Güneş yanıklarında yanığı soğuk suyun altına tutmak ya da soğuk su ile ıslatılmış havlu kullanarak ağrı geçene kadar cildi soğutmak enfeksiyon riskini önler ve acıyı azaltır. Krem ya da aloa vera gibi nemlendiriciler cilde sürülmeli ve yanık kaynaklı vücuttaki su kaybını önlemek için bol bol su içilmelidir.
Soğuk su ile ıslatılmış steril bezler ile kompres yapmak rahatlatıcı olacaktır. Ayrıca serin su ile duş alabilirsiniz. Yanık olan bölgeye cilt tipinize uygun ve mümkünse alkol içermeyen nemlendirici krem sürün. Etkili bir tedavi için dermatoloji uzmanına da başvurabilirsiniz.
Soğuk suya batırılmış havlu kullanmak yeterli olacaktır. Soğuk kompres uygulamasına en az yarım saat ve mümkünse yanık bölgedeki ağrı kesilinceye dek devam edilmelidir. Ek olarak bol sıvı alımı önemlidir; çünkü güneş yanığı nedeniyle ciltten fazla miktarda sıvı kaybı olur.
Aloe vera içeriği ile yüksek nemlendirici etkiye sahip olan NIVEA güneş losyonu kullanarak cildinizin kendini toparlamasına destek olabilirsiniz.
Tarif için 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı taze limon suyu yeterlidir. Bu karışımı gözler hariç tüm yüzünüze uygulayabilirsiniz. Karışım, 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkanabilir. Bu yöntem aynı zamanda cildi beyazlatma özelliğine de sahiptir.
İlgili 41 soru bulundu
Tipik olarak güneşe maruz kaldıktan 24 ila 36 saat sonra yanıklar en kötü haldedir, 3 ila 5 gün içinde ise tamamen geçer. Ultraviyole ışınlar ciltte görünmez hasara da neden olabilir. Aşırı seviyede ve / veya birden fazla güneş yanığı varlığı, cildin erken yaşlanmasına ve cilt kanserine yol açar.
Güneşte yanan cilt renginin açılmaya başlama süresi de bu yanma, kabuklanma ve soyulma aşamaları ile birlikte gerçekleşir. Herhangi bir bitkisel tedavi ya da uygulama yapmadan, doğal süreç ile güneşte yanan cildin beyazlaması ve eski haline dönme süresi yaklaşık olarak 1 ayı bulabilir.
Özellikle yumurta beyazı, fıstık ezmesi, vazelin ya da sirke kullanımından kaçının. Yukarıdaki uygulamalar cildinizi rahatlatsa da yanığın ciddiyetine göre ağrılar 4-5 gün sürebilir ve daha sonra cildiniz soyulabilir.
Güneş yanıklarında yanığı soğuk suyun altına tutmak ya da soğuk su ile ıslatılmış havlu kullanarak ağrı geçene kadar cildi soğutmak enfeksiyon riskini önler ve acıyı azaltır. Krem ya da aloa vera gibi nemlendiriciler cilde sürülmeli ve yanık kaynaklı vücuttaki su kaybını önlemek için bol bol su içilmelidir.
Bepanthol güneş yanığı kremi, güneş yanığına karşı etkili bir tedavi ve rahatlama sağlar. Panthenol içeriğiyle cildin doğal iyileşme sürecini hızlandırırken, aynı zamanda cildi nemlendirir ve korur. Güneş yanığı sonrası hızlı bir iyileşme ve rahatlama için Bepanthol güneş yanığı kremini tercih edebilirsiniz.
Bir bakım kremi olarak tercih edilebilecekler arasında yer alan vazelin cilt kuruluğunu gidererek cildin gün boyu yumuşak ve nemli kalmasına yardımcı olur. Ciltte oluşan yara, çizgi, çatlak ve yanık gibi durumlarda etkin şekilde kullanılır.
Hafif güneş yanıkları genellikle kızarıklık ile başlar ve 3 ila 5 gün arasında herhangi bir zamanda geçebilen hafif ağrılarla seyreder. Cildiniz yenilenirken, birkaç gün içinde soyulabilir.
Güneş yanığının belirtilerinden olan deri soyulması aslında vücudun savunma mekanizmasının getirdiği bir sonuçtur. Vücut, zarar gören hücrelerin deriden atılmasını ve bu sayede cildi ölü derilerden kurtarıp yenilenmesini sağlar.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Özellikle kantaron yağı güneş yanığı durumlarına iyi gelirken egzama, sedef gibi cilt rahatsızlıklarında da insanları kaşıntıdan kurtarabilir. Tıpkı kantaron yağı gibi yanıklara uygulanmasında sakınca olmayan Hindistan cevizi yağı, besleyici bir yağdır.
Yüz bölgesindekigüneş yanığı nasıl tedavi edilir
Güneşten uzak durun (şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye kullanın) ve ağrıyı gidermek için güneş sonrası bakım kremi uygulayın.
Kararmış olan bölgeye E vitamini yağı ile masaj yapıp bir saat beklemek yeterli olacaktır. Ardından durulama işlemi yapılabilir. Bu işlem hafta içerisinde üç defa uygulanmalıdır. - Elma Sirkesi: Elma sirkesi, içerisinde yer alan asitler ile ciltteki kararmaların açılmasına yardımcı olmaktadır.
Hiperisin, izohiperisin, hiperozit, rutin, kersetin açısındaz zengindir. Yara, yanık iyileştirmeye. iz gidermeye, kırışıklık gidermeye yarımdcı olur. Gece bakım formülasyonlarında yer alır.
SİLVERDİN PLUS; yara ve yanıklarda ortaya çıkan iltihaplanmaların (enfeksiyonların) önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır.
Narin ciltler için etkili bir koruma sağlayan Arko güneş koruyucular, güneş yanıklarına ve lekelere engel olduğu için sıklıkla kullanılır. Tatiller ve bol güneşli günler için siz de kendi ihtiyacınıza uygun olan bir güneş koruyucu ürün seçerek, birçok cilt sorununa karşı tedbirinizi alabilirsiniz.
Yanık durumunda uygulanabilecek en hızlı tedavi yöntemi yanık olan bölgeye soğuk su uygulamaktır. Soğuk suyla birlikte aloe vera jeli, bal, antibiyotik merhemler ve yanık kremi de yanıklara iyi gelen yöntemlerdendir.
Kantaron yağının cilt üzerindeki önemli etkilerinden bir diğeri ise lekeleri ortadan kaldırmasıdır. Bu etki sayesinde düzenli olarak kantaron yağı kullanımı ile birlikte yüzde veya vücutta yer alan yara, yanık ve sivilce izleri giderilebilir.
Limon suyu bronzlaşmayı hızlı bir şekilde giderebilmektedir. İçerisine bir tatlı kaşığı bal ve su ilave ederek cilde uygulanabilmektedir. Yaklaşım yarım saat bekledikten sonra yıkanması gerekmektedir.
Modifikasyonlar kalıtsal olmadığı için bir süre sonra vücut eski haline gelebilir. Derinin bronzlaşması modifikasyondur. Kalıtsal olmadığı için sonraki nesillere bronzlaşmış şekilde aktarmaz deri rengini ve orjinal deri rengini aktarır. Modifikasyon olduğu için bir süre sonra deri rengi eski haline döner.
Cildin dermis isimli tabakasında yer alan melanositler (renk hücreleri) güneşe maruz kaldıklarında tetiklenirler ve kendilerini korumak için melanin üretmeye başlarlar. Melaninler cildin yüzeyine göç etmeye başlar ve cildin renk tonunun koyulaşmasına neden olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri