Gürlevik Dağı, 2688 metre rakıma sahiptir. Yılanlı Dağ: Hafik'in güneyinde yer alan dağ Tecer sıradağlarının zirvelerinden biridir. 2600 metre rakıma sahiptir. İlçemiz uzun yıllar göç vererek nüfusu azalan yerleşim merkezlerindendir.
Sözlü kültürden elde ettiğimiz verilere göre, Beydili köylüleri kendilerini Oğuzların Beydili boyundan ve Sıraç aşiretinden olarak görmektedirler. Köyün tamamı, Anadolu Aleviliği içerisinde yer alan Anşa Bacılı Alevilerinden oluşmaktadır.
Sivas'ın Kangal ilçesine bağlı Türkmen Alevilerinin yaşadığı köyler Yeni-İl Türkmenlerinden müteşekkildir. Orta Asya'dan Anadolu'ya Oğuz Türkmen aşiret- lerinin göçleriyle oluşan bu bölge; Türkmen Alevilerinin bağlı bulunduğu ocakların en yoğun olduğu alandır diyebiliriz.
Sivas, Türkiye'nin en çok Alevî köyü bulunan ilidir. Sivas Alevîler'nin önemli bölümü Türkmenlerden oluşmaktadır. Sivas'ın belirli bölgelerinde, özellikle Zara ve İmranlı ilçesinde ise 500 senedir bölgenin yerlisi Koçgiri Alevileri oturur.
İl merkezi nüfusu 233.153, Merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46535, ilin toplam nüfusu 695.528'dir. Bunun 77.700'ü Alevi, geri kalanı ise Sünnilerden oluşmaktadır. Bu da Sivas'ta yaşayan vatandaşların genel nüfusun % 11'inin Alevi olduğunu göstermektedir(86).
İlgili 37 soru bulundu
Safevî ordusundaki askerler, kafalarına İsmâ'il'in babası Şeyh Haydar'ın icâdı olan ve On İki İmam inancını anımsatmak maksadıyla da “On İki kıvrımılı - kızıl renkli kumaş ile sargılanan mihverler” taktıklarından ötürü “Kızılbaş” olarak adlandırıldılar.
Alevi topluluğu, Kuran'ın Ömer, Osman ve özellikle de Maviye ile Yezit zamanında değiştirildiğine ve birçok ayetinin yok edildiğine inanır. Bu nedenle de Kuran'larını "Telli Kuran" ve "Kuranı Natık" olarak adlandırırlar. Ozanların, pirlerin deyişlerini, sözlerini Kuran'ın ayetleri olarak kabul ederler.
Samankaya'yı ziyaret ediyoruz.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Yaptığımız çalışmanın sonucunda ise Alevilerin Türkiye nüfusunun ancak yüzde 15'i olduğu ortaya çıkmıştır.
İl merkezi nüfusu 233.153, Merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46535, ilin toplam nüfusu 695.528'dir. Bunun 77.700'ü Alevi, geri kalanı ise Sünnilerden oluşmaktadır. Bu da Sivas'ta yaşayan vatandaşların genel nüfusun % 11'inin Alevi olduğunu göstermektedir(86).
Koçhisar adını ise ilçedeki kale kalıntılarından almıştır. İlçenin adının Koçhisar olmasıyla birlikte sonraki yıllarda Türkiye'de aynı adlı başka ilçelerin bulunmasından ötürü 1926 yılında tekrar “Hafik” ismi kullanılmaya başlanmıştır. “Hafik”, “Ufkun sonu, doğu veya batı tarafı” anlamında Osmanlıca bir sözcüktür.
Hafik İç Anadolu Bölgesinin Yukarı Kızılırmak Bölümünde, Sivas iline bağlı bir ilçedir. Kuzeyinde Tokat'ın Reşadiye ve Almus ilçeleri, Sivas'ın Koyulhisar ilçesi, güneyinde Kangal ilçesi, doğusunda Zara ilçesi, batısında Sivas ve kuzey batısında Yıldızeli ilçeleri ile çevrilidir.
Hafik İç Anadolu Bölgesinin yukarı Kızılırmak bölgesinde Sivas İline bağlı bir İlçedir. Kuzeyinde Tokat ın Almus İlçesi ve Sivas' ın Doğanşar İlçesi, Güneyinde Ulaş İlçesi, Doğusunda Zara İlçesi, Batısında Sivas İl Merkezi ile çevrilidir.
İlçenin en meşhur yemeklerinden biri, Hafik Tava'dır. Bu yemek, kuzu eti ve sebzelerden hazırlanır ve yöreye özgü baharatlarla tatlandırılır. Ayrıca, ilçede üretilen organik bal da oldukça ünlüdür. Hafik ilçesi, Türk kültürü ve tarihine ışık tutan birçok etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır.
Samankaya'yı ziyaret ediyoruz.
Sivas ilinde 17 ilçe vardır.
En ucuz Hafik - Sivas otobüs bileti 90,00 TL'dir.
Sivas, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ilidir. Sivas ili, ticaret yolları üzerinde olduğu için, Selçuklu Hanedanı döneminde tüccarların ziyaret ettiği bir merkez haline gelmiştir.
Pont Kralının hanımı ise, Roma Kralı Augustus'un sevgisini kazanmak ve ona bir şükran ve sadakat ifadesi olmak üzere Yunanca'da Ogüst şehri anlamına gelen 'Sebaste' adını verdiği sanılmaktadır. Sebaste'nin zamanla 'Sivas'a dönüştüğü ileri sürülmektedir.
Kaymakamımız Sayın Yusuf Keten İlçe Müftülüğünü ziyaret etti. İlçe Müftüsü Cihan Yıldız'dan çalışmalar ile ilgili bilgi aldı. Kaymakamımız Sayın Yusuf Keten İlçe Gençlik Spor Müdürlüğünü ve KYK öğrenci yurdunu ziyaret etti.
Sivas'ın Millî Mücadele'nin kazanılmasında önemli bir yeri vardır. Bu mücadelenin hazırlık döneminde Mustafa Kemal Paşa önce, 27 Haziran 1919'da Samsun'dan Erzurum Kongresi'ni takiben burada 4 Eylül 1919'da Sivas Kongresi'ni topladı ve 18 Aralık 1919'da Ankara'ya gitmek üzere şehirden ayrıldı.
Bunlar; Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis (Tanrı Şehri), Talaurs, Danişment İli, Eyalet-i Rum, Eyalet-i Sivas ve Sivas isimleridir. Bu gün kullanılan Sivas isminin kaynağı hakkında ise farklı görüşler bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri