Devlette muayene başına alınan katkı payı 5 lira. Özel hastaneler ayrıca SGK'nın ödediği tedavi ücretinin yüzde 200'ü kadar fark ücreti de talep edebiliyor. Bir örnek vermek gerekirse; kadın hastalıkları nedeniyle özel hastaneye giden bir hasta için SGK 33.48 lira ödeme yapıyor.
SGK Fark Ücreti Nedir? SGK ile anlaşmalı özel bir hastanede muayene olmanız durumunda, masraflarınızın belli bir kısmı SGK tarafından karşılanır. SGK'dan geriye kalan muayene ücretini ise cebinizden karşılarsınız. İşte, bu talep edilen tutara da SGK fark ücreti denmektedir.
Yani SGK anlaşmalı özel hastanelerde sağlık hizmeti aldığında SGK'nın karşılamadığı kısmı ödemek durumunda kalırsın. Örneğin, özel hastane muayene ücretinin 80 TL ise SGK bu ücretin 30 TL'lik kısmını karşılar yani 50 TL'lik fark ücretini ise senin ödemen gerekir.
Sağlık ocağı / Aile hekimi muayene ücreti
Eski adıyla sağlık ocağında yani aile hekiminde, sosyal güvencesi olmadan muayene olmak isteyen vatandaşın ödemesi gereken ücret 2023 yılı için 32.78 TL olacaktır.
İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında yapılan muayeneler için 8 TL tutarında muayene katılım payı alınacaktır. Muayene katılım payının 5 TL tutarındaki kısmı, sağlık kurumları tarafından düzenlenen tedavi faturaları esas alınarak tahsil edilecektir.
İlgili 17 soru bulundu
Fark ücreti ve katkı payı ücretleri eczanenin karşıladığı reçete provizyon çıktısında görülmektedir. Ancak bunun dışında yasal olmayarak eczaneler tarafından talep edilen fark ücreti ile ilgili başvuru olması halinde eczanelere işlem yapılacaktır” denilmektedir.
Sigortalılardan, emeklilerden ve bu kişilerin kapsamı altında sağlık hizmetlerinden yararlanan yakınlarından kesilen muayene katılım ücreti 15 TL'dir.
Hastaların daha önce 5 lira verdikleri devlet hastanelerine ait muayene ücreti yüzde 20 arttırılarak 6 liraya, eğitim araştırma hastaneleri için verdikleri 5 lira, yüzde 40 artış yapılarak 7 liraya, üniversite hastanelerindeki muayene katılım payı ise yüzde 60 artışla 5 liradan 8 liraya yükseltildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı hastaneye muayene için giden sigortalı 15 lira katkı payı ödüyor. Devlette muayene başına alınan katkı payı 5 lira. Özel hastaneler ayrıca SGK'nın ödediği tedavi ücretinin yüzde 200'ü kadar fark ücreti de talep edebiliyor.
Muayene ücreti sorgulama işlemi için ilk olarak E-Devlet sisteminin internet sitesini tıklamanız gerekmektedir. E-Devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra, muayene ücreti sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.
Özel hastaneyi tercih etmenizden dolayı yapılacak ameliyatın Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) ve eklerinde yer alan Kuruma fatura edilen işlem bedelinin iki katına kadar ilave ücret alınabilir.
Sigortasız muayene ücreti 50 TL – 90 TL civarındadır. Doktorunuz ek tahlil istemesi durumunda ücret farklılık gösterebilir. Sigortanız olmaması durumunda GSS “Genel Sağlık Sigortası Başvurusu” yapabilirsiniz. 2023 yılında GSS (Genel Sağlık Sigortası) prim ücreti 300,24 TL'dir.
İlaç katılım payı oranı nedir? Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için %10'u, diğer kişiler için %20'si oranında katılım payı alınır.
Emekli SSK ve Bağkurlu hastaların muayene ücretleri ve ilaç katılım payları maaşlarından kesilecektir.
1. Emekli Sandığı (Devredilen), SSK (Devredilen) ve Bağkur (Devredilen) emeklisi ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin reçetelerine ait katılım payı ve muayene ücreti kesintileri kişilerin maaşlarından yapılmaktadır.
Emekli ilaç kesinti parası ne kadar? Katılım payı ilaç katılım ve muayene katılım payı olarak adlandırılır. Emeklilerden ilaç katılım payı %10, çalışanlardan ise %20 olarak alınmaktadır. Emeklilerin ilaç katılım payları emekli maaşlarından kesilirken çalışanların ilaç bedeli ise eczanelerden ödenmektedir.
Yeni düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek. 5 yıl muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödeyeceği gecikme bedeli ise 1.062,71 TL yerine 74,68 TL olacak.
Bu kapsamda: Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Bedeli K.D.V. Dahil 180 TL (115 TL Bakanlık Payı, 65 TL İstasyon Payı) Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi Bedeli 18.500TL 1/1/2023 itibari ile istasyonların ellerinde bulunan ölçüm kotaları yeni ücrete göre otomatik olarak hesaplanacaktır.
Binek araç muayene fiyatı 1130,44 TL'dir. Kamyonet muayene ücreti 1130,44 TL'dir. Motosiklet muayene ücreti 575,84 TL'dir. Ticari araç muayene ücreti 1130,44 TL'dir.
Aile hekimliğinde sağlık hizmetleri ücretli midir? Hayır, ücretsizdir.
Malesef kayıtlı olduğunuz sağlık ocağı dışında bir sağlık ocağında muayene olamıyorsunuz.
Vatandaşlar aile hekimine de gitmeden başka hastanelere başvurabilirler. Hamza Gemici: Böyle bir zorunluluk yok. Aile hekimi dışında başka bir doktora da başvurulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri