TÜBİTAK Gözlemevi, güneş tutulmasının güneş gözlüğü ile izlenip izlenmeyeceğine dair önemli bilgiler paylaştı. Buna göre, parçalı tutulmayı gözleyebilmek için mutlaka özel üretilmiş Güneş filtresine sahip teleskoplar ya da "Tutulma Gözlüğü" kullanılması gerekecek.
“Güneş gözlüğüyle de olsa direkt güneşe bakılmaz”
Op. Dr. Ün konuşmasını şöyle tamamladı: “Direk güneşe bakmak yada konusu değil, güneş gözlükleriyle de olsa güneşe bakmak gözde yanıklara ve ciddi görme kaybına neden olabilir.
Güneşi gözlemlerken normal güneş gözlüklerini kullanmak ise yeterli değildir. Tutulmayı izlemeyi bekleyen gözlemciler güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanmalıdır. Bunlar mevcut değilse, güneş ışığını bir yüzeye yansıtmak için iğne deliği projektörü kullanmak da başka bir sağlıklı gözlem yöntemi olacaktır.
Güneş tutulmasını izlemek için 3D denilen üç boyutlu gözlüklerin yeterli olmadığını belirten uzmanlar, bu gözlüklerle güneş ışıklarına uzun süre maruz kalmanın gözde kalıcı hasar bırakabileceğini belirterek tutulmayı izlemenin en sağlıklı yolunun tutulma gözlükleri olduğunu belirtiyor.
Güneş tutulmasını en güvenli izlenme yöntemi, projeksiyondur. Bu yöntem, Güneş görüntüsünün, dürbün, teleskop ya da dip kısmında yaklaşık 1 mm çapında bir delik açılmış bir karton kutu kullanılarak beyaz bir kağıda düşürülmesi ile gerçekleştirilebilir. Güneş'in bu şekilde yansıtılmış görüntüsü güvenle izlenebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Ayrıca kamera ve akıllı telefonlarınızın lenslerini korumayı unutmayın. Uzmanlar, güneş tutulmasının çıplak gözle izlenmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Takip için koruyucu gözlük, basit bir projeksiyon cihazı veya bir karton bile yeterli olabilir.
Göz emniyeti açısından, karton üzerine açılmış delikten doğrudan Güneş'e kesinlikle bakmayınız). Güneş'i emniyetli bir şekilde izlemenin ikinci bir yolu ise, plastik veya cam materyaller üzerine ince metal kaplamalarla yapılmış özel filtreler kullanmaktır.
Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir.
TÜBİTAK Gözlemevi, konuya ilişkin şu şekilde açıklamada bulundu: Parçalı tutulmayı gözleyebilmek için mutlaka özel üretilmiş Güneş filtresine sahip teleskoplar ya da "Tutulma Gözlüğü" kullanılması gerekecek.
Önemli uyarı Güneş tutulmasını asla çıplak gözle izlemeyin. Takip için koruyucu gözlük, basit bir projeksiyon cihazı veya bir karton bile yeterli olabilir. Ancak koruyucu gözlüğünüz olsa bile Güneş tutulmasını asla dürbünle izlemeyin.
Özel üretilmiş tutulma gözlükleri de iyi bir seçimdir. Teleskop ile gözlem için açıklığın önüne yerleştirilen özel kaplanmış cam veya alüminyum tabaka şeklindeki Mylar Güneş filtreleri kullanılmalıdır.
Güneş tutulması sırasında güneşe direk olarak bakılmasının ciddi görme kayıplarına neden olabileceği bildirildi. Erciyes Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.
Güneş gözlemlemede dürbün, teleskop gibi araçlara takılan Güneş filtreleri bulunmaktadır. Bu filtreler sayesinde güvenli gözlem yapılabilmektedir.
Şurada Paylaş! Tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet verir. Güneşin ultraviyole ışınları, bu bölgelerde kısa sürelerde su toplanmasına neden olur. Çok uzun süre bakılması ciddi derecede görme kayıplarını meydana getirebilir.
Güneşten gelen UV ışınları ve parlamaları kırmanın en iyi yolu polarize camlı gözlük kullanmaktır. Yüksek performansa sahip olan bu camlar ISO standartları açısından da uygun özellikler sergiler. Polarize camlar dayanıklıdır ve kullanım sonucu renginde herhangi bir solma olmaz.
Göz sağlığının korunması için en temel işleve sahip olan UV camın bütün güneş gözlüklerinde bulunması gerekir ancak polarize filtreli cam bir tercihtir. Güneş gözlüğünde polarize camın bulunmaması göz sağlığının bozulmasına neden olmaz fakat UV koruması olmayan bir gözlük kalıcı göz hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Bütün renkli filmler, gümüş içermeyen siyah-beyaz filmler, üzerinde görüntü olan negatifler, buzlu camlar, güneş gözlükleri, fotografik nötral ve polarize filtreler güvenli değillerdir. Bunların çoğu termal retinal yanığa neden olabilen görünmez kırmızı ötesi ışınımı geçirir.
Güneşe korunmasız gözlerle bakmak, aşırı ultraviyole ışığın retinaya taşması ve göze zarar vermesi durumunda ortaya çıkan güneş retinopatisine neden olabilir. Belli bir ISO 12312-2 uluslararası standardı olan sertifikasyon bilgileri yazan gözlükleri alın. Kendi ev yapımı filtrelerinizi kullanmayın.
Numaralı güneş gözlüğü satın alabilmek için öncelikle bir göz doktoruna muayene olup reçete almalısınız. Doktor tarafından yazılan reçete ile Sosyal Güvenlik Kurumu anlaşmalı bir gözlükçüye giderek kendi göz numaranıza uygun güneş gözlüğü edinebilirsiniz.
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Güneş gözlükleri, zararlı mavi ışığa karşı belli bir koruma sağlar.
GÜNEŞ'E SADECE TAM TUTULMA SIRASINDA, YANİ GÜNEŞ AY TARAFINDAN TÜMÜYLE ÖRTÜLDÜĞÜ ZAMAN, FİLTRE KULLANILMAKSIZIN ÇIPLAK GÖZLE VEYA DÜRBÜN GİBİ ÇEŞİTLİ OPTİK CİHAZLARLA GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE BAKILABİLİR. TAM TUTULMA DIŞINDAKİ EVRELERDE İSE ANCAK ÖZEL ÖNLEMLER ALMAK KOŞULU İLE GÜNEŞ'İ GÖZLEMEK MÜMKÜNDÜR!
Güneşlenme için sabah 10:00 ve 10.30, öğleden sonra ise 16.00-17.00 saatleri arasını tercih etmelisiniz. Ultraviyole ışınlarından korunmak için bulutlu havalarda da güneş koruyucu kremler kullanmalısınız. Sıcak çarpmasından ve gözlerinizi güneşten korumak için geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanmalısınız.
Güneşe çok kısa bir süre bakılmasının bile ciddi göz hasarına yol açabileceğine dikkat çeken Abit, "10 saniyenin üzerinde bakılması hatta bazen 5 sn bakılması gözde hasara yol açması için yeterli olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri