Açılan bir çift lens, 1. ayın sonunda atılarak 2. ay yeni bir çift lense geçilir. Günlük lens ise ertesi gün tekrar kullanılmaz ve tekrar kullanılmak üzere saklanmaz. 1 kutuda genellikle 30 blister bulunur.
Yoğun çalışan bireylerin günlük lens bakımını atladıkları bilinmektedir. Bu nedenle günlük lenslerin kullanılması önemlidir. Günlük lensleri her gün değiştirdiğiniz için herhangi bir bakıma ihtiyaç duymamaktadır. Ancak günlük lenslerin bir günden fazla kullanılması kesinlikle önerilmemektedir.
Kullanım süresini geçirmeyin
Zira lensler kimi hastalar için günlük, kimileri için 15 günlük ya da bir aylık şeklinde veriliyor. 15 gün denilen bir lensi 16'ncı gün, bir aylık denilen lensi 31'nci gün takmamak gerekiyor.
Lensler doktor tavsiyesi ve materyal özelliklerine göre gözde uzun süreli kalabilmektedir. Geniş üretim parametreleri ile uygun lensin bulunması ve bakimi kolay olan lenslerdir. 30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
Çünkü uzun süre gözde kalan lensler kornea tabakasında hasarlara neden olabilir. Daha az gözde kalan lenslerin performans düzeyi de bu doğrultuda fazla olacaktır. Günlük lensler, yukarıda da belirttiğimiz üzere sabah kalkış saatinden gece yatış saatine dek sorunsuz şekilde kullanılır.
İlgili 17 soru bulundu
Günlük lens ise ertesi gün tekrar kullanılmaz ve tekrar kullanılmak üzere saklanmaz. 1 kutuda genellikle 30 blister bulunur. Her blister ise 1 adet lens içerir. İki gözünüz de aynı derecede ise 1 kutu lens 15 günlük kullanımı karşılar. 1 kutuda 90 blister bulunan markalar da piyasada mevcuttur.
Kornea, ihtiyacı olan oksijeni emilim yolu ile havadan alır, uyurken gözlerimiz kapalı olduğundan oksijen emilim seviyesi düşük olur. Lens ile uyuduğumuz zaman bu oran daha da düşük olacaktır. Lens oksijenin korneaya ulaşmasını engellemektedir. Dolayısıyla kornea sağlığı tehlikeye girebilmektedir.
Tarihi geçen lenslerin içinde yer alan kontak lens solüsyonu ya da malzeme zaman içerisinde bozulur ve bu da göz sağlığını olumsuz etkiler. Bu nedenlerden dolayı tarihi geçen lensler kullanılmamalı ve çöpe atılmalıdırlar.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Günlük lenslerin kullanım süresi ortalama 12 ile 16 saat arasında olup bu süre sonunda atılmalıdır. Aylık lenslerin kullanım süresi 30 gün olup, süresi dolan lens atılmalıdır. 2 haftalık lensler ise sürekli çıkarmadan kullanımda 7 gün, akşamları çıkarılırsa 15 gün kullanım süresi vardır.
Lenslerin gece uyurken çıkartılmaması göz sağlığını olumsuz etkileyerek hasara neden olabilir. Kontakt lenslerin tüm gece gözde kalması aşağıdaki sorunlara yol açabilir. Göz İrritasyonu: Gözün üstünde kalan lensler gözün oksijen almasını engelleyerek göz kuruluğuna ve tahrişe neden olabilir.
Uygulanabilecek en iyi plan, kontakt lensler için tavsiye edilen aylık, haftalık veya günlük değiştirme programını uygulamaktır. Uzun süre solüsyonun içinde kalan yumuşak lensler, solüsyonun buharlaşması durumunda kuruyabilir. Kurumuş lensler zarar görmüş olabilir, dolayısıyla tekrar ıslatıp kullanmaya çalışmayın.
Doğru: Göz kusuru derecesi genetik ya da çevresel faktörlere bağlı olarak ilerler ya da geriler. Kontakt lens kullanımının göz derecesinin artmasına ya da azalmasına herhangi bir etkisi yoktur.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
konfor arttırmak için yapılabilir. Sert kontakt lens olarak bilinen RGP gaz geçirgen. lensler keratokonus hastalarında görme arttırıcı etkisi.
1 kutusunda 6 adet lens bulunan ACUVUE OASYS'i günlük olarak takıp çıkartabileceğiniz gibi, doktorunuzun önerisine bağlı olarak yedi gün/altı gece boyunca çıkarmadan da lenslerinizi kullanabilirsiniz.
Lens kutuları sık, ideal olarak ayda bir değiştirilmeli. Birkaç kez kullanılan her lens, göze tekrar yerleştirilmeden önce mutlaka temizlenmeli ve mikroplardan arındırılmalı.
6. Kontakt lens gözün arkasına kaçar mı? Cevap: Hayır, alt göz kapağını aşağı çektiğinizde ortaya çıkan cep, gerçekte üst göz kapağında da vardır. Yani bir çıkmazdır. Sadece bazen lens katlanarak bu ceplere sıkışabilir bu durumda kolay bir müdahele ile gözden çıkarılabilir.
Kontakt lens kullanımı açısından herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Bu nedenle kontakt lens kullanımı durumunda yaş faktöründen ziyade kullanımın gerekliliği baz alınmalıdır. Göz bozukluğuna sahip olan çocuklarda kontakt lens gerektiği şekilde kullanılması şartıyla herhangi bir yaşta kullanılmalıdır.
Daha uzun süre kutu içinde bekleyen lens suları dezenfekte etme görevini yerine getiremez. Bu sebeple lenslerin de hijyenini sağlayamaz. Bazense lens suyu sıcak etkisi ile buharlaşıp lensin kurumasına sebep olur. Kuruyan lenslerin yeniden ıslatılıp kullanılması göz sağlığı için sakıncalıdır.
Kimi zaman lens solüsyonu bitti ne yapmalıyım ya da lens solüsyonu yerine ne kullanılır gibi sorular akla gelir. Bu durumda uygulayabileceğiniz en pratik çözüm yolu bir çay bardağının çeyreğine kadar içme suyu koyarak lensleri içine atın. Daha sonra bu bardağı buzdolabında bekletin.
Kaynamış soğutulmuş çeyrek çay bardağı su içerisine lensler konularak buzdolabının soğutma bölümünde bekletilebilir. Başka bir çözüm ise göz kuruluğunu gidermek için gözü nemli tutan gözyaşı damlasıdır, gözyaşı damlasını kullanmak için koruyucu içermeyen ürün seçmek gerekir.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Gece kontak lens ile uyunduğu zaman mikroplar üreyerek enfeksiyonlara neden olur. Enfeksiyon çok hızlı şekilde tedavi edilmezse görme kaybına kadar gidebilir. Lens kullanan kişiler şikâyetleri olduğunda zaman kaybetmeden göz doktoruna başvurmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri