Melanosit uyarıcı hormon veya kısaca MSH, insan ve diğer hayvanlarda salgılanılan, derideki melanosit hücrelerinde melanin pigmentinin oluşmasını uyarıcı etkilere sahip bir hormon ailesidir. Bazı omurgalılarda daha fazla salgılanır ve çevre şartlarının etkisiyle deri renginin değişmesini sağlar.
Melanin, başlιca melanosit isimli özel hücrelerde sentezlenir. Dallanan, uzun uzantιlι hücreler olan melanositler, embri- yoda nöral kristadan köken alarak deriye ve yukarιda bahsedilen diğer vücut bölümlerine göç ederler1. Melanositler tirozinaz aktivitesine sahip hücrelerdir.
Melatonin, vücut tarafından üretilen ve beyin tarafından geceleri salgılanan bir hormon olarak bilinir. Bu hormonun başlıca görevleri arasında gece-gündüz döngülerini düzenlemek yatıyor. Melatonin salınmasını etkileyen en önemli faktörlerden biri de ışık olarak biliniyor.
Deride epidermis olarak geçen tabaka içinde bulunan melanositler tarafından üretilen bu pigmentin üretimi çeşitli gıdalarda desteklenmelidir. Aksi takdirde melanin pigmentinin bulunduğu bölgelerde hasarlar meydana gelebilir, saçlarda beyazlama gibi sorunlar oluşabilir.
α-MSH insanda deride pigmentasyon artışına neden olmaktadır. Bu böbrek bezinin yetersiz çalışma koşullarında(Addison hastalığı gibi) görülebilmektedir. Böbrek bezi yetersiz çalışdığında hipofizden daha fazla α-MSH salgılanmaktadır. Hipofizde pro-opiomelanokortinden (POMC) α-MSH, ACTH ve β-endorfin yapılmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Sağlıklı mukoza zarları için C vitamini gereklidir. Ayrıca melanin üretimi ve cilt koruması üzerinde de bir miktar etkisi olabilir. Narenciye, çilek ve yeşil yapraklı sebzeler gibi C vitamini açısından zengin besinler yemek melanin üretimini optimize edebilir. C vitamini takviyesi almak da yardımcı olabilir.
Melanin düzeyiniz genetik olarak belirlenmiştir fakat güneşe maruz kalmak da bunda önemli bir rol oynar. Cildi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korunmaya çalışırken melanin düzeyi artar ve bu da ten renginin koyulaşmasına neden olur.
Baklagiller, ıspanak, kuşkonmaz, brokoli, lahana, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta sarısı, portakal, greyfurt, limon ve muzlar en önemli folik asit kaynağıdır. B12 Vitamini, melanositlerin çalışmasını aktive ederek melanin pigmenti üretiminin artmasını sağlar.
Melanin pigmentinin yokluğuna “albinizm” denir; en belirgin göstergesi deri ve gözlerdeki renksizliktir. Albinizm olgusu yaygın ya da yerel olabilir. Yaygın (generalize) albinizm'de deride, iriste ve kıllarda melanin yoktur (albino). Derinin güneş gören yerlerinde kanserler oluşur.
Melanin pigmentinin cildin belirli bir bölgesinde fazlalaşması ise cilt lekeleri olarak kendini gösterebiliyor. Örneğin güneşte yandığımızda, vücudumuz kendini korumak için daha fazla melanin pigmenti üretiyor ve bronzlaşıyoruz, bu daha da fazla olduğunda güneş lekeleri ortaya çıkabiliyor.
Işık peeling, deride bulunan melanin miktarının azalmasına yardımcı olur, pigmentasyon (leke oluşumu) baskılanmasında rol alır ve ciltte leke oluşumunu tetikleyen mekanizmanın baskılanmasını destekler. Melanin miktarı ev devam ürünleri ile de baskılandıkça leke ciltte kaybolur.
Zamanla saç kökleri pigment hücrelerini kaybeder ve bu da beyaz saç tellerine neden olur. Melanin pigmenti yeterince üretilmediğinde saçlarımız rengini kaybeder. Melanin, saç tabakasında birikir ve saçların kızıl, kahverengi, sarı veya siyah parlamasını sağlar.
Melanosit uyarıcı hormon veya kısaca MSH, insan ve diğer hayvanlarda salgılanılan, derideki melanosit hücrelerinde melanin pigmentinin oluşmasını uyarıcı etkilere sahip bir hormon ailesidir. Bazı omurgalılarda daha fazla salgılanır ve çevre şartlarının etkisiyle deri renginin değişmesini sağlar.
Akşam 21.00 ile 22.00 saatleri arasında salınımı artmaya başlayan melatonin, 02.00 ile 04.00 saatleri arasında en üst seviyeye ulaşarak zirve yapar. 05.00 ile 07.00 saatleri arasında tekrar azalır ve bu saat aralığından sonra bazal ya da farklı bir ifadeyle alt sınıra doğru çekilir.
Cilt, cilde rengini veren pigment olan melanin içerir. Daha fazla melanin olması cildi daha koyu hale getirir. Melanin ayrıca saç ve göz renginden de sorumludur. Cilt lekeleri, kişinin normal cilt tonundan farklı olduğu için farkedilir.
Melanin pigmentinin deride iki türü bulunur. Bu pigmentlerden eumelanin cilde kahverengi-siyah, pheomelanin ise sarı-kırmızı renk verir. Tenleri koyu renk olan insanların cildinde eumelanin üretimi daha fazlayken, pheomelanin üretiminin fazla olduğu kişilerin tenleri açık renklerdedir.
Melanin ve melanosit hücreleri saçın içindeki pigmentleri oluşturmak için gereklidir. Saçın beyazlaması B vitamini, folik asit, B6, biyotin ve özellikle B12 eksikliği ile alakalıdır.
Lazer Tedavisi
Cilt lekelerine neden olan melanin pigmentini içeren hücreler lazer ışınını emerken normal renkteki hücreler bu ışından etkilenmezler. Lekeye neden olan bölgedeki hücrelerin yakılmasına bağlı kabuklanma ile birlikte problemli bölge ortadan kalkar ve yeni doku oluşumu sağlanır.
Katalaz, saç pigmentini koruyan yüksek seviyede enzime sahiptir. Tatlı patates, havuç, kırmızı biber ve mantar gibi besinlerde bulunur. Bunun yanında sarımsak, soğan, brokoli, lahana, karnabahar gibi yiyeceklerde de katalaz bulunur. Bu yiyecekleri düzenli olarak tüketmek erken yaşta saç beyazlamasını önler.
Biyotin eksikliği genetik temelli olabilir, bunun yanında hamilelerde de ortaya çıkabilir. B7 vitamini eksikliğinde saçlar hızlı beyazlar, saç dökülmesi de görülebilir.
Erken beyazlayan saçların nedenleri arasında vitamin eksikliği de gözlemlenmektedir. Saça renk veren melanin adındaki pigmentlerdir. Melanin ve melonosit hücrelerinin ölmesine bağlı olarak saç rengi beyazlamaktadır. B12 vitaminleri ve bakır, demir gibi maddelerin eksikliği de saç beyazlaması nedenleri arasındadır.
Melanin, endojen (organizma içinde) ve autojen (belli hücrelerde) sentezlenen, kahve, siyah renkli bir pigmenttir. Rengini tirozin derivesi olan indol-5,6-kinon'dan alır.
Cilt kararmasına hiperpigmentasyon adı da verilmektedir. Ciltte yer alan melanin pigmentinin fazla üretilmesi nedeniyle ortaya çıkar.
Melazma ciltteki melanosit hücrelerinin aktivasyonu ve melanin pigmentinin artışına bağlı olarak cildin koyulaşmasıyla karakterize bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri