Tam tutulmanın görülebildiği noktaların dışında Güneş tutulması parçalı olarak görülebiliyor. Tam tutulma görülen noktalardan uzaklaştıkça, Güneş'in daha küçük kısmının Ay tarafından örtüldüğü görülüyor. Şilili astrofizikçi Juan Carlos Beamin, "Teoride, en uzun Güneş tutulması 7 dakika 32 saniye sürebilir" diyor.
Bu gölgenin Yer üzerindeki ilerleme hızı 30 km/dak. dır. Buna göre, Yer üzerinde belli bir yerde tutulma süresi en fazla 270:30=9 dakika olur. Halkalı tutulma ise en fazla 11 dakika sürer.
PARÇALI GÜNEŞ TUTULMASI KAÇ DAKİKA SÜRER? Yer üzerinde belli bir yerde tutulma süresi en fazla 9 dakikadır. Parçalı güneş tutulması 12.40-15.05 saatleri arasında illere göre farklılık göstererek devam edecek.
Güneş'in ocakta Dünya'ya en yakın mesafede olması ve Ay'ın da bu anda en uzakta olması, aynı zamanda Güneş'i tamamen kapatamadığından Ay'ın çevresinde bir Güneş diski oluşmasıyla, her yıl görülen tutulma meydana geldi. Hint Okyanusu'nda en uzun süre meydana gelen tutulma 11 dakika 8 saniye sürdü.
GÜNEŞ TUTULMASI SAAT KAÇTA BİTECEK? Güneş Tutulması saatleri TÜBİTAK tarafından milimetrik hesaplamalarla tespit edildi. Yapılan hesaplamalara göre Türkiye'de saat 11.58'de başlayan Güneş Tutulması saat 15.05'te sona erecek.
İlgili 15 soru bulundu
11 Ağustos 1999 Güneş tutulması tutulma büyüklüğü 1.029 olan toplam güneş tutulması gerçekleşti. Ay Dünya ve Güneş arasında geçtiğinde bir güneş tutulması meydana gelir, böylece dünyadaki bir gözlemcinin güneş diskini tamamen veya kısmen gizler.
Tutulmalar meydana geldikleri tarihten 1,5 ay önce etkili bir biçimde kendilerini hissettirmeye başlarlar ve devamındaki 1,5 ay boyunca da bu etkiler devam eder. Dolayısıyla tutulmanın genel etkisi 6 ay kadar sürer.
Buna göre, Yer üzerinde belli bir yerde tutulma süresi en fazla 270:30=9 dakika olur. Halkalı tutulma ise en fazla 10 dakika sürer.
2022'nin ikinci Güneş tutulması 25 Ekim saat 13.49'da Akrep burcunda meydana gelecek. Saat 12.40'da başlayacak ve 15.08'e kadar devam edecek tutulma, Rusya, Asya'nın doğusu, Ortadoğu, Avrupa'nın birçok bölgesi ve ülkemizden gözlemlenebilecek.
Gözlem. Çok kısa bir süre bile olsa Güneş'e doğrudan bakmak, göz retinasında kalıcı hasara ve dolayısıyla körlüğe varan görüş kalıcı görüş bozukluklarına neden olabilir.
Birinci ev: Dış görünüm ve giyim tarzındaki değişimler, sağlık , bireyin egosunu ilgilendiren olaylar, yeni başlangıçlar, İkinci ev: Maddi kazançlarda ani artış ve azalışlar çalışma ve kazanma kapasitesinin ani artışı veya ani azalışı, gayrimenkul alım ve satımları.
29 derece Koç burcunda gerçekleşecek olan Güneş tutulması, saat 06.13'te başlayacak.
Ay ve Güneş tutulmaları veya evrelerinin depremi tetiklediğine veya yarattığına dair hiçbir bilimsel veri bulunmamaktadır. Bazı Astrologlar tutulmaların depremleri tetiklediğini savunur ancak böyle bir şey bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte hiçbir bilimsel dayanağı da yoktur.
2022 yılının en önemli gök olaylarından biri olan parçalı Güneş tutulması, 25 Ekim'de gerçekleşecek ve Türkiye'den de izlenebilecek. Antalya'da 2 bin 500 rakımlı Bakırlıtepe'deki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) 2022 Yılı Önemli Gök Olayları Yıllığı'nda da yer verilen Güneş tutulması, parçalı olarak yaşanacak.
Güneş tutulmasında dışarı çıkılmasında herhangi bir mahsur bulunmamaktadır. Ancak çıplak bir gözle güneşe ve gökyüzüne bakmak, gözün zararlı ışınlarla doğrudan temasına neden olacağı için retinada olumsuz bir etkiye sebebiyet verebilecektir.
Güneş Tutulması: Dünya ile Güneş'in arasına Ay girdiğinde Güneş tutulması dediğimiz gök olayı olur. Bu durumda Ay'ın gölgesi Dünya'nın üzerine düşer. Güneş tutulması boyunca Ay'ın gölgesinin düştüğü bölgelerde Güneş görülmez. Biz bu olaya Güneş Tutulması deriz.
Güneş tutulmasını en güvenli izlenme yöntemi, projeksiyondur. Bu yöntem, Güneş görüntüsünün, dürbün, teleskop ya da dip kısmında yaklaşık 1 mm çapında bir delik açılmış bir karton kutu kullanılarak beyaz bir kağıda düşürülmesi ile gerçekleştirilebilir. Güneş'in bu şekilde yansıtılmış görüntüsü güvenle izlenebilir.
Yılın ilk güneş tutulması 20 Nisan 2023 Perşembe günü saat 07.12'de gerçekleşecek, Avustralya, Güneydoğu Asya, Hint ve Pasifik okyanusundan izlenebilecek, ülkemizden izlenemeyecek.
3D gözlük, röntgen gözlüğü/filmi, isli cam, polaroid filtre, renkli film şeridi, fotoğrafik nötral yoğunluk filtresi ve bildiğimiz güneş gözlüğü ile Güneş'e bakmamalısınız. Bunlar, sadece "karanlık" göstermeye yarayan gözlüklerdir; ancak Güneş'ten gelen ışık, görünür ışıktan ibaret değildir.
Haber Global'in aktardığı habere göre; tutulma sırasında Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si, Ay tarafından örtülecek. Çok önemli olarak nitelenen bu güneş tutulmasından 2 hafta sonra bir tutulma daha var. Bu kez 8 Kasım 2022'de ay tutulması gerçekleşecek.
İlçede 270 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi de yaralandı. 1823 konut ve 326 iş yerinin yıkıldığı ya da ağır hasar gördüğü ilçede, 5 bin 106 konut ve 872 iş yerinde orta hasar, 3 bin 685 konut ve 461 iş yerinde hafif hasar meydana geldi.
Yılın ikinci ve son güneş tutulması 25 Ekim günü gerçekleşecek. Güneş tutulması, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çoğu Avrupa ülkesinden, kuzeydoğu Afrika, Orta Doğu ve Batı Asya'nın bazı bölgelerinde görülecek. Güneş tutulması Türkiye saati ile 12:00 - 12:10'da başlayacak.
Ay ve güneş tutulması esnasında namaz kılmak sünnettir. Güneşin ve ayın tutulmaları, küsuf ve husuf namazları denilen iki özel ibadetin vakitleridir. Yani; gece ve gündüzün nurani âyetlerinin perdelenmesiyle Allah'ın büyüklüğünü ilana sebep olduğundan, Cenab-ı Hak kullarını o vakitte bir nevi ibadete davet eder.
Global etkileriyle 2 Akrep burcunda meydana gelen tutulmalar sudan gelebilecek felaketler, terör olayları, aşırı yağış kaynaklı seller, savaş, ölüm, ihanet, ticaret, cinayet, kadınlara yapılabilecek cinsel saldırılar, cinsellikten bulaşan hastalıkları meydana getirebilir.
GÜNEŞ TUTULMASININ BURÇLARA ETKİSİ...
Akrep burcunun ilk derecelerinde gezegen yerleşimleri olanlar bu tutulmadan en fazla etki alacak. Öte yandan Boğa, Aslan ve Kova gibi diğer sabit burçlar da etki altında olacaklar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri