Kasaptan ya da marketten satın aldığınız paketli çiğ tavuk etini, eve getirdikten sonra dilediğiniz şekilde doğrayın ve yıkamadan tencereye alın. Fırında hazırlanacak tavuk etinin de yine yıkanmaması gerektiğini unutmayın.
Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır. Bu bakteriler, piliç pişirildiğinde zararsız hale gelir.
Market tavuğunun kuyruğunda bulunan yağ kesesi, kesilir ve atılır. Tavuğun kanat uçlarında et bulunmadığından gerek duyulursa kesilir atılır. Anlattığım temizlik market tavuğuna uygulandıktan sonra, çeşme suyu ile içi dışı yıkanır ve tavuk kaba olarak temizlenmiş olur.
Tavuk eti pişirmeden yıkanır mı? sorusu her dönem en çok merak edilenler arasında. Yanıtı hayır. Yani tavuk eti pişirmeden yıkanmaz.
Uzmanlar, pişirilmeden önce tavuğun yıkanmaması konusunda vatandaşları uyarıyor. Bu uyarıyı yaparken de tavuk üreticisi firmaların tavukları kesimden sonra ambalajlamadan önce yıkama işlemini yaptıklarını vurguluyor.
İlgili 41 soru bulundu
Kan, toz, istenmeyen detayları temizlemek için soğuk suyla tavuğu yıkayabilirsiniz. Suyun derecesi çok önemli olacaktır çünkü sıcak su, tavuğun yapısını anında değiştirecek ve tadını etkileyecektir. Tavuk üzerindeki bakterilerin yok edilmesi için iyi bir pişirme tekniği uygulayabilirsiniz.
Tavuk Kızartılırken yıkanır mı? sorusu her dönem en çok merak edilenler arasında. Yanıtı hayır. Yani tavuk eti pişirmeden yıkanmaz.
Et yıkanır mı? Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.
Usulüne göre kesilmiş olan tavukların kanı süzüldükten ve varsa üzerlerine bulaşabilen diğer pislikler iyice temizlendikten sonra, kaynama derecesine ulaşmayan sıcak suda bir süre bekletilip müteakiben tüylerinin yolunmasında dinî açıdan bir sakınca bulunmamaktadır (İbnü'l- Hümâm, Feth, I, 210).
Tavuk eti bozulmadan sağlıklı bir şekilde tüketilmelidir. Bunun için tavuk etini buzlukta saklamak daha yararlı olmaktadır. Birçok kişi aldığı tavuğu dolaba koymaktadır. Buzdolabında duran tavuk 3-5 gün arasında tüketilmelidir.
Derisi, kuşa oranla daha kaim olduğundan tüyleri ikişer üçer koparmalısınız. Tüyleri güç çıkıyorsa, başını ve ayaklarını kestiğiniz tavuğu bütünüyle kaynar suya batırıp çıkararak tüylerini yolmalısınız. (Av hayvanları ise suya batırılmadan kolayca yolunur.) Tavuğu 1 ya da 2 dakika suyun içinde bekletmelisiniz.
Tavuğun üzerini geçecek şekilde su ilave edin ve bir yemek kaşığı tuz da eklemeyi unutmayın. Bütün tavuk nasıl pişirilir tencerede kaç dakika kalır dediğinizde bir süre tutun ve 70 dakika geçince tavuğu kontrol edin. Geçen 70 dakika içinde normal tencerede bütün tavuğunuz pişmiş olacaktır.
Tavuklarınızı pişirmeden önce tuzlu suda bekletirseniz hem daha nemli hem de daha lezzetli olacaktır. Bu işlemi özellikle fırında pişireceğiniz tavuklarınıza uygulayın. Tuzlu sudan çıkardıktan sonra yağ ve baharatlarla her zamanki gibi marine edebilirsiniz. Aynı şeyi tavukları kuru tuzla kaplayarak da yapabilirsiniz.
DOĞRU SICAKLIKTA MİKROPLAR ÖLÜYOR
USDA bu konuda "Et veya kümes hayvanlarını yıkarsanız, mutfağınızın yüzeylerine bazı bakteriler sıçrayabilir. Bu kontamine alanların temizlenmemesi ve sterilize edilmemesi gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilir.
Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor. Ancak dondurulup çözülen gıda pişirilmişse, örneğin çiğ tavuktan, tavuklu bir yemek yapılmışsa o zaman zararlı bakteriler ölüyor ve gıdanın yeniden dondurulması riskli olmuyor.
Şöyle ki, tavuğun üzerinde bulunan kampilobakterin yıkandığında su damlaları yolu ile ellere, mutfak lavabosuna ve etraftaki çeşitli eşyalara yayılabiliyor. Bu sebepten dolayı tavuk eti pişirmeden önce yıkanmamalı ve ayrıca temas ettiği kesme tahtası, bıçak gibi eşyaların ve ellerin iyice yıkanması öneriliyor.
Marketlerde satılan hazır tavuklar islami usullere göre kesilmişse bunları tüketmekte herhangi bir sakınca yoktur. Fakat kesin olarak islami usullere göre kesilmediğinden emin olduğumuz markalar varsa bunları tüketmek haram olur. Bunun için de helal sertifikası bulunan ürünleri tercih etmek gerekir.
Sıcak su püskürtmek suretiyle yapılan yolum işleminde, ete sirayet eden herhangi bir necaset söz konusu değildir. Dolayısıyla bu yöntemin uygulandığı kanatlı hayvanların etinin tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Kuru kesim de pilicin tüy dipleri buharla yumuşatılarak yolunurken, sulu kesimde ise pilicin tüy dipleri sıcak su ile yumuşatılır ve yolunur. İki teknikte de amaç tüy diplerinin yumuşatılarak deriye zarar vermeden kolayca yolunmasıdır. Her iki yolma işleminin “Helal” açısından bir sakıncası yoktur.
Buzluktan çıkan kırmızı et yıkanır mı? Hayır. Etin yüzeyinde bir şeyler varsa et cımbızı ile alabilir, kesebilirsiniz. Kanlı bir etse soğuk suda bekletebilirsiniz.
Kasaptan Alınan Et Yıkanır mı? Kasaptan alınan et yıkanmak zorunda değildir. Soğuk suda bekleterek basit bir temizleme işleminden yararlanabilirsiniz elbette.
Çiğ ette insan sağlığına zararlı,patojen dediğimiz bakteriler var. Bunlar yıkama esnasında çevreye (diğer ekipmanlara, tezgaha, kesme tahtasına) bulaşıyor. Bu işlem çapraz bulaşma riskine yol açıyor. Bu nedenle eti yıkamak mantıklı bir uygulama olmayacaktır" diye konuştu.
Ayrıca uzman şeflerin, mutfakla bağı fazla olan kişilerin emin olduğu bir şey var ki o da kesinlikle tavuk ve etlerin yıkanmaması gerektiğidir. Şefler etlerin yıkanması gerekmediğini, yüksek ısıda bulunan tencere veya tavada pişirilirken üzerinde bulunan bakterilerin zaten öldüğünü savunur.
Tavukları dondurduk, şimdi geldik asıl soruya. ''Donmuş tavuklar nasıl çözdürülür?'' Buzluktaki tavukları çözdürmenin en güzel yöntemi buzluktan çıkarıp buzdolabı kısmına almak ve yavaş yavaş çözülmesini sağlamaktır. Bu sayede en sağlıklı şekilde tavuklarınız çözülür.
Tavuğu dondurulmuş halde pişirebilirsiniz. Sadece tarifinde önerilen süreden %50 daha fazla pişirilmesi gerekir. Yavaş pişiren ocakta yemek pişirmek ya da pişirmek gibi bazı pişirme yöntemleri ya da tavukları çorba ve güveçte kullanmak, dondurulmuş etleri pişirmek için daha iyi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri