Güneş koruyucu krem kullanımı sırasıyla şu şekildedir: Güneş kreminin tam koruma sağlayabilmesi için güneşe çıkmadan 20 – 30 dakika önce sürülmelidir. Cildin güneş kremini emebilmesi ve cilde etkisinin görülebilmesi için bu süreye ihtiyaç vardır.
Ciltte hasar oluşumunu önlemek için zararlı güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 11.00 – 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmayın. Eğer çıkmanız gerekiyorsa güneş koruyucu krem kullanmayı asla ihmal etmeyin. Yaz aylarında kullandığınız ürünün güneşten koruma faktörünün 50 (SPF) olmasına da dikkat edin.
Uzmanlar, kimyasal etki gösteren güneş kremlerinin hiçbir ürün kullanılmamış temiz cilt üzerine uygulanmasını önermektedir. Bu nedenle kimyasal güneş koruyuculardan önce temizleyici ve tonik gibi ürünlerle cilt temizliği yapılabilir ancak herhangi bir krem veya makyaj ürünü uygulanmamalıdır.
Güneşten korunmak isterken en sık yapılan hatalardan biri, güneş kreminin plajda sürülmesi. Çünkü kremin ciltten emilip koruyucu özelliğinin başlamasına kadar ortalama 30 dakikaya ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle en ideali kremi dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce, mümkünse ayna karşısında ve giyinmeden önce sürmeniz.
İlgili 21 soru bulundu
Cilde dair birçok olumlu etkisiyle gündeme gelen zeytinyağı ise güneşten korunmaya yardımcı olabilecek etkili bir bakım iksiri olarak görülüyor.
Kimyasal ihtiva eden güneş kremlerinden farklı olarak, doğal güneş kremleri UV ışınlarını cilde emmek yerine yansıtarak ve saçarak çalışır. Tahrişe veya alerjik reaksiyonlara neden olma olasılığı daha düşük olduğundan, bu onları hassas cilde sahip kişiler için daha iyi bir seçenek haline getirir.
C vitamini serumlarını sabahları tonikten sonra ve güneş kreminden önce kullanmanız çok daha etkili bir bakım sağlayacaktır. Böylece güneşten korunmuş, leke ve kırışıklık gibi istenmeyen cilt problemleriyle savaşmış olursunuz.
Sadece dışarıya çıkarken değil, evde otururken de güneş koruyucuları uygulamak önemlidir. Pencerelerden içeriye giren ultraviyole ışınlarının yanı sıra kullandığınız tablet, bilgisayar, led lambalar ve telefonlar da ciltte lekelenmeye ve yaşlanmaya yol açabilmektedir.
Altı ayında altındaki bebekler için eğer güneşten koruyamayacağınız bir durum varsa çok az miktarda yüz kısmına güneş kremi sürülmelidir. Altı ayın üzerindeki bütün bebek ve çocuklara güneş kremi kullanılabilir.
Sabah cilt bakım rutini oluştururken öncelikle cildinizi temizlemeli, ardından serum ve nemlendirici uygulamalısınız. En son adımda ise güneş kremi geliyor ve daha sonrasında makyaj adımına geçebilirsiniz. Yani güneş kremi serumdan önce mi sürülür sorusunun cevabı, önce serum sonra güneş kremi....
Bu durumda makyaj bazı etkisini yitirecek ve makyajın tutunmasına izin vermeyecektir. Bunun yerine güneş kremini sürdükten ve cildiniz tarafından emilim sağlandıktan sonra, makyaj bazınızı uygulamaya başlayabilir ve ideal makyaj görünümünüzü güneşe karşı tam korumayla sağlayabilirsiniz.
UVA filtresi için soğuk sıkım bitkisel yağlardan faydalanabiliriz. Hindistancevizi , susam , havuç tohumu , avokado , ahududu çekirdeği , shea, buğday tohumu gibi bitkisel yağlar ile doğal UVA koruması sağlayabiliriz. Bitkisel yağlar ile UVA koruması sağlarken, güneşin faydalı etkilerini de engellememiş oluruz.
Güneşten korunmak 5 pratik öneri
- Koruyucu ürünleri güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce sürün. - Ter ve suya girmeyle birlikte deriden atılan bu ürünleri belirli aralılara yenileyin. - Güneşin dik açıyla geldiği 11.00-16.00 saatlerinde dışarı çıkmayın. - Şapka ve gözlük takıp,uygun kıyafetler giyin.
Güneş lekeleri şikayeti olanların düzenli olarak yaz kış, güneşte kalınan süre boyunca 2 saatte bir en az 30 faktörlü güneşten koruyucu ürünler kullanmaları gerekir. Ayrıca güneşten koruyucu kullanırken bile çok fazla direk güneşe maruz kalınmamalı, gölgede durmaya özen göstermeli ve şapka, gözlük takılmalıdır.
2- Güneş kremi sağlık sorunlarına sebep olur
Fareler üzerinde yapılan deneylerde bazı yan etkiler görülmüştür. Fakat yapılan son araştırmalara göre düzenli ve sık güneş kremi kullanan insanlar üzerinde olumsuz/toksik bir etkisi bulunmamıştır.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Güneş koruyucu filtrelerin cildinizi bir film tabakası gibi örtüp sizi koruması için, tüm rutininizi uygulayıp nemlendiricinizi sürdükten ve emildiğinden emin olduktan sonra güneş kreminizi sürebilirsiniz. Fondöten, BB ya da CC krem gibi ten makyajı ürünleri, güneş koruyucusunun üstüne gelecek.
C vitamini serum önerileri arasında kullanım sırasında mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalar da bulunuyor. C vitamini serumu kullandıktan sonra tahriş, kızarıklık ve leke oluşmaması için cildin güneş ile temasından kaçınmanızı tavsiye ediyoruz.
Sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa temiz cilde masaj şeklinde uygulanmalıdır. Nemlendirici uygulamasından önce ancak tonikten sonra kullanılmalıdır.
Evet, yüz serumundan beş ila on dakika sonrasında krem sürebilirsiniz. Ancak serumdan sonra seçeceğiniz krem yüz tipinize uygun olmalıdır. Eğer kuru bir cilde sahipseniz serumdan sonra yağ bazlı nemlendirici kullanabilirsiniz.
Koruyucu yağlar ve kremler güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli ve her 2 saatte bir, ayrıca yüzdükten ve terledikten sonra tekrarlanmalıdır. En az 30 koruma faktörlü olan güneş koruyucular tercih edilmelidir. Alınan ürün hem UVB hem de UVA içeren bir koruyucu olmalıdır. Her santimetrekareye 2 mg uygulamak gerekir.
Ayrıca Yalçın, renkli güneş koruyucularının cildi daha iyi koruduğu bilgisini verdi. Güneşten koruyucuların genellikle nemlendirici gibi cilde yedirerek ve az miktarda uygulandığını açıklayan Yalçın, “Halbuki güneşten koruyucuların biraz daha çok sürülmesi gerekiyor.
Şapka, gözlük ve uygun giysiler giymek de güneşte yanmamak için önemlidir. Şapka ve gözlük, yüz bölgesini güneş ışınlarından koruyarak güneş yanıklarına ve göz rahatsızlıklarına karşı sizi korur. Ayrıca açık renkli, pamuklu ve hafif giysiler giyerek de cildinizi güneşten koruyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri