Öncelikle buğday ve mısır olarak ayrılan nişasta çeşitleri karşısında kararsız kalabilirsiniz. Gevrek bir baklava tadı alabilmek için kullandığımız nişasta çeşitlerinden olan buğday nişastasını tarifinizde kullanabilirsiniz.
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez.
İşin püf noktası iyi tozan buğday veya mısır nişastası ile açılmasıdır. Baklava bezeleri açılırken önce aralarına bol nişasta serpilmeli ancak genişletilip yufka şeklinde açılacağı zaman sadece hamurun ihtiyacı kadar nişasta serpilmelidir.
Aralarına sade yağ serpilerek tepsiye döşenen yufkaların orta katmanına Antep fıstığı serpilir. Hamurları tepsiye döşeme işlemi bittikten sonra baklava kesilir ve yağlanır. Fırında pişirilen baklavanın üzerine şerbeti dökülür. Bu aşamada hem baklavanın hem de şerbetin sıcak olması gerekmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Sade yağ gezdirilir üzerine bolca, yağ kaynar değil ama sıcak olmalıdır, onu belirtmiştik. Önceden ısıtılmış 160 derece taş fırında 40-45 dakika kadar pişirilir.
Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanırsanız lezzeti daha iyi yakalarsınız. Kimi mısır nişastasını tercih etse de, buğday nişastasını kullanmanız halinde, hamurun oklavaya ve zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olursunuz. Tereyağı baklavanın lezzetini artıracaktır.
Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez. Ev yapımı baklavanın yine lezzetini arttırmak için içerisine yoğurt ve süt de ekleyebilirsiniz.
Baklava şerbeti nasıl dökülür soğuk mu sorusunun yanıtı kısaca şu şekildedir: Baklava sıcak, şerbet soğuk olmalıdır.
Sert bir hamur olana kadar güzelce yoğurun. Hamurunuz çok sert olursa biraz su ilave ederek kıvamını biraz yumuşatabilirsiniz. Ardından hazırladığınız hamuru nemli bir bezle örterek 20 dakika kadar dinlendirin.
Şayet baklavayı açıp önceden pişirdiğiyseniz bu kez işler değişir. Bu kez sıcak şerbeti soğuk tatlıya dökmeniz gerekiyor. Pek çok ev hanımı önceden açtığı soğuk baklavaya sıcak şerbet dökerken, tepsiyi ocağın üzerine yerleştirir ve en kısık ateşte ocağı açar. Böylece baklava şerbetini daha iye çeker.
Baklavanın lezzetinin önemli bir kısmı tereyağından geliyor. Bu nedenle baklava yaparken tereyağı kullanmaya özen gösterin. Tereyağı sevmiyorsanız margarin tercih edebilirsiniz.
Öncelikle hamuru için bir kaba yumurtayı, sıvı yağını, kabartma tozunu, maden suyunu ekleyip karıştıralım. Sonra unu yavaş kontrollü bir şekilde ekleyelim. Bir fiske tuz atalım. Hamur kulak memesi yumuşaklığında klasik baklava hamuru kıvamında olacak.
Hamuru hazırlıyoruz. Bunun için un, yumurta, yoğurt, sirke, 2 kaşık sıvı yağ, kabartma tozunu ve suyu yumuşak bir hamur olacak şekilde yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamurdan bezeler yapıp nişasta yardımıyla tek tek açıyoruz.
Kolay Baklava Tarifi yapılışı:
Hamuru için süt, sıvıyağ, su, yumurta ve karbonata azar azar un eklenerek hamur yoğrulur ve dinlendirmeye alınır. Hamur 30 parçaya ayrılır, 10'ar beze halinde parçalar nişasta ile açılır. Hamurların hepsi üst üste getirilip açılarak tepsiye yayılır.
Tatlı sıcakken soğuyan şerbeti üzerine gezdirip çekmesini bekleyin. Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür? Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Şerbeti bekletme süreside oda sıcaklığına bağlı olarak değişir. Soğuk bir mutfaktaki 15 dakikayla,sıcak bir mutfaktaki 15 dakika şerbette aynı etkiyi bırakmaz.Burası sıcak bir yer olduğu için benim şerbeti 15 dakika bekletmem yeterli geldi.Soğuk bir mutfakta 10 dakika bekletmek yeterli olur sanırım.
Şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
Baklava yufkası incecik açılmalı, içine esnek ve dayanıklı olması için yumurta, piştiği zaman gevrek olması için de limon ya da sirke eklenmeli. Yumurta eklediğiniz hamur daha kolay açılır, açarken yırtılmaz. Aynı zamanda yumurta baklava hamuruna lezzet de katar.
Asidik bir madde ile tepkimeye giden karbonat karbondioksit açığa çıkarır. Mayada olduğu gibi hamurun içinde karbondioksit odacıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar. Hamurun eşit şekilde kabarması için karbonatın ve asitin hamurun içine eşit şekilde dağılması gerekir.
şerbetli tatlıların şerbetine, şekerin kristalize olmaması için limon zaten sıkılır. ekstra sıkılmasına gerek olmadığından gereksiz olan bir sorunsal. sonradan değil ama yapım aşamasında tutarlı bir miktar sıkılabilir. ama limon en iyi helvada iyi gider.
İyi Baklava Ağızda Dağılmalıdır
Dokunma, tatlının nasıl piştiği hakkında da ipucu verir. Tam kıvamında pişmiş bir baklavaya dokunulduğunda dağılmaz. Bunun yanında iyi baklava ısırıldığında ağızda dağılması gerekir.
1,5 su bardağı mısır nişastası 250 gram eritilmiş tereyağı 3 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi.
Baklava hamurunu yaparken kullanacağınız malzemelerin oda ısısında olması gerekmektedir. Sütü hamurunuza eklerken yavaş yavaş kontrollü bir şekilde ilave etmelisiniz. Hamurunuzun istediğiniz kıvamda olmaması durumunda süt ya da un ilave edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri