Musluk suları, zararlı bakterilere karşı klorlanır. Klor kokusu suyun kaynatılması ile yok olmaz. Bu nedenle pişirilen yemeklere de klor kokusu hâkim olur. Bütün bu nedenlerden dolayı yemek pişirirken kaynatılmış musluk suyu yerine arıtılmış su kullanılması daha faydalıdır.
Peki, yemek pişirirken kullandığımız suyun özellikleriyle ilgili dikkat etmemiz gereken şeyler var mı? Konuyla ilgili olarak resmi ya da yapılmış olan herhangi bir çalışma yoktur. Yani doğal kaynak suyu ve ya işlenmiş su ya da musluk suyu yemek pişirilirken kullanılabilir.
Sağlıklı ve kaliteli suyun pH değeri 7.0'dır. Bu nedenle 7.0'dan yüksek pH değerine sahip su ile yemek yapılmasında sakınca yoktur.
Su kalitesi de makarnanın lezzeti açısından önemli. Kaliteli bir içme suyu makarnaya daha iyi bir tat verir. Musluk suyunda bulunan klor gibi yabancı maddeler makarnanın tadını bozabilir. Makarna yapacağınız tencereyi büyük tutmalısınız.
Şebeke sularındaki sağlığa zararlı mikroorganizma ve partiküller düşünüldüğünde bu sularla yemek yapmak oldukça sakıncalıdır. Ayrıca yemeklere geçen kireçli tat ve koku da yemeğin lezzetini azaltır.
İlgili 31 soru bulundu
Hatta suyun kaynatılmış olması demek içerisinde bulunan kalsiyum, magnezyum ve karbonat kireç haline dönüşerek çöker. Bu işlem sırasında sudaki mineralde ortadan kalkmış olacaktır. Uzmanların araştırmalarına göre kaynatma işlemi sırasında sudaki ağır metaller ve klor ortadan kalkmaz.
Evinizde bulunan limonu yarıya bölerek musluğunuzu çok sert olmayan hareketlerle temizleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra limon suyundan faydalanmak da mümkün. Birkaç damla limon suyunu suyla karıştırarak da kireçler üzerine kullanabilirsiniz. Bu sayede musluklarınız kireçli görüntüden kurtulacaktır.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
Çay demleyeceğiniz zaman musluk suyu kullanmanız, suyun içerisindeki klor sebebiyle çayın lezzetini düşürecektir. Musluk suyu aynı zamanda kireçli olabileceğinden dolayı ciddi sağlık riskleri de taşır. Bu sebeple, iyi bir çay demlemek için içme suyu tercih etmelisiniz. Böylelikle çayınızın lezzetini artırabilirsiniz.
İstanbul'da Artık 'Çeşme Suyu Gönül Rahatlığı ile İçilebilir!
Suyu 2-3 dk kaynatmak yeterli olacaktır. Çok uzun kaynatmak suyun yararlı minerallerinin yok olmasına sebebiyet verebilir. Su nasıl temizlenir dediğimizde en bilinen ve yaygın yol klorlama yöntemidir. Musluklardan akan sular ya da depodan gelen sular düzenli olarak klorlanarak zararlı maddeler yok edilir.
Çünkü musluk suları, diğer sulardan farklı işlemlerden geçiriliyor. Ambalajlı suların büyük birçoğu klorlanmıyor, arıtma sular ise suyun içindeki çok sayıda maddeyi ayrıştırıyor. Farklı işlemlerden geçirilen, farklı yöntemlerle muhafaza edilen suların tadının farklı olması da oldukça normal.
Klorsuz su elde etmek için ilk yöntem musluktan alınan suyun kaynatılmasıdır. Suyu 15-20 dakika kaynatarak içerisinde bulunan kloru arındırabilirsiniz ancak bu yalnızca klorlu su için geçerlidir.
Püf 6: Ölçünüzü bilin
Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz. Su yerine tavuk ya da et suyu kullanırsanız daha lezzetli bir pilav elde edebilirsiniz. Tabii ki onlar da sıcak olacak şekilde.
Hem suyun çıkarıldığı kaynaktan hem de taşınma esnasında geçirdiği yollardan dolayı musluk sularının içerisinde sağlığa zararlı olan metal, toksik, kimyasal maddeler mevcuttur. Bu maddeler suyun renginde veya tadında belirgin oranda değişime neden olmadığından musluk suyu temiz su sanılıp içilebilir.
Pirinç pilavı yapılacaksa tuzlu sıcak suda (ne çok kaynar ne de soğuk) en az 1-2 saat kadar önceden ıslatmak, pilavın tane tane ve yumuşak olmasına, pişerken eşit pişmesine yardımcı olur. Pirinç pilavını pişirmeye başlamadan önce, suda beklettiğiniz pirinçler iyice yıkanarak nişastalı suyundan arıtılır.
Musluk suyu içmek isteyenler, suyun tadı veya kokusundan rahatsız olabilirler. Bu durumda, musluk suyunu kaynatmak veya filtrelemek, suyun lezzetini ve kalitesini artırabilir. TAPP Water gibi kaliteli bir su filtresi kullanarak, musluk suyundaki klor, ağır metaller, toksinler ve mikropları azaltabilirsiniz.
Kaynatarak Arıtma
Suyun içerisindeki zararlı maddeleri temizlemenin bir diğer yolu ise suyu kaynatmaktır. Suyu 2 ya da 3 dakika boyunca kaynatarak içerisindeki bakteri ve mikroorganizmaları öldürmek mümkündür. Su kaynatıldığında suyun içerisindeki faydalı mineraller zarara uğramaz.
Musluk suları, zararlı bakterilere karşı klorlanır. Klor kokusu suyun kaynatılması ile yok olmaz. Bu nedenle pişirilen yemeklere de klor kokusu hâkim olur. Bütün bu nedenlerden dolayı yemek pişirirken kaynatılmış musluk suyu yerine arıtılmış su kullanılması daha faydalıdır.
Suyu yaklaşık 2 dakika kaynatarak su içindeki tüm bakteri ve mikroorganizmaları öldürebiliriz. Suyu kaynatmak su içindeki faydalı minerallere zarar vermez. Ancak çok uzun süre kaynatmak, su içindeki diğer gazların uçmasına ve suyun tadının bozulmasına yol açar.
– Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. – Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır. – Yeterli derecede yumuşak olmalıdır. – Ne aşındırıcı olmalı, ne de taş yapmalıdır.
Su 100 ° C kaynarken, çoğu patojen mikroorganizmalar ölür ve su önemli ölçüde arıtılır. Ancak yüksek kalitede temizlik için, kaynatma süresi en az 10-15 dakika olmalıdır.
Türkiye'nin en kaliteli çeşme suyu Sakarya'daki çeşmelerden akıyor. Sapanca Gölü'nden kente verilen içme suyunun, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere göre Türkiye'deki en kaliteli çeşme suyu olduğu belirtildi.
Kireçli suyun içerisinde demir, çinko, manganez, alüminyum gibi metaller de bulunduğundan kireçli sular oldukça serttir. Bu nedenle sürekli kireçli su içmek zararlıdır. Musluktan akan içme suyu olsa bile insan sağlığı için iyi değildir. Vücuda çok fazla magnezyum mineralinin girmesi ishal oluşumuna neden olur.
Yapılan araştırmalar, kalsiyum açısından çok yüksek, kireçli sular araştırıldığında böbrek taşına neden olmadığı fakat böbrek taşını geliştirme riskini arttırdığı göstermiştir. Böbrek taşı kırma veya böbrek taşı düşürme işlemlerinden sonra kireçli su içersen, komplikasyon oluşma ihtimali artabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri