Doğrudan gezegenimize bakıyor. Güneş'in yüzeyinde muazzam büyüklükte karanlık bir delik açıldı ve doğrudan Dünya'ya doğru radyoaktif dalgalar yayıyor. Bilim insanlarının hesaplamalarına göre deliğin boyutu 60 Dünya'ya denk.
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre koronal delikler, güneşi yerinde tutan manyetik alanların aniden açılarak güneşin üst yüzeyindeki içeriğin güneş rüzgarı şeklinde akıp gitmesine neden olmasıyla meydana gelir.
Koronal delik adı verilen dev kara delik, 2 Aralık'ta Güneş'in ekvatoruna yakın bir konumda ortaya çıktı ve sadece 24 saat içinde yaklaşık 800 bin kilometre genişliğe ulaştı.
Yani eğer Güneşimiz 3 kilometrelik bir yarıçapa sıkışırsa bir Kara delik olacak, fakat bu imkansız. Kara delik aksine, Güneş bir Beyaz Cüceye dönüşecek.
Uzmanlar, söz konusu geçici deliklerin Güneş'teki manyetizmanın aniden değişmesiyle meydana geldiğini ve yıldızın üst yüzeyindeki radyoaktif plazmanın uzay boşluğuna fırlatılmasına neden olduğunu belirtiyor.
İlgili 19 soru bulundu
Dünya'ya en yakın kara delik "Unicorn" adıyla anılıyor ve yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta. Çok düşük kütleli olan kara deliğin, 3 Güneş'e eşdeğer olduğu belirtiliyor.
NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından görülen tipik bir koronal delik. Bir koronal delikteki manyetik alan, güneşin geri kalanından farklıdır. Bu manyetik alan çizgileri yüzeye geri dönmek yerine açıkta kalır ve uzaya doğru uzanır.
Eğer iki karadelik çarpışırsa, oluşan gravitasyonel dalgalar enerji yayabilir ve bunlar galaksilerin şekillerini ve evrimlerini etkileyebilir. Ayrıca, karadeliklerin çarpışması sonucu oluşan kütle yoğunluğu, tek bir daha büyük karadeliğin oluşmasına neden olabilir.
Ya bir gün güneş de bir kara deliğe dönüşürse? Güneş asla bir kara deliğe dönüşmeyecek çünkü o kadar devasa değil. Onun yerine Güneş yoğun bir kalıntı olan “beyaz cüce”ye dönüşecek.
Peki ya Güneş, o da öldüğünde bir kara deliğe dönüşecek mi? Yanıt, tek kelimeyle “hayır” çünkü Güneş bir kara deliğe dönüşmek için gereken nitelikleri bünyesinde barındırmıyor.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre 24 Mart 2024 tarihinde Güneş'te büyük bir patlama meydana geldi.
Güneş patlaması, Güneş'in atmosferinde gerçekleşen şiddetli patlamalara verilen genel bir isim. Patlama sonucunda binlerce atom bombasından daha yüksek bir enerji ortaya çıkıyor ve milyarlarca megaton gücündeki patlama nedeniyle uzaya ve doğal olarak dünyaya da radyasyon yayılıyor.
Avustralya liderliğindeki bir ekibin Nature Astronomy dergisinde yayınladığı bir araştırmaya göre, Güneş'ten 500 trilyon kat daha parlak olan astronomik cisme güç sağlayan kara deliğin ise Güneş'ten 17 milyar kat daha büyük olduğu belirtildi.
Carrington Olayı, 1859 yılında gerçekleşen güneş fırtınası olarak bilinir. Bu olay, dünya üzerindeki iletişim sistemlerine büyük etkiler bırakmıştır. Elektromanyetik patlamaların neden olduğu bu olay, telgraf sistemlerine ciddi zararlar vermiş ve iletişim ağlarının çökmesine sebep olmuştur.
Güneş patlamaları, Güneş atmosferinin bütün tabakalarını (fotosfer, korona ve kromosfer) etkiler, plazmayı onlarca milyon kelvine çıkarıp elektronları, protonları ve daha ağır iyonları neredeyse ışık hızıyla uzaya fırlatır. Ayrıca bütün elektromanyetik tayfa yayılmış radyasyon üretirler.
Bilim insanlarının tespitlerine göre Güneş, uzaya koronal deliktevsaniyede 145 kilometre hız ile rüzgar üfürülüyor. Güneş fırtınalarının yarattığı bu etki koronal deliklerin çevresinde patlamalara neden oluyor.
Dünya'nın yörüngesi "elips" şeklinde. Güneş'ten uzaklaştığında Güneş'in çekim kuvveti kaçmasına engel oluyor.
Orta ve küçük kütleli yıldızları bekleyen son bir beyaz cüce olmaktır. Örneğin Güneş milyarlarca yıl sonra bir beyaz cüceye dönüşecek. Beyaz cüceler çap olarak Dünya boyutlarındadır, ışınım güçleri ise düşüktür.
Yaklaşık 5 milyar yıl içinde, Güneş'in enerjisi tükenecek ve Güneş Sistemi büyük ölçüde değişecek. Okyanuslar kuruyacak. Gezegenler Güneş tarafından yutulacak ve buzul gezegenler nihayet güneşli günlerin tadını çıkaracaklar. Güneş'in enerjisi nükleer füzyon işlemi sonucunda açığa çıkar.
Bu, radyal mesafe adı verilen bir ölçüdür. Bir kara deliğin olay ufku, geri dönüşü olmayan noktadır. Bu noktadan geçen her şey, kara delik tarafından yutulacak ve bilinen evrenimizden sonsuza dek yok olacaktır.
''V4641-Sgr'' adı verilen karadelik ise dünyaya 1600 ışıkyılı mesafede bulunuyor. Bu karadelik, ışık hızıyla bize doğru gelecek olsa, 1600 yıl sonra gezegenimiz hiçbir iz bırakmadan yok olacak.
Karadelik Dünya'dan geçerken maddenin bir kısmını da beraberinde götürerek Dünya'nın kütlesini azaltabilir. Bu da Dünya'nın yörünge hareketini ve dönme hızını etkileyebilir. Karadeliğin olay ufkuna girdiğimizde ise, yine zaman yavaşlayacak ve uzay bükülecektir.
Güneş olmasaydı diğer yıldızlarında da lekeleri ve sıcak dış atmosferlerinin olduğu kolaylıkla anlaşılamazdı. Güneş diğer yıldızları anlamamız için bir anahtardır.
Ancak Güneş aslında insan gözü tarafından algılanan tüm renklerde ışık yayar. Bu nedenle de rengi beyazdır. Güneş'i Dünya'nın atmosferi nedeni ile gökyüzünde sarı renkte görürüz.
Güneşte özellikle 2025 yılında yoğunlaşan patlamalar bekleniyordu. Bu tahminler değiştirildi ve “2024'te beklenmeye” başlandı. Her 11 yılda en büyük boyuta ulaşan patlamaların çok şiddetli olabileceği ifade ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri