Halk dilinde tombil, tombili veya tombilika diye adlandırılan küçük ton balıkları suşinin ham maddesidir. Orkinos, Japonların çiğ olarak tükettikleri ve onlar için vazgeçilmez olan bir balıktır.
Orkinos ülkemizde sofralarda çok rağbet edilen bir balık değil ancak, tüm Suşi Lokantaları ve Asya Restaurantlarında oldukça sık karşımıza çıkar. Gerçekte Ton balığıdır. Sashimi, direkt olarak balıktan iyi bir bıçakla ince dilim kesilerek hemen yenen bir çiğ balık yemeğidir.
İşte çiğ balığın zararları... Çiğ balıkta bulunan bir parazitin B12 vitamini eksikliğine neden olduğunu belirten uzmanlar, B12 vitamini eksikliğinin ise insanda bunama benzeri bir tabloya yol açtığını söyledi. Nöroloji uzmanı Prof.
polinezya usülü balık diye de geçer. melanur, sardalya, palamut, orkinos, lambuka, hamsi gibi balıklarla yapılabilir. büyük balıkların dersi yüzülür, ince ince şerit halinde dilimlenir. sardalya, hamsi kılçıkları çıkarılarak yaprak haline getirilir.
'Diphyllobothrium Latum' adı verilen parazit için herhangi bir balık türü gösteremediklerini belirten Uzm. Dr. Ergüney, her çiğ balıkta parazit olmayacağının da altını çizdi.
İlgili 42 soru bulundu
Tıbben hiçbir sakıncası yoksa 'yenebilir, mubahtır' deriz.
İnsanlarda görülen, halk diliyle tenya ya da şerit diye isimlendirilen parazitlerin çiğ ve az pişmiş balıkların tüketilmesiyle ortaya çıktığına işaret eden Prof. Dr. Timur, turna, levrek, salmon, alabalık gibi tatlı su balıklarının tenyaların ikinci ara konakçısı olduğunu bildirdi.
Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir. Midye, istiridye, istakoz ve yengeç gibi hayvanların yenilmesi helal olarak kabul edilmemektedir, haram sayılmaktadır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Suşinin bir başka handikabı da şu: Bakteri ve parazitlerle kirlenebilmesi riski yüksek. Çiğ balıkla hazırlanan suşiler sizi bakteri ve parazitlerle karşı karşıya bırakabilir. Hatta bazen çok ciddi mikroplar ve parazitler nedeniyle zehirlenmeler bile yaşanabilir.
Balığın üstüne limon sıkılmaz. Limon, omega-3 ile etkileşime girdiğinde onu bozar, etkisini yitirmesine neden olur.”
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Genellikle kalamar, yılan balığı, sarıkuyruk, somon, ton balığı veya yengeç çubuğu gibi deniz ürünleri ile hazırlanır. Birçok suşi türü vejeteryandır. Genellikle gari, wasabi ve soya sosu ile servis edilir.
Ege Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Aksoy, “Dünyanın her yerinde serbest olan orkinos avı AB'nin tutumu yüzünden Türkiye'de yasak. Balıkçılar ağlarına takılan orkinosları ölü olarak yeniden denize atıyor. 10 günde 500 ton orkinos bu şekilde denize atıldı” dedi.
Balık türleri bütün mezheplere göre helâldir, boğazlama işlemine de gerek yoktur.
0,027 ppm ile 0,26 ppm arasında değişmekle beraber ton balığındaki ortalama cıva miktarı 0,135 - 0,145 ppm arasındadır. Bu seviye Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) cıva standartlarının (1,0 ppm) çok altında bir seviyedir.
Cıva seviyesinin normalin çok üstünde olduğu balıklar şunlardır: Köpek Balığı, Kılıç Balığı, Meksika körfezinden çıkan Tilefish ismindeki balık ve Kral uskumru (Türkiye'deki uskumru değil) ile anılan balık. Türkiye'de yaşayanların karşılaşabileceği bunlardan köpek balığı ve kılıç balığıdır.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Dünyanın en pahalı yiyeceği olan ve kilosu 85 bin TL olan havyarın üretildiği Mersin balığı Fırat Nehri`nde kurulan kapalı havuzlarda yetiştirilmeye başlandı. Dünyada koruma altındaki en ilkel deniz canlılarından olan Mersin balığı, Hazar Denizi'nde doğal olarak bulunuyor.
Atlas Okyanusu'nun doğu kesimlerinde, özellikle İrlanda'nın güneybatısı ile Portekiz'in güneyinde ve kuzeybatısında bulunan, görüntüsü nedeniyle şeytan vatozu (devil fish) olarak adlandırılan balık, Antalya Körfezi'nde ilk kez kayıtlara geçti.
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Ama balıkları hiç kimse kesmiyor. Üstelik besmele çekmeden de tutulabiliyor. Âyetten anladığımıza uyarsak, balığı kesmeden ve Besmele çekmeden yemek caiz olmaz. Fakat Peygamber efendimiz açıklıyor, (Balıkları kesmek gerekmez), hatta (Besmele çekmek de gerekmez) buyuruyor.
Bilim insanları, balıkların beyinlerinde o hissi veren bölümün diğer hayvanlar ve biz insanlara göre eksik olduğu kanaatindeydiler. Ancak son araştırmalar balıkların da acı çektiği, korktuğu ve stres altına girebildiğini ortaya koydu.
Dr. Gülşen Timur, balıklarda bulunan parazitlerin insanda akut anemi, iştahsızlık, halsizlik gibi tenyalardan kaynaklanan hastalıklarda görülen belirtileri meydana getirdiğini belirterek, ''Bu nedenle parazit kistlerine sahip balıkların çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemesi gerekir'' dedi. Prof.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri