Tutulma sırasında ışık şiddeti azaldığı için güneşe direk olarak bakabilmek mümkündür. Ancak direk olarak güneşe bakmak, gözün ultraviyole ışınlara maruz kalmasına neden olur. Bu ışınlar, insan gözündeki sarı benek olarak adlandırılan 'makula'daki fovea bölgesinde yanıklara yol açar.
Güneş tutulması sırasında asla doğrudan güneşe bakmayın (güneşin tam tutulma içinde olduğu çok kısa süre hariç ve o zaman bile dikkatli olun). Doğrudan güneşe bakmak gözlerinizde kalıcı hasara neden olabilir.
Ancak tutulma zamanlarında, aksi takdirde Güneş'e çıplak gözle bakmayacak kişiler bile tutulmanın çekimine kapılarak Güneş'e bakabilirler ve bu, tutulma körlüğü adı verilen, geçici ve hatta kalıcı bulanık görmeye ve gözde kör noktaların oluşmasına neden olan, tehlikeli bir göz hasarı ile sonuçlanabilir.
Güneş tutulması çok merak uyandıran bir doğa olayı olmakla birlikte, çıplak gözle güneşe bakılması “solar makülopati” dediğimiz görme merkezi hasarına yol açıyor. Bu hasar, bulanık görmeye ve siyah bir leke şeklinde görme alanı kaybına neden oluyor.
Tutulma sırasında güneşe korumasız bakılması, gözlerde uzun vadede hasar yaratan etkiler yaratabiliyor. Bu nedenle Güneş tutulması esnasında çıplak gözlerimizle kamerayla, dürbün veya teleskopla filtreleme yapılarak bakmak daha hata.
İlgili 20 soru bulundu
Şurada Paylaş! Güneş Tutulması esnasında çıplak gözle, kamerayla, dürbün veya teleskopla filtreleme yapılmadan bakılmaması gerekiyor. 25 Ekim'de gerçekleşecek olan tutulmada Güneşe bakarken özel Güneş Tutulması gözlüğü kullanılması oldukça önemli. Şurada Paylaş!
Sonuçta Güneş'i yanlış gözlemek, tutulma sırasında katarağın gelişmesine, tutulma körlükleri ya da retinal yırtıkların ortaya çıkmasına yol açar. Retinanın şiddetli görsel ışığa maruz kalması da ışığa duyarlı kanallar ve hücrelerde tahribata neden olur.
Tam Güneş tutulmasını, Güneş'in ışıkküresi Ay'ın diski tarafından tam olarak örtüldüğünde, çıplak gözle, dürbünle veya teleskopla doğrudan izlemek güvenlidir. Güneş tacı (korona) bu sırada gözlemlenebilir, renkyuvarı ve hatta Güneş püskürtüsü görülebilir.
Ay ve Güneş tutulmaları veya evrelerinin depremi tetiklediğine veya yarattığına dair hiçbir bilimsel veri bulunmamaktadır. Bazı Astrologlar tutulmaların depremleri tetiklediğini savunur ancak böyle bir şey bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte hiçbir bilimsel dayanağı da yoktur.
Bilim adamları, bugünkü tam güneş tutulması sırasında akıllı telefonlardan selfie çekilmemesi uyarısında bulundu. Tam bu anda çekilecek selfielerin körlük riskini de beraberinde getirebileceği belirtildi.
En önemlisi gözlerinizi koruyacak gereçleri yanınızda bulundurun. Ayrıca kamera ve akıllı telefonlarınızın lenslerini korumayı unutmayın. Uzmanlar, güneş tutulmasının çıplak gözle izlenmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.
Türkiye saatiyle 15.05'e kadar sürecek Güneş tutulması 12.40'ta başladı. Bugün gerçekleşen ve 'parçalı tutulma' niteliğinde olana tutulma, Avrupa, kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu ve Asya'nın batısından izlenebiliyor. 3 saat sürecek olan tutulma TÜBİTAK'tan canlı yayımlanıyor.
Güneş tutulması için en iyi görüntü ise Erzurum ve Hakkari'den alınacak. 25 Ekim Salı günü gerçekleşecek olan Güneş tutulması, 12.00-15.00 arasında izlenebilecek.
Güneş tutulması sırasında kesinlikle güneşe bakılmaması gerekiyor. Güneş tutulması sırasında çıplak gözlerimizle kamerayla, dürbün veya teleskopla filtreleme yapılarak bakmak da çok daha zararlı.
Şurada Paylaş! 2022 yılının en önemli olaylarından bir tanesi olan parçalı Güneş tutulması, 25 Ekim'de gerçekleşecek ve ülkemizden izlenebilecek. Gün içerisindeki tutulma anları sırasında hava kararacak.
Tutulmaya çıplak gözle bakmak çok tehlikeli. Çıplak gözle bakıldığında ışınlar retinaya zarar verir ve kör olma olasılığı var. Özel gözlüklerle veya kaynakçı gözlüğüyle bakılabilir. Röntgen filmleriyle de kısa süreli bakıp çekme suretiyle bakılabilir.
17 Ağustos 1999 büyük Marmara depremi öncesi 20. yüzyılın son tam güneş tutulması olmuştu.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Zafer Emecan. Biliyorsunuz, toplumumuz içinde Ay ve Güneş tutulmalarının depremle ilişkili olduğu, maalesef yaygın bir yanlış inanış. İzlemesi keyif veren bir doğa olayı olması haricinde, Güneş ve/veya Ay tutulmalarının gezegenimiz üzerinde kayda değer bir etkisi yoktur.
Güneş tutulmasında dışarı çıkılmasında herhangi bir mahsur bulunmamaktadır. Ancak çıplak bir gözle güneşe ve gökyüzüne bakmak, gözün zararlı ışınlarla doğrudan temasına neden olacağı için retinada olumsuz bir etkiye sebebiyet verebilecektir.
Bu gölgenin Yer üzerindeki ilerleme hızı 30 km/dak. dır. Buna göre, Yer üzerinde belli bir yerde tutulma süresi en fazla 270:30=9 dakika olur. Halkalı tutulma ise en fazla 11 dakika sürer.
Tutulmayı izlemeyi bekleyen gözlemciler güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanmalıdır. Şurada Paylaş! Bunlar mevcut değilse, güneş ışığını bir yüzeye yansıtmak için iğne deliği projektörü kullanmak da başka bir sağlıklı gözlem yöntemi olacaktır.
Ay ve güneş tutulması esnasında namaz kılmak sünnettir. Güneşin ve ayın tutulmaları, küsuf ve husuf namazları denilen iki özel ibadetin vakitleridir. Yani; gece ve gündüzün nurani âyetlerinin perdelenmesiyle Allah'ın büyüklüğünü ilana sebep olduğundan, Cenab-ı Hak kullarını o vakitte bir nevi ibadete davet eder.
2023 GÜNEŞ TUTULMASI TARİHLERİ
2023 yılı güneş tutulması ilk olarak 20 Nisan 2023'te gerçekleşti. İkinci Güneş tutulması ise 14 Ekim 2023'te yaşanacak.
Güneş tutulmasını en güvenli izlenme yöntemi, projeksiyondur. Bu yöntem, Güneş görüntüsünün, dürbün, teleskop ya da dip kısmında yaklaşık 1 mm çapında bir delik açılmış bir karton kutu kullanılarak beyaz bir kağıda düşürülmesi ile gerçekleştirilebilir. Güneş'in bu şekilde yansıtılmış görüntüsü güvenle izlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri