Morötesi dalga boyundaki ışınlar melanin pigmentinin kimyasal yapısında değişimlere yol açar. Saç telinin içinde herhangi bir biyokimyasal süreç gerçekleşmediği için saçın renginde açılmaya neden olan bu durum saç uzayana kadar kalıcıdır.
Yoğun güneş ışığından etkilenen melanin pigmenti daha fazla üretilmeye başlar ve ten renginde bronzlaşma meydana gelir. Saç kökü, vücudun canlı bir parçasıdır ve mor ötesi dalgalar yüzünden melanin pigmentinde kimyasal değişimler yaşanır ve böylece saç renginde açılmalar görünür.
GÜNEŞ SAÇI YIPRATABİLİR.
Bunun nedeni UV ışınlarının saç pigmentine etki ederek rengini açmasıdır. Burada daha çarpıcı olan haberse UV ışınlarının saçın protein kaybetmesine yol açması, ki bu bir saç yıpranması şeklidir, ve bunun güneşte rengi açılan saçları kurutmasıdır.
Aslında güneşte saç rengimiz açılırken ten rengimizin koyulaşması durumu tamamen güneşten gelen mor ötesi olarak da adlandırdığımız UV ışınları ile vücudumuzda bulunan melanin pigmentinin ilişkisinden kaynaklanmaktadır.
Doğru miktarda güneş ışığı, derinizi uyuyarak saç uzamasını hızlandırabilir. Ayrıca güneş ışığı saçların doğal olarak parlamasını sağlayabilir ve rengini açabilir. Güneş, saç derisindeki sebum üretimini artırarak saçların daha nemli kalmasına da yardımcı olur.
İlgili 15 soru bulundu
Ultraviyole ışınlarına maruz kaldığında kıl kökündeki bu hücrelerin, deriyi korumak için yüzeye doğru yöneldiği, bunun da "renksizleşmeye" yol açtığı görüldü. Bu hücrelerden yoksun kalan kılın, zamanla beyazladığı belirlendi.
Deniz Suyunun Saça Etkileri
Kuruyan saçlar kırılmaya ve kopmaya elverişli hale geliyor. Aynı zamanda deniz suyu ve kumu saçı yıpratıyor, matlaştırıyor, hatta renginin açılmasına bile sebep olabiliyor. Deniz kumu saç ile temas ettiğinde dış kılıfını tahriş ederek bu dokunun genişlemesine neden oluyor.
Kahve, çay, hardal yağı, üzüm tozu gibi ev tipi malzemeler saç rengini koyulaştırıyor. Çok fazla boyatılmış saçlar zamanla yıpranır ve boyayı akıtır.
Cilt, göz ve saç rengini belirleyen melanin pigmenti her ne kadar genetik olarak geçiyor olsa da vücuttaki üretimi desteklenmezse doğal seviyesinin altına düşebilir. Oluşacak melanin eksikliği aynı zamanda folik asit eksikliği anlamına gelir. Bu da melanin neden azalır sorusunun cevabı olarak karşınıza çıkar.
Denizden çıktıktan sonra güneşlenmeniz ya da güneşin altında vakit geçirmeniz durumunda deniz suyunun doğal saç renginizde açılma sağladığını gözlemleyebilirsiniz.
Güneşte uzun süre kalmak ciltte yanıkların oluşmasına yol açar. Güneş yanığı 5 ila 7 gün içerisinde geçip, derideki soyulmalar tamamlansa da cildin renginin açılması daha uzun sürebilir.
7) Çok sıcak sudan uzak durun
Çok sıcak sular saç telinin rengini açar. Ilık veya soğuk su ile saçlarınızı yıkayın.
UV ışınlarına maruz kalmak saçtaki protein yapısını bozarak, saçlarınızın mat görünmesine ve saçınızın gerilme ve fiziksel özelliklerinin zayıflamasına neden olabilir.
C Vitamini Tabletleri
Saç renginizin bir iki ton kadar açılması için, ezip toz haline getirdiğiniz 5-10 adet C vitamini tabletini günlük şampuanınızın içine ekleyip karıştırın. Saçlarınızı bu karışımla düzenli olarak yıkadığınızda, saç renginizin açıldığını fark edeceksiniz.
Sarı saçlıların veya sarı-kızıl , kirli sarı veya kızıl saçlıların da aralarında olduğu , kimi açık saçlı çocukların saçları 10 yaşına varmadan koyulaşabiliyor. Asıl olaya gelecek olursak, saçların renk değiştirmesinin sebebi, bir tür melanin pigmenti olan ömelaninin salgısının devam etmesinin saçların rengini ...
Yaz aylarında güneş ışınlarına maruz kalan saçlar, yavaş yavaş açılmaya başlar. Kuaförde yapılan röfle, gölge gibi işlemlerin temeli güneş etkisini taklit etmeye dayanır. Özellikle yaz aylarında normalden daha açık renkler tercih edilmektedir.
Hazırsanız açıklamaya başlıyoruz... Uzmanlara göre, genç yaşta saçların beyazlamasına yol açan en büyük neden, B12 vitamini eksikliğidir. Bu eksiklik ayrıca saçların incelmesine ve dökülmesine de neden olabilir.
B vitaminlerinde de eksiksinizdir, bu da pigmentasyon eksikliğine ek olarak saç dökülmesine de yansır . B5 vitamini içeren gıdalar: Avokado, muz, et, süt, yumurta ve tam tahıllar... D vitamini eksikliği de saçlarınızın erken beyazlamasına yol açabilir.
Sağlıklı mukoza zarları için C vitamini gereklidir. Ayrıca melanin üretimi ve cilt koruması üzerinde de bir miktar etkisi olabilir. Narenciye, çilek ve yeşil yapraklı sebzeler gibi C vitamini açısından zengin besinler yemek melanin üretimini optimize edebilir. C vitamini takviyesi almak da yardımcı olabilir.
Şampuan kullanmadan ılık su ile saçlarınızı durulayın. Kahve telvesi saçlarınıza zarar vermeden renginin koyulaşmasına yardımcı olur.
Mor şampuanı haftada 2'den fazla kullandığınızda saçınızdaki ton farklılaşmaya, daha koyu bir tona ulaşmaya başlayabilir. Bu nedenle en fazla haftada 2 kez kullanmalısınız. En ideali haftada 1'dir. - Şampuanın saç rengini değiştirmesi geçici değil, kalıcıdır ve yıkamayla geçmez.
Oksidan boya kutularının içerisinde bulunan beyaz renkli kremsi bir sıvıdır. Boyanın rengini saça nüfuz edebilmesi için boya kutusunun içerisnde bulunan oksidan krem formlarında yer alır ve tüp içerisindeki renk veren boyanın birbiri ile karıştırılması ile aktif hale getirilir.
Açıcı ile açılan saç eski haline döner mi? Saç açıcılar tamamen kimyasal ürünlerdir. Saçlarımızın yapısını kalıcı olarak değiştirir ve rengini açar. Zaten saçlarımızın yapısıyla oynamasaydı, rengini de açamazdı Dolayısıyla açıcı ile açılan saç kendi kendine ya da doğal yollarla eski haline dönmez.
Boya ve oksidanla saç rengi açıldığında bu baz tonlar ortaya çıkar. Eğer saç rengi açıldıktan sonra turunculaşma ortaya çıktıysa, bunun nedeni baz saç rengindeki turuncu ve kırmızı alt tonların yeterli şekilde açılmamasından kaynaklanır.
Oksijenli su ile saç rengi açma, saçlarının rengini 1-2 ton açmak isteyenlerin tercihi oluyor. Öncelikle oksijenli suyun saçlarınızı 4-5 ton açıp platin rengi yapmasını beklememelisiniz. Fakat var olan saç tonunuzu 1-2 ton arasında açma gücüne sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri