Güneşin bu denli sıcak olmasının en temel nedeni onun bir yıldız olmasıdır. Güneşimiz hidrojen ile dolu bir yıldızdır. Güneş'te ki hidrojen atomları helyuma füzyonlanır ve bunun sonucunda devasa bir enerji ve ısı açığa çıkar.
Güneş'in yaşamının çoğunda enerji, proton-proton zincirleme tepkimesi diye adlandırılan aşamalardan oluşan ve hidrojeni helyuma çeviren nükleer füzyon ile oluşur. Çekirdek, füzyon ile önemli derecede ısı oluşturulan tek yerdir. Yıldızın geri kalanı çekirdekten dışarıya doğru transfer edilen enerjiyle ısınır.
Atmosferdeki gazlar Güneş'ten ışıma yoluyla gelen enerjiyi soğurur. Isınan gazlar çarpışarak birbirlerine enerji aktarır. Isının bu şekilde transferine ısı iletimi denir.
Fakat Güneş'de ne ateş vardır, ne de “yanan” herhangi bir şey… Güneş'in parlayıp enerji yaymasını sağlayan mekanizma, çok büyük kütlesi nedeniyle merkez bölgesinde aşırı basınca maruz kalan hidrojen atomlarının birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında enerji açığa çıkmasıdır. Buna, nükleer füzyon deniliyor.
Güneş yaşamın devamlılığı için vazgeçilmezdir. Ama dikkatli olmazsak sağlımızı tehdit edebilir. Güneş ışınları, çocuklarda kemik gelişimi, D vitamininin oluşumu ve vücudun direnç kazanması ve bağışıklığın güçlenmesi açısından çok önemlidir. Bilinçsizce güneş ışınlarına maruz kalmak ise büyük zarar verir.
İlgili 30 soru bulundu
İlk olarak; Güneş enerjisinden gelen enerji yaklaşık 2 katı olurdu. Klorofili bulunan bitki vb. varlıklar geceleyin oksijen tüketemeyecektir. Aynı şekilde fotosentez oranı artacağı için havadaki karbondioksit azalacaktır ve havadaki oksijen artacaktır.
Birçok mitle ilişkilendirilen Güneş'e, Yunanlar "Helios", Romanlar ise "Sol" adını vermiştir. Güneş Sistemi'nin İngilizce ismi olan "Solar System" adı da, bu Sol kelimesinden gelmektedir.
Güneşimiz Dünya'ya ısı ve ışık veren enerjiyi çekirdeğinde gerçekleşen nükleer füzyon tepkimeleriyle üretiyor. Buna çekirdek kaynaşması diyor ve yeryüzünde de evcil mini güneşler yakan nükleer füzyon santralleri kurarak ucuz enerji üretmeye çalışıyoruz.
Güneş'in yapısında %75 oranında bulunan Hidrojen (H) elementinin radyoaktif tepkimesi sonucunda ısı ve ışık yayar. Biraz daha detaya gelecek olursak Hidrojen (H) elementi çekirdekleri birleşirse çekirdek tepkimeye girdiği için bu olaya radyoaktif tepkime denir.
Güneş gazlardan oluşmuş bir yıldızdır. Özellikle Güneş'in çok önemli bir kısmı hidrojen atomlarından oluşmuştur. Bu şekilde Güneş adeta bir alev topudur. O kadar sıcaktır ki yanına yaklaşmak mümkün değildir.
Esasen uzayda her yönde Büyük Patlama'dan arta kalan ışık vardır. Ancak evrenin genişlemesi sebebiyle, kozmik mikrodalga artalan ışıması olarak adlandırılan bu ışığın dalga boyu uzamıştır. İnsan gözü, ışık tayfının mikrodalga kısmında kalan artalan ışımasını algılayamaz.
Uzay kıyafeti olmayan bir insan uzayda ancak 15 saniye hayatta kalabilir. Uzayda vakum ortamı, yüksek enerjili radyasyon, oksijensiz ortam, çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklar gibi farklı zorlayıcı koşullar olsa da bu durumun temel nedeni boğulma.
Ay ışığı da Ay'ın koyu gri yüzeyinden yansıyan güneş ışığıdır. Ay'ın yüzeyi bir ayna ya da buz kadar yansıtıcı değildir. Diğer bir taraftan ay çok büyüktür ve tüm bu devasa kütleye büyük miktarda ışık düşer. Bu nedenle ay, parlak görünecek kadar ışığı yansıtır.
Dolayısıyla uzayda ısı enerjisi iletim ya da konveksiyon yoluyla değil sadece ışıma yoluyla yayılır. Sonuç olarak Güneş'ten ya da başka bir yıldızdan yayılan ışınları soğurarak enerji kazanan moleküllerin bulunduğu bölgelerin dışında uzay çok soğuk kalır.
Ya da bir odadaki gaz elektormanyetik dalga ile etkileştiğinde gaz moleküllerinin öteleme hareketlerinin hızı artar, yani enerjisi artar, gaz ısınır. Güneşten gelen elektromantetik dalgalar dünya atmosferi ve yüzeyini (kara ya da deniz) bu yolla ısıtır.
Dünyadaki sıcaklığın belirli aralıkta kalmasını sağlayan şey atmosferdir. Bazı ışınlar soğrulmayıp geri yansıyınca atmosferdeki gazlara çarpar ya gazların kinetik enerjisini artırır yada bunlardan geri yansıyıp dünyaya geri döner. Özellikle atmosferdeki CO2 oranı ısı enerjisinin ne kadar hapsedileceğini belirler.
Güneş, enerjisini hidrojen çekirdeklerinin füzyonla helyuma dönüşmesinden elde eder ve hidrostatik denge içindedir, yani zaman içinde ne genişler ne de küçülür.
Uzayın oksijensiz ortamında ateş yanamaz ancak silahları ateşlemek mümkündür. Modern mühimmat, barutun patlamasını sağlamak için kendi kimyasal yakıcı maddesini taşıdığından dolayı evrenin neresinde olursanız olun, atmosfer oksijenine ihtiyaç duymadan bir silahı ateşleyebilirsiniz.
Termonükleer kaynaşmanın bu verimliliği, Güneş'in bu kadar uzun süre ısı yaymaya devam etmesinin temel sebebi. Sadece bir kilogramlık hidrojenin helyuma dönüşmesiyle yayılan bu enerji, 20.000 ton kömürün yanmasıyla eşdeğer.
Güneş'in kütlesinin %73'ünü hidrojen, %25'ini helyum, geri kalan kısmını ise diğer elementler oluşturuyor. Güneş'te meydana gelen çekirdek tepkimeleri sırasında hidrojen helyuma dönüşür ve bu sırada bir miktar enerji üretilir.
Günümüzden iki milyar yıl önce ise, artık üç milyar yaşına giren ve iyice ısınan Güneş, ilk dönemlerine nazaran çok daha fazla enerji yayıyordu. Ancak bu enerji, günümüzde yaydığından hala yüzde 25 daha azdı. Yüzey sıcaklığı 3.600 santigrat dereceden 5.200-5.300 dereceye kadar yükselmişti.
Güneş adının kökeni Türkçedir. Güneş isminin yanına yakışan kız isimleri; Günana, Günbatu.
Sıra gezegenlere geldiğinde ise Eril Gezegenler; GÜNEŞ, MARS, JÜPİTER, SATÜRN– Dişil Gezegenler ise; AY, VENÜS'tür.
Güneş ismi son zamanlarda birçok kişi tarafından tercih edilmekte olan unisex bir ismidir. Ancak genel olarak kız çocuklarına verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri