Güneşe korunmasız gözlerle bakmak, aşırı ultraviyole ışığın retinaya taşması ve göze zarar vermesi durumunda ortaya çıkan güneş retinopatisine neden olabilir. Belli bir ISO 12312-2 uluslararası standardı olan sertifikasyon bilgileri yazan gözlükleri alın. Kendi ev yapımı filtrelerinizi kullanmayın.
Tutulma Gözlükleri
Güneş tutulmasını gözlemenin en etkili yolu, direkt olarak Güneş gözlemi için üretilmiş özel filtreli gözlükler kullanmaktır. Bu filtreler, görüntü olarak alüminyum folyoyu andırsa da, normal alüminyum folyo ile gözlem yapamazsınız.
Güneşi gözlemlerken normal güneş gözlüklerini kullanmak ise yeterli değildir. Tutulmayı izlemeyi bekleyen gözlemciler güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanmalıdır. Bunlar mevcut değilse, güneş ışığını bir yüzeye yansıtmak için iğne deliği projektörü kullanmak da başka bir sağlıklı gözlem yöntemi olacaktır.
Özel üretilmiş tutulma gözlükleri de iyi bir seçimdir. Teleskop ile gözlem için açıklığın önüne yerleştirilen özel kaplanmış cam veya alüminyum tabaka şeklindeki Mylar Güneş filtreleri kullanılmalıdır. Parçalı tutulma safhalarında kullanılan tutulma gözlükleri ve teleskopla gözlem için Güneş filtreleri.
Güneş tutulmasını en güvenli izlenme yöntemi, projeksiyondur. Bu yöntem, Güneş görüntüsünün, dürbün, teleskop ya da dip kısmında yaklaşık 1 mm çapında bir delik açılmış bir karton kutu kullanılarak beyaz bir kağıda düşürülmesi ile gerçekleştirilebilir. Güneş'in bu şekilde yansıtılmış görüntüsü güvenle izlenebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Uzmanlar, güneş tutulmasının çıplak gözle izlenmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Takip için koruyucu gözlük, basit bir projeksiyon cihazı veya bir karton bile yeterli olabilir. Teleskop veya dürbünle tutulmayı izlemek için de koruyucu gözlüklerde kullanılanlardan çok daha güçlü filtrelere ihtiyaç duyuluyor.
Güneş tutulmasını izlemek için 3D denilen üç boyutlu gözlüklerin yeterli olmadığını belirten uzmanlar, bu gözlüklerle güneş ışıklarına uzun süre maruz kalmanın gözde kalıcı hasar bırakabileceğini belirterek tutulmayı izlemenin en sağlıklı yolunun tutulma gözlükleri olduğunu belirtiyor.
Göz emniyeti açısından, karton üzerine açılmış delikten doğrudan Güneş'e kesinlikle bakmayınız). Güneş'i emniyetli bir şekilde izlemenin ikinci bir yolu ise, plastik veya cam materyaller üzerine ince metal kaplamalarla yapılmış özel filtreler kullanmaktır.
Güneş tutulmasının, çıplak gözle, kamera, dürbün veya teleskop gibi herhangi bir optik cihaz, isli cam, disketiçi, CD ve yanmış film gibi malzemelerle izlenmemesi gerekiyor.
Güneş Tutulması esnasında çıplak gözle, kamerayla, dürbün veya teleskopla filtreleme yapılmadan bakılmaması gerekiyor. 25 Ekim'de gerçekleşecek olan tutulmada Güneşe bakarken özel Güneş Tutulması gözlüğü kullanılması oldukça önemli.
Tutulma gözlükleri ise güneş ışığını güvenli seviyelere indirerek gözlerinizin zarar görmesini önler. Yüksek seviyede ve görünür ışık ile görünmez radyasyona karşı özel olarak yapılmamış herhangi bir şey olmadan doğrudan Güneş'e bakmak gözün zarar görmesine sebep olur.
Güneş tutulmasının, çıplak gözle, kamera, dürbün veya teleskop gibi herhangi bir optik cihaz, isli cam, disketiçi, CD ve yanmış film gibi malzemelerle izlenmemesi gerekiyor.
Güneş tutulurken, din büyükleri Küsuf namazı kılınmasını tavsiye ediyor. Diyanet Haber'de yer alan habere göre, Allah Resûlü küsûf namazını kıldırırken kıyam, rükû ve secdelerde o kadar uzun kaldı ki, namaz bittiğinde güneş tutulması da sona ermişti.
Eğer filtrenin çeşitli yerlerinden nokta şeklinde daha parlak ışık geçiyorsa kaplaması zarar görmüş demektir. Böylesi filtreleri kesinlikle Güneş'i gözlemek için kullanmayın.
Parçalı ve halkalı Güneş tutulmalarının izlenmesi, özel göz koruması gerektirir. Güneş diski, ancak Güneş ışınımının zararlı bölümünün uygun şekilde filtrelenmesi ile güvenli olarak izlenebilir. Güneş gözlükleri, yeterli olmadığından uygun değildir.
Tutulma körlüğü NASIL GEÇER? Yapılacak ilk iş gözün ışığa daha fazla maruz kalmasını önlemektir. Mümkünse gözün yıkanması ve yoğun gözyaşı tedavisi uygulanabilir. Ayrıca göz pansuman ile kapatılabilir ya da göz kapakları üzerine soğuk kompres uygulanabilir.
Tutulmaya çıplak gözle bakmak çok tehlikeli. Çıplak gözle bakıldığında ışınlar retinaya zarar verir ve kör olma olasılığı var. Özel gözlüklerle veya kaynakçı gözlüğüyle bakılabilir. Röntgen filmleriyle de kısa süreli bakıp çekme suretiyle bakılabilir.
GÜNEŞ TUTULMASI NEYLE, HANGİ GÖZLÜKLE İZLENİR? Güneşi gözlemlerken normal güneş gözlüklerini kullanmak ise yeterli değildir. Tutulmayı izlemeyi bekleyen gözlemciler güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanmalıdır.
Güneş tutulmasında dışarı çıkılmasında herhangi bir mahsur bulunmamaktadır. Ancak çıplak bir gözle güneşe ve gökyüzüne bakmak, gözün zararlı ışınlarla doğrudan temasına neden olacağı için retinada olumsuz bir etkiye sebebiyet verebilecektir.
Uyku sorunu veya huzursuzluk hissi gibi ama hiç bir insanın davranışını etkileyebilecek bir tutulma olamaz.
Dünyamızın her yeri gölge olamayacağı için güneş tutulması her yerden gözlemlenemez, veya bazı yerlerde parçalı tutulma gözlenirken bazı yerlerde tam tutulma gözlemlenir.
Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir.
Sinemada daha çarpıcı görüntü kalitesi izlemek adına 3D, IMAX ya da 4DX teknolojilerine sahip sinema salonlarını tercih ediyoruz. Bugüne kadar gözlükle 3D sinema deneyimini yaşadığımız teknoloji, artık gözlüksüz de yaşanabilecek.
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Arıcı, 3D gözlüklerin göz rahatsızlığı bulunan bazı kişilerde, göz yorgunluğu, baş ağrısı ve çift görmeye yol açabildiğini söyledi.
Türkiye saatiyle 15.05'e kadar sürecek Güneş tutulması 12.40'ta başladı. Bugün gerçekleşen ve 'parçalı tutulma' niteliğinde olana tutulma, Avrupa, kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu ve Asya'nın batısından izlenebiliyor. 3 saat sürecek olan tutulma TÜBİTAK'tan canlı yayımlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri