Samanyolu Gökadasında tahmin edilen yaklaşık 200 milyar yıldızdan birisi olan Güneş'in kütlesi sıcak gazlardan oluşur ve çevresine ısı ve ışık şeklinde radyasyon yayar.
Güneş'in ışık yayması şu prensiple alakalıdır; dört helyum atomu füzyon (nükleer kaynaşma) aşamasında açığa bir enerji çıkarır bu da şu an güneşin çekirdeğinde gerçekleşen bir olgudur. Bir nevi maddenin kendine uygulanan kuvvete şiddetle direnç göstermesidir.
Kendiliğinden çevresini aydınlatan ışık kaynaklarına doğal ışık kaynakları denir. Bunlar; Güneş, yıldızlar, yağmurlu havada çakan şimşek, yaz gecelerinde ışıklar saçan ateş böcekleri birer doğal ışık kaynaklarıdır.
Güneş ışığı ya da Güneş ışını, Güneş'ten gelen toplam elektromanyetik ışınımdır. Kızılötesi, görünür ışık ve morötesi biçiminde bulunur. Güneş ışığı Dünya'ya gelirken atmosferde süzülmektedir.
Ay, geceleri parlamasından dolayı bir ışık kaynağı zannedilebilir. Ancak ay, güneşten aldığı ışığı dünyaya yansıtmaktadır. Kendisi doğal bir ışık kaynağı değildir. Gezegenler de doğal ışık kaynağı olarak ifade edilemezler.
İlgili 31 soru bulundu
Böylece enerji (ısı ve ışık) üretir ve dış uzaya bu enerjiyi gönderir. Güneş, çekirdeğinde nükleer füzyon tepkimeleri gerçekleşen bir gök cismidir. Dış uzaya ısı ve ışık yayar. Bu yüzden Güneş bir gezegen değil, yıldızdır.
Güneşin bu denli sıcak olmasının en temel nedeni onun bir yıldız olmasıdır. Güneşimiz hidrojen ile dolu bir yıldızdır. Güneş'te ki hidrojen atomları helyuma füzyonlanır ve bunun sonucunda devasa bir enerji ve ısı açığa çıkar. Bu füzyon tepkimeleri sonucunda oluşabilecek en ağır element demirdir.
Bunlar; 1- Gama Işınları 2- X- Işınları 3- Ultraviyole Işık 4- Görünür (Visible) Işık 5- Kızıl Ötesi (Infrared) Işık 6- Radyo Dalgaları'dır.
“Güneş ışığı vitamini” eksikliği, kalsiyum emiliminin azalmasına ve sonuç olarak, kemik yapısının zayıflamasına yol açar. Yeterli miktarda güneş ışığı almayan insanlar, kemik ağrısı, kas zayıflığı, raşitizm, osteomalazi ve osteoporozdan muzdariptir. Vücudunuzda yeterli miktarda D vitamini bulundurmanız çok önemlidir.
Kendiliğinden ışık veren ve çevresini aydınlatan ışık kaynaklarına doğal ışık kaynakları denir. Güneş, yıldızlar, şimşek, yıldırım, ateş böceği ve fener balığı gibi bazı balıklar doğal ışık kaynağıdır. İnsanlar tarafından üretilen ışık kaynaklarına yapay ışık kaynağı denir.
Güneş'ten Gelen Görünür Işık
Görebildiğimiz ışığın doğal kaynağı, yıldızımız olan Güneş'tir.
Patlamalar sırasında, Güneş'in yüzeyindeki gazlar çok yüksek sıcaklıklara ve hızlara ulaşır, ancak bu gazlar hala oksijen içermez. Sonuç olarak, Güneş'in alev saçması, bir yanma reaksiyonundan kaynaklanmaz, ancak nükleer füzyon reaksiyonlarından kaynaklanır.
Hepimizin bildiği üzere yıldızımız Güneş, yılmadan yorulmadan enerji üreten devasa bir gaz topudur. Yıldızımızın çekirdeğinde ürettiği bu enerji, ısı ve ışık olarak kendini gösterir ve bize fotosferden, yani yüzeyinden itibaren yaklaşık sekiz dakikalık bir zaman diliminde ulaşır.
Atmosferde daha kısa dalgaboyuna sahip renkler, yani yeşil, mavi ve mor gibi renkler dağılır. Geriye kalan ise sarı, turuncu ve kırmızı gibi renklerdir. Bu nedenle Güneş bu renklerde gözükür yani Güneş'ten saçılan ışık beyazdır.
Fakat Güneş'de ne ateş vardır, ne de “yanan” herhangi bir şey… Güneş'in parlayıp enerji yaymasını sağlayan mekanizma, çok büyük kütlesi nedeniyle merkez bölgesinde aşırı basınca maruz kalan hidrojen atomlarının birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında enerji açığa çıkmasıdır. Buna, nükleer füzyon deniliyor.
Yıldızımız Güneş, bizleri Dünya, Venüs, Merkür ve hatta Mars gibi görece kendisine yakın gezegenlerin yüzeyinde çok ciddi miktarda aydınlatır.
Açık renk deri çok az melanin üretir. Asya kökenlilerin derisinde sarımsı bir melanin, Afrika kökenlilerde ise en koyu ve kalın tabaka melanin üretilir. Koyu renk derideki melanin çok yoğundur ve ışığı daha çok emip dağıttığı için mor ötesi güneş ışınlarına karşı daha koruyucu bir etkisi vardır.
Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçının. Mümkün olduğunca gölgede durmaya çalışın. Gölgede bulunsanız dahi kumlardan ve denizden yansıyan ışınlar nedeniyle güneş yanığının oluşabileceğini unutmayın.
Suyun içindeyken güneşin etkisi
Örneğin, suyun içinde durduğumuz zaman güneşten doğrudan alınan ultraviyolenin yanı sıra su yüzeyinden yansıyan ışınlardan alınan radyan etki oluşuyor. Böylece bir bölge iki kat daha fazla ışın almış oluyor. Deniz suyu daha tuzlu olduğu için ışınları daha çok çekiyor.
Güneş ışınlarından kaynaklanan ultraviyole ışınlarının tipleri var mıdır, özellikleri nedir? Yeryüzüne ulaşan solar ışınların sadece %5 ini ultraviyole (morötesi) ışınları (Kısaca.UV ışınları) oluşturmaktadır. Bunun da %95 i UVA, %5 i ise UVB ışınlarından oluşmaktadır.
UV ışınları UVA-UVB-UVC olmak üzere 3'e ayrılır; UVA (320-400 nm), UVB (290-320 nm) UVC ise (100-290 nm)
Güneş sarı bir cüce yıldızdır. Güneş Sistemi'mizin kalbinde parlayan sıcak bir gaz topudur. Kütle çekimi Güneş Sistemi'ni bir arada tutan şeydir. En büyük gezegenlerden en küçük parçacıklara kadar her şeyi yörüngesinde tutar.
Aydınlanma olayının gerçekleşebilmesi için iki kriter gerek: ışık kaynağı ve o kaynaktan çıkacak ışığın çarpıp yansıyacağı materyal. Uzay boşluğu ise bir madde değildir. Dolayısıyla aydınlanamaz. Çünkü ışığın çarpıp yansıyabileceği bir şey değildir.
Isı ışıma, iletim ve konveksiyon olmak üzere üç yolla yayılır. Güneş, Dünya'nın da içinde bulunduğu Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alır. Işık ışınlarının etrafa yayıldığı ışıkküre katmanının sıcaklığı yaklaşık 5500°C'yken Güneş'in çekirdeğinin sıcaklığı 15.000.000°C'dir.
Dünyamızın en büyük ışık kaynağı güneştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri