruhsata tabi değildir. Ancak çatı ve cephe uygulaması olarak gerçekleştirilebilir.
Dolayısıyla devletin yaptığı ihaleler dışında araziye yeni Güneş Enerjisi Santralleri (GES) kurmak mümkün değil. Güneş Enerjisi Santralleri (GES) kurmak istiyorsanız bu şimdilik sadece fabrikanız, işletmeniz ve konutlarınız üzerine kuracağınız sistemlerle mümkün.
Vergi muafiyetleri birçok alanda kullanılan devlet desteklerinden biridir. Gelir Vergisi Kanunu da çatı ve cephelere yerleştirilen güneş panelleri ve rüzgâr türbinleri konusunda vergi muafiyeti düzenlemektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Güneş paneli maliyetleri üretici, tür ve boyuta bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bir ev için kapsamlı bir monokristal güneş paneli sistemi maliyeti yaklaşık 50 bin TL'den başlıyor ve ihtiyaca göre 200 bin TL'ye varabiliyor. Polikristalin panellerin fiyatı monokristalin panellere göre biraz daha düşük olabilir.
Güneş enerjisi sistemi hibe desteği, program ve proje bazında farklılıklar gösterir. Örneğin KOSGEB kapsamında %40-%100 arasında destek verilir. Toplam 900.000 TL'ye kadar hibe desteği vardır. KKYDP hibesinde ise yeni yatırımlarda 3.000.000 TL üst sınır vardır ve yatırımın %50'si hibe kapsamında verilir.
Kanunu: Kanun uyarınca 1. ve 2. derece kara, hava ve deniz askeri yasak bölgeler ile askeri güvenlik bölgelerinde güneş enerji santrallarının kurulmasına ve işletilmesine izin verilmemektedir.
50 Kw Güneş Enerjisi Santrali İçin Yaklaşık 1.000 m2 Arazi Gerekir. Not: 1000 M2 Arazi demek 1 dönüm susuz tarla demektir. Dönüm Hesabı yaparsak; 1 Dönüm tarlaya 50 Kw Güneş Enerjisi Santrali kurulabilir.
Elektrik abonesi olan herkes (her gerçek veya tüzel kişi) lisanssız elektrik üretim tesisi kurabilir. Bu kişilerin kendi uhdelerinde en az bir tüketim tesisi, yani aboneliği bulunması gerekir. Aboneliği olmayan kişiler, lisanssız elektrik üretim tesisi kuramaz.
Mimari projede yer almamasına karşın ana taşınmazın ortak yerlerine (çatı veya terasa) güneş enerjisi ile su ısıtma sistemlerinin kurulması konusunda belli kriterlere uyulmuş olması kaydıyla diğer kat maliklerinin rızası aranmamaktadır.
Dağıtım bedeli ve vergiler dahil rakam 1,47TL/kWh olmaktadır. Bu durumda 1 ayda 240 kWh ve altı tüketim olduğunda 240 kW elektrik fiyatı 353,85 TL'dir. (240kWh X 1,47TL) . 240 kWh'in üstündeki kısım için ise tüketilen miktarın çarpılacağı birim fiyat 2,21 TL olacaktır.
Evde güneş enerjisi kullanımının kısa vadede kâr getirisi yoktur, ancak uzun vadede çok kârlıdır. Ev tipi güneş enerji sistemlerinde amortisman süresi ortalama 7 yıldır. Güneş panellerinin genelde 25 yıl performans garantisi vardır. Güneş panellerinin ömrü ise ortalama 50-60 yıldır.
Güneş Tarlası Kurulumu
Enerji üretimi için kullanılacak arazi satın alınır ya da kiralanır. Kurulacak güneş santrali için Marjinal Tarım Raporu ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Muafiyet Raporu alınır. Kurulum için elektrik dağıtım şirketine başvurulur, gerekli başvuru evrakları teslim edilir.
Ülkemizde her türlü kazançların belirli bir kısmı vergi olarak ödenmektedir. Güneş panellerinden sağlanan bu kazançlar ile ilgili de bir süre vergi alınmıştır. Fakat Daha sonrasında teşvik amaçlı olarak ve yenilenebilir enerji sayesinde gelişme kaydetmek amacı ile vergi ödenmemesine karar verilmiştir.
Güneş enerjisi santrali kurulumu ile ilgili başlıca mevzuat, güneş enerjisi sistemlerinin verimli tarım topraklarına kurulmamasıdır. Eğer araziniz tarıma elverişli bir arazi ise santral kurulumu için gerekli izinleri alamadan işi sonuçlandırmanız gerekecektir.
535 Watt'lık bir güneş panelinin nominal maksimum gücü 535 Watt'tır. Buna göre 100% verimle çalışan 535 Watt'lık panel saatte 535 Watt'lık elektrik üretir. 5 saatlik ortalama günlük güneşlenme süresinde günlük toplam 2675 Watt ( 2,67 kW) elektrik üretir.
Günlük ve aylık güneş paneli çıkışı
4 saat tam güneş kullanarak, bu denklemi verir: 250 watt x 4 saat. Bu, 250 watt panel başına günde 1 kW (1.000 watt). Panel başına 1 kWh'yi ayda 30 gün ile çarparsanız, her 250 watt nominal panelin ortalama bir ayda yaklaşık 30 kWh üreteceğini göreceksiniz.
Genel olarak, bir ev için ortalama olarak 4-10 kW güneş paneli gerekebilir. Ancak, evin elektrik tüketimine, bulunduğu bölgenin güneşlenme koşullarına ve enerji verimliliği önlemlerine bağlı olarak bu sayı değişebilir.
Tarım arazilerinin bir kısmına sözleşme gücünüz kadar GES kurabilirsiniz ve de 5.1.c kapsamında mahsuplaşma yapabilirsiniz.
Güneş enerjisi sistemleri evlerin çatılarında, arsaların tepelik ve güneş gören yerlerinde olduğu için herhangi bir yıldırım durumunda yıldırımın düşmesi için en tehlikeli görülen yerler arasındadır.
Güneş Paneli bulunduğu konumda ortalama güneş ışığı yoğunluğu yıllık 1200 kWh/m² ise, yıllık üretim yaklaşık olarak 180.000 kWh olacaktır.
Bu yüzden size ortalama bir fiyat vermek gerekirse evinize güneş paneli sistemi kurmak ve elektrik faturasından tamamen kurtulmak için kullanacağınız panellerin türü, sayısı ve sistemin teknik özelliklerine göre 2023 yılı itibariyle 80.000 TL ile 115.000 TL arasında bir rakamı gözden çıkarmanız gerekir.
Güneş paneli tarlasının aylık getirisi, güneş panelinin verimliliği, enerji talebi, fiyatlar ve çevresel faktörlere göre değişebilir. Ancak ortalama olarak, 1 mw güneş paneli tarlası aylık olarak yaklaşık 30.000 - 50.000 dolar arasında bir getiri sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri