Mide üşütmesi; sulu ishal, karın krampları, bulantı, kusma ve bazen de ateş ile seyreden bir bağırsak enfeksiyonudur. Tıbbi literatürde viral gastroenterit olarak adlandırılan mide üşütmesi, kişiye en yaygın olarak enfekte bir kişiyle temas veya kontamine yiyecek ya da su tüketimi yoluyla bulaşır.
Mide üşütmesinin belirtileri, mide rahatsızlığına bağlı olarak değişebilir. Mide yanması, mide ağrısı, hazımsızlık, şişkinlik, mide bulantısı, kusma ve ağızda acı tadı hissetme bu belirtilerden bazılarıdır. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve şiddeti değişebilir.
Mide üşütmesi nane limon çayı desteğiyle daha kolay atlatılabilir. Kusma ve ishal nedeniyle yoğun su kaybı yaşanacağı için hastanın bol sıvı ve su takviyesi alması zorunludur. Çocuğun mide üşütmesine ne iyi gelir sorusuna cevabı hassastır ve mutlaka doktora danışılmalıdır.
Özellikle kış aylarında soğuk havaya maruz kalmak, sindirim sisteminin işleyişini etkileyerek mide üşütmesine yol açar. Bunun yanında düzensiz ve sağlıksız beslenme, aşırı yağlı ve baharatlı yiyecekler tüketmek, fast-food gibi sindirimi zor olan gıdaların sıkça tercih edilmesi, mide üşütmesine neden olur.
İshal ve kusma nedeniyle kaybedilen su ve elektrolit için spor içecekleri içerek dengeyi geri sağlamak. Kafein, alkol, nikotin, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak. Nane veya zencefil gibi rahatlatıcı bitki çayları içerek mideyi sakinleştirmek. Karın bölgesine sıcak su torbası koymak şikayetleri azaltır.
İlgili 43 soru bulundu
Enfeksiyon çoğunlukla hafif seyrederek birkaç gün içinde kendiliğinden geçebiliyor ancak kusma ve ishalin şiddetli olduğu vakalarda vücuttan su ve elektrolit kaybı geliştiğinden hastaneye gitmek gerekiyor. Mide-bağırsak enfeksiyonu sizi de yakalamadan önleminizi alın.
Mide üşütmesi, sindirim sistemi enfeksiyonu olarak genellikle hafif semptomlarla seyreden bir rahatsızlıktır ve genellikle kendiliğinden geçer.
Sebebe bağlı olarak, mide üşütmesi belirtileri enfeksiyondan sonraki bir ila üç gün içinde ortaya çıkabilir ve hafif ya da şiddetli olabilir. İnsanlar genellikle virüse maruz kaldıktan 12-48 saat sonra belirti yaşamaya başlarlar.
Mide üşütmesi belirtileri, virüs vücuda alındıktan 1-3 gün sonra ortaya çıkar. Semptomlar genelde birkaç gün içerisinde düzelirken bazı kişilerde iyileşme 10 güne kadar uzayabilir. Belirtiler bazı kişilerde hafifken bazılarında şiddetli semptomlar görülebilir.
Bal, vücudun kendini bakteri ve virüslerden arındırmasına yardımcı olur. Yoğurt, karabiber, soğan, zencefil ve diğer besinler mide üşütmesine faydalı bitkisel yöntemler arasındadır.
Aşırıya kaçmamak şartıyla limonlu Türk kahvesi tüketilebilir. Mide üşütmesine karın bölgesine konulan sıcak su uygulanması iyi gelmektedir. Sıcak su torbası şikayetleri azaltmaktadır.
Bağırsak enfeksiyonu, parazit, bakteri, virüs bulaşan besinlerden ya da kirli su tüketiminden sonra görülür. Kusma, ateş, karın ağrısı ve ishal şeklinde ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonu, çocuklarda sık rastlansa da yetişkinlerde oluşabilmektedir.
Mide üşütmesi belirtileri olarak şunları sayabiliriz: Karın ağrısı Karında kramplar. Mide yanması
Kustuktan sonra mideyi yatıştırmak için hafif ve kolay sindirilen yiyecekler tercih edilmelidir. Beyaz pirinç, haşlanmış tavuk, yoğurt, muz, elma püresi veya ekmek gibi yiyecekler sindirimi kolaylaştırabilir. Ayrıca, yavaşça yemek yemek ve baharatlı, yağlı veya ağır yiyeceklerden kaçınmak da yardımcı olabilir.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Kusturmayan mide bulantısı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Yemek sonrası mide bulantısı, sindirim sistemi problemleri, gıda intoleransları, mide ülseri veya bazı ilaçların yan etkisi gibi birçok nedenle ilişkilendirilebilir. Ayrıca stres, endişe veya duygusal faktörler de mide bulantısına yol açabilir.
Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur? Uzun süreli tekrarlayan mide ağrıları önemlidir. Özellikle 1-2 günü aşan ve devamlı olan mide ağrısında mutlaka doktora gidilmelidir.
Migreni olan ve baş ağrısıyla beraber düzenli olarak mide bulantısı yaşayan kişiler bazı yöntemler ile bulantının önüne geçebilir. Bu durumda ağrı kesici almak baş ağrısını geçirebileceği gibi mide bulantısını da hafifletecektir.
Sırta vuran mide ağrısı, midede yaşanan ağrılar mideyi kasılmaya zorlar ve bu durum mide spazmına neden olur. Mide spazmı ise sırt ve bel bölgesinde ağrı yaratır.
Peki su gibi ishal neden olur? Su gibi ishal genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Kullanılan bazı ilaçlar özellikle antibiyotikler de bu duruma neden olabilir. Daha nadiren sindirim sistemi bozuklukları veya belirli gıda intoleransları su gibi ishale yol açabilir.
İshal veya kabızlık: Mide üşütmesi, bağırsakların etkilenmesiyle ishal veya kabızlık şeklinde sindirim sorunlarına yol açabilir.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Pirinç, elma püresi, muz, tost, makarna ve patates gibi sindirimi basit ve sizi rahatsız etmeyecek besinleri tüketebilirsiniz. Yağlı yiyeceklerden mutlaka uzak durun. Size yarardan çok zararı olacaktır çünkü.
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri