Kan dolaşımını arttırarak mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Yaşlılıkta ortaya çıkan hafıza kayıplarını giderebilen üzüm özütleri, vücuttaki ürik asit miktarını azaltarak böbrekleri korur ve içerdiği demir ile vücut yorgunluğunu alır.
Şıra ve Yararları
Şıranın ana maddesi üzümdür. Üzüm şırası iyi bir enerji kaynağı, iyi bir besin ve faydalı bir içecektir. Özellikle bedensel gelişmede, deri ve saç beslenmesinde ateşli ve iltihaplı hastalıklarda, madensel tuz eksikliklerinde, böbrek ve karaciğer hastalıklarında oldukça yararlıdır.
Asit Dengesi: Potasyum ve magnezyum mineralleri içeren kuru üzüm, bu özelliği ile vücudun asit dengesinin korunmasına yardımcı olur. Asit dengesin korunması gut, romatizma, böbrek taşı ve kalp hastalıklarından korunmak adına önemlidir.
Üzümde yer alan flavonoidler, resveratrol, fenolik asitler kalp hastalıkları riskinin düşürülmesine yardımcı olabilir. Üzüm aynı zamanda kolesterolü düşürmeye ve kan akışının düzenli olmasına destek sağlar. Üzümün kan dolaşımına, zararlı hücrelerle savaşmada bağışıklık sistemine destekleyici bir etkisi vardır.
Antioksidan, besin lifi, vitamin ve mineral içeren meyveler idrar söktürmede etkili oluyor. Karpuz, şeftali, ananas, armut, incir, elma, limon, greyfurt, muz üzüm, kavun, çilek, mango, yaban mersini, kızılcık, ahududu, böğürtlen, siyah kuş üzümü, papaya idrar söktürücü özelliği olan meyvelerdir.
İlgili 33 soru bulundu
Kırmızı üzüm iyi bir enerji kaynağıdır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca anti-inflamatuar gücü sayesinde kemoterapinin etkilerini azaltır. Hafızayı güçlendirerek, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır. Enfeksiyon ve iltihaplar için oldukça etkilidir.
Onlarca çeşidi bulunan üzüm, içerdiği bolca antioksidan sayesinde vücudu birçok hastalıktan koruyor, damarların temizlenmesine destek olurken iltihaplanmaları da önlüyor. Hal böyle olunca kan dolaşımını da rahatlatıyor, doğal bir kan sulandırıcı gibi etki gösterebiliyor.
Kendine has aromasıyla içeriğinde bir dolu fayda barındırır. A, B, C, E, K vitaminleri; çinko, kalsiyum, demir, magnezyum, bakır, sodyum, potasyum mineralleri içerir. Beyin sağlığına, mideye, bağırsaklara, kalbe ve daha birçok organa, fonksiyona destek verir.
her gün kuru üzüm yemek
Günlük yüksek kuru üzüm tüketiminin yan etkileri olabileceği söylenmekte, bu nedenle dengeli tüketilmesi önerilmektedir. Vücudun demir ihtiyacını karşılamak için kadınların günde 18 mg, erkeklerin ise 8 mg kuru üzüm tüketmesi önerilir.
Üzüm, vücudu nemlendirmeye yardımcı olan diyet lifi, sağlıklı karbonhidratlar, antioksidanlar ve orta miktarda protein içeren yüksek su içeriğine sahiptir. Myricetin ve quercetin gibi Flavonoidler, üzümlerde serbest radikallerin neden olduğu hasarı azaltmaya ve yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı olur.
Bu nedenle sakatat, baklagiller, süt, peynir, çikolata gibi yüksek oranda fosfordan zengin gıda kaynaklarının sınırlandırılması gerekmektedir. Potasyum da fosfor gibi uzak durulması gereken bir mineraldir. Şeftali, erik, kayısı, mango, avokado, muz, kivi ve kuru meyveler potasyum açısından zengindir.
İşlenmiş gıdalar ve fast food tarzı beslenme yerine taze sebze meyve ve ev yemekleri tüketilmelidir. Yeterli su tüketerek böbreklerinizi koruyun: Günde 1.5-2 litre su içmek böbrek sağlığı için önemlidir. Bu sıvı miktarı egzersiz, ateşli hastalıklar, hamilelik veya emzirme dönemlerinde artırılmalıdır.
Böbrekler için en iyisi hiç şüphesiz ki bol su içmektir. Bol su tüketmenin yanı sıra ayakları sıcak tutmak da böbrek ağrısı için alınabilecek önemli bir önlemdir. Böbrek ağrısına iyi gelen çeşitli bitkisel sular ve çaylar da mevcuttur.
Dehidrasyon vücutta atık ve asit birikmesine neden olabilir ve böbrekleri kas proteinleri (miyoglobin) ile tıkayabilir. Bütün bunlar böbreklere zarar verebilir. Dehidrasyon, hızlı tedavi edilmezse böbrek hasarına yol açabilen böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonlarının oluşumuna da katkıda bulunabilir.
Zengin besin değerlerine sahip olan kuru üzüm, sabahları tüketildiğinde enerji vererek daha zinde kalmayı sağlamaktadır. Uzun süre tok tuttuğu için diyet yapanların ara öğünlerinde tüketmeleri önerilmektedir.
Üzümü, salkımının altından başlanarak yenmesinin sünnet olduğu rivayet edilir. Ziyad b. Ebi Hind anlatıyor: Peygamber Efendimize kuru üzüm gönderdi, bunun üzerine şöyle buyurdu: “Kuru üzüm ne güzel yiyecektir.
Kara Üzüm Çekirdeği Faydaları şöyle sıralanabilir: Bağırsakların ve böbreklerin çalışmasını düzenler. Kan dolaşımını hızlandırır ve Kalp ve Damar hastalıklarının tedavisinde destekleyicidir. Vücuttaki kolojen miktarını arttırır bu da kemik sağlığının güçlenmesine yardım eder.
Üzüm çekirdeği yağı, içerdiği antioksidanlar ve doğal bileşenler sayesinde anti-aging etkisi, cilt sağlığını destekleme, saç ve tırnakları güçlendirme, kalp sağlığı ve bağışıklığı artırmada destekleyicidir.
Meyve suları ile yapılmış çalışmalarda meyve özünün aynı yoğunlukta olmamasından dolayı kan sulandırıcı etkileri görülmemiştir. Ancak siyah üzümden yapılan kırmızı şarapta kan sulandırıcı etki gözlemlenmiştir.
Üzüm tüketmek midede gaz oluşmasına neden olur.
Mevsiminde kırmızı üzüm tüketin
Mevsiminde tüketmek kaydıyla çekirdeğinden suyuna kadar tam anlamıyla bir sağlık deposu olan kırmızı üzüm, içerdiği resveratrol sayesinde iyi bir kalp dostu. Özellikle damar sağlığını desteklediği uzun süredir bilinir.
Üzümün meyvesinin yanı sıra çekirdeği de bu yararlı bileşenler açısından oldukça zengindir. Dolayısıyla çekirdekli siyah üzümlerin tüketiminin karaciğer sağlığı açısından oldukça etkili olduğu söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri