Gürcistan'da din, günümüzde nüfusun %83.4'ünü oluşturan Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlı geniş kesim, Ortodoks Hristiyanlığı uygular. Yaklaşık %1'lik kesim Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlıyken, nüfusun yaklaşık %2.9'u Ermeni Apostolik Kilisesi'ni takip ediyor ve bunların neredeyse tamamı etnik Ermeniler'den oluşuyor.
Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.
Gürcistan'ın güneybatı köşesinde, Türkiye sınırında bulunan ve başkenti Batum olan Acara Özerk Cumhuriyeti son 20 yılda garip bir din değiştirme sürecine sahne oldu. Sovyetler Birliği'nin sona erdiği 1991'de bölge nüfusunun yüzde 75'i Müslümanken, günümüzde Acara'nın yüzde 65'i Ortodoks Hıristiyan.
Göçmenler köken itibarıyla Türk ve Gürcü olmakla beraber tamamı Müslüman olup bugün Türk kimliği ile anılmayı benimsemişlerdir. Artvin ve Batum'dan gelen on binlerce göçmen, İstanbul ve Anadolu'da çeşitli yerlerde iskân edilmişlerdir.
Gürcistan'ın resmi dili Gürcüce'dir; Abhazya özerk cumhuriyetinde Abhazca da resmi dil kabul edilmiştir. Güney Kafkas dillerini konuşan nüfusun oranı % 83'8dir (Buna Gürcüce, Megrelce, Lazcave Svanca dahildir). Kalan nüfusun % 6,5'i Azerice, % 5,7'si Ermenice ve % 4,5'i başka dilleri konuşur.
İlgili 44 soru bulundu
Gürcistan'da din, günümüzde nüfusun %83.4'ünü oluşturan Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlı geniş kesim, Ortodoks Hristiyanlığı uygular. Yaklaşık %1'lik kesim Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlıyken, nüfusun yaklaşık %2.9'u Ermeni Apostolik Kilisesi'ni takip ediyor ve bunların neredeyse tamamı etnik Ermeniler'den oluşuyor.
Dünyanin En Ucuz Ülkesi Gürcistan
Dünya'nın geçim bakımından en ekonomik ülkelerinden bir tanesi Gürcistan'dır. Gürcistan yaşamış olduğu ekonomik krizin etkilerini uzun süre üzerinden atamamıştır ve bu durum kimi yerlerde kalıcı izler bırakmıştır.
Gürcü alfabesi (Gürcüce: ქართული დამწერლობა / "kartuli damts'erloba" ya da ქართული ანბანი / "kartuli anbani"), Güney Kafkas dillerinin (Gürcüce, Megrelce, Svanca ve Lazca), özellikle Gürcücenin yazımında kullanılan alfabedir.
Ahıska Türkleri, Gürcistan'ın güneybatı ucunda, merkezi Ahıska (Ahaltsihe) olan Mesheti bölgesinde yaşayan Müslüman nüfusa 20. yüzyılın ikinci yarısında verilen addır.
Karadeniz Bölgesi: Başta Artvin, Ordu, Samsun, Giresun, Amasya, Sinop, Tokat olmak üzere Karadeniz bölgesinde yer alan iller ve ilçeler. Marmara Bölgesi: Çoğunluk Sakarya, Bursa, Kocaeli, Düzce, Balıkesir, Yalova olmak üzere Marmara bölgesi ve çevresindeki iller ve ilçeler.
Batum Camii veya Orta Cami (Gürcüce: ბათუმის მეჩეთი veya ორთა-ჯამე; okunuşu: "batumis meçeti" veya "orta came") Gürcistan'ın Batum şehrinde yer alan bir camidir. 1886 yılında Hamşioğlu (Khimshiashvili) ailesinden Aslan Bey tarafından inşa ettirilmiştir.
Lazika (Egrisi) ve İberya'da 337 yılında Hristiyanlık resmî din olarak ilan edildi. 11. yüzyılda III. Bagrat tarafından Egrisi-Abhazya ve Tao-Klarceti krallıklarının hanedan veraseti ile tek bir çatı altında birleştirilmesi ile ilk birleşik Gürcistan Krallığı kuruldu.
Bunun için de, Ahıska Türklerinin Gürcü, Tatar, Azeri ve Kıpçak boylarına mensup olabileceği üzerinde durulmuştur.
9 Nisan 1991'de, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından kısa bir süre önce, Gürcistan Yüksek Konseyi, 31 Mart 1991'de yapılan referandumdan sonra bağımsızlığını ilan etti. 26 Mayıs 1991'de Zviad Gamsahurdia, bağımsız Gürcistan'ın ilk Cumhurbaşkanı seçildi.
Çok yaygın olmasa da Ermenice konuşan insanlara da rastlanmaktadır. Türkiye'den her yıl birçok kişi, Gürcistan'da seyahat etmektedir. Türkiye'den gelen kişiler Türkçe konuşan kişiler ile karşılaşmakta olup yabancılık çekmemektedir. Azerice ve Türkçe, Gürcistan'da konuşulan diğer dillere oranla daha az konuşulmaktadır.
Gürcüler kendilerini Kartvelebi (ქართველები), ülkelerini Sakartvelo (საქართველო), dillerini Kartuli (ქართული) olarak adlandırır. Efsaneye göre Kartvellerin atası, Kitabı Mukaddes'teki Yafet'in torunlarından Kartlos'tur.
Moskova Anlaşması'ndan sonra bölge de yaşayan Türk-İslam ahali çareyi Türkiye'ye göç etmekte bulmuştur. Göçün en önemli sebeplerinden biri de Gürcistan'ın Sovyetleşmesi ve bölge yaşayan Türk-İslam ahaliye uygulanan yıldırma politikalarıdır. Gürcü şovenizmi artınca bölgedeki huzursuzluk iyice artmıştır.
Günlük tümceler: გამარჯობა (gamarcoba) — Merhaba; Selam.
Ayrıca Gürcücede yazılış ve okunuş birbiriyle aynı. Bu bağlamda Gürcüce öğrenmenin en azından bu açıdan kolay olduğunu söylemek mümkün. Bir dilde fazla kelime olması o dilin geniş ve gelişmiş olduğunun göstergesidir şüphesiz. Bu açıdan Gürcüce kelime sayısı ve yeni kelime türetme yöntemleri bakımından zengin bir dil.
Gürcistan'ın idari yönetim birimleri, 9 bölge ve başkent Tiflis ile Abhazya Özerk Cumhuriyeti ve Acara Özerk Cumhuriyeti'nden oluşmaktadır.
Resmi gazetede yayınlanan 6455 sayılı Kanun gereğince Sarp Hudut Kapısından Gürcistan'a çıkış yapacak Türk Vatandaşları 15 TL harç ödeyecekler.
Gürcistan'daki sigara fiyatlarının da ucuz olmasının bunda bir etkisi var tabi ki. Fiyatlara örnek vermek gerekiyorsa; Rothmans 2.2, Winston 2.8, Kent 3, Marlboro ise 4.5 Lari gibi uygun fiyattan satılıyor, 1 Lari'nin şuan 1.85 TL olduğunu belirtirsek oldukça ucuz fiyatlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri