Bu sebepten dolayı ellerin kararmasını önlemek amacı ile eldiven takılması gerekmektedir. Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır.
Cevizin kalitesini düşürmemek ve lezzetini kaybetmemek için zamanında topladığınız cevizleri yeşil kаbuklаrındаn аyırıp güzelce yıkayın. - Bütün cevizleri ayıklayıp yıkadıktan sonra gölgelik güneş görmeyen bir yere örtü serip cevizleri üzerine koyun. Cevizleri güzelce yaydıktan sonra kurumaya bırakın.
Kabuğunu hafifçe bıçakla soyduktan sert bir aletle üzerine vurarak çıkabilirsiniz. Aynı şekilde sadece sert bir cisimle kabuğuna vurarak hafif bir yarık oluşturup da kabuğunu çıkarabilirsiniz. Ardından cevizin sert iç kabuklu noktasına ulaştınız demektir.
Eğer daha uzun süre saklamak istiyorsanız, cevizleri tek seferde yiyeceğiniz porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine doldurun. Üzerine tarih etiketi yapıştırdıktan sonra buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Cevizler ne kadar iyi kurursa, saklama süresi de o kadar uzun olacaktır.
Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Güneşte kurutulan cevizlerde kararma olur bu nedenle gölgede kurutmada fayda vardır. Eğer kurutma tesisleri varsa burada 30-35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanmış olur.
İlgili 45 soru bulundu
Fitik Asit, vücudumuzda Kalsiyum, Magnezyum, Çinko ve Demir minerallerinin emilimini engeller. Vücudumuzda fitik asidi parçalayan Fitaz enzimi sentezlenmediği için Fitik asit içeren besinlerki Fitik asit oranını çeşitli işlemlerle azaltmamız gerekmektedir. Bu işlemlerden kuruyemişler için en uygunu ıslatma yöntemidir.
Nedeni: ceviz içi olgunlaşmışken,hasat için meyvenin dış yeşil kabuğunun çatlamasının beklenmesidir.Yani, sorunun özü kısaca, cevizin içi ile dışının, aynı zamanda olgunlaşmamasıdır.
Taze yaş cevizin yeşil olan kabuğundan ayrılması aşamasında elleri karartan özelliğinin bulunması söz konusu olmaktadır. Bu sebepten dolayı ellerin kararmasını önlemek amacı ile eldiven takılması gerekmektedir. Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır.
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz. Yıl boyunca tazeliğine muhafaza edecektir.
Kabuklu cevizlerinizi kuru ve serin bir yerde, hava alan file torbalarda saklamalısınız. Kiler ve ışık almayan dolaplar, kabuklu cevizi saklamak için uygun yerlerdir.
Cevizi kabuklu olarak muhafaza etmek tazeliğini koruması açısından daha verimlidir. Kabuklu cevizi hava geçirgenliği olan bir filede veya bir tepsiye yayarak güneş görmeyen, kuru ve serin bir ortamda saklamanız yeterli olacaktır. Bu şekilde sakladığınızda 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
Yaş cevizin yeşil kabuğunu ayıklamak için temiz bir bez veya eldivene ihtiyaç olacaktır. Cevizi sert bir yüzeye veya zemine hafifçe vurarak kabuğunun çatlaması sağlanır. Hafif darbelerle kabuğun her tarafını eşit şekilde çatlatmak gerekir. Bu, kabuğun iç yüzeyden kolayca ayrılmasına yardımcı olacaktır.
Küf oluşumu hasat döneminde başlar. Uygun olmayan sıcaklık ve nemli ortamlarda depolandığında bu küfler mikotoksin oluşturur. Cevizde olduğu gibi fındık, fıstık gibi kuruyemişlerde, baharatlarda ve kuru meyvelerde bu toksinler tehlikelidirler. Mikotoksinler arasında aflatoksin cevizde de çok gözlemlenen bir maddedir.
Genel olarak kabuksuz bir cevizin bir gece boyunca suda bekletilmesiyle hazırlanır. Tarifin hazırlanma amacına göre kullanılan cevizin ve suyun ölçüsü değişir. Hazırlanmasının bu kadar kolay olması, düzenli kullanımını da kolaylaştırır. Gece yatmadan cevizi suyun içine bırakmanız yeterlidir.
Ceviz suyu, kilo vermeye yardımcıdır. İçerdiği protein özleriyle vücudun yağ yakmasını hızlandırır ve böylece özellikle istenmeyen bölgelerdeki yağ birikimine etki eder. Metabolizmayı da hızlandırdığı için, kilo vermeye çalışanların her gün aç karnına bir bardak ceviz suyu içmesi önerilir.
Avuç içi kadar ceviz yeterli olacaktır. Daha sonrasında ise üzerine oda sıcaklığında temiz içme suyu ilave edin. Bu su ve ceviz suyu karışımını bir gece boyunca, yani yaklaşık 8 ila 12 saat arasında dinlenmeye bırakın. Sabah uyandığınızda ceviz suyunuz hazır!
Kabuklu cevizler kırılmadığı, hava almadığı müddetçe yaklaşık olarak bir ya da iki yıl sorunsuz şekilde saklanabilir. Kabuklu ceviz saklanırken güneş ve neme maruz kalmaması gerekir. Aksi halde daha çabuk bozulabilir ve tadında değişimler olabilir.
Cevizi kokladığınızda boya gibi kokuyorsa, acılaşmış ve oksitlenmiştir. Yani bozulmuştur. Bu da cevizin hasattan sonra uygun.
çıkarılmış iç cevizi hava geçirmez saklama kaplarında, buzdolabında 6 ay süreyle saklayabiliriz. Derin. dondurucuda ise en fazla 1 sene.
burçak(yaş olduğu taktirde) %1-3 fire verir. ceviz iç %1-3 fire verir. ceviz kabuklu %4-8 fire verir.
Uzmanlar günde 3-4 tane ceviz yenmesi gerektiği konusunda hem fikirler. Yalnız cevizin özellikle bir yeme şekli var ki onun içindeki besleyici değerin ve lezzetin ikiye katlanmasına neden oluyor. O yöntem bir gece boyunca 1,5 adet cevizi suda bekleterek sabah aç karnına yemek.
Küf tutmuş sert kabuklu yemişler ise, aspergillus flavus adlı bir küf mantarı içerdikleri için özellikle tehlikeli. Dr. Hickey, bu küf türü insan için en zararlı zehirleri üretiyor. Zehirli madde karaciğerde toplanıyor ve karaciğer kanserine yol açabiliyor.
Ceviz Yanıklığı
Olgunlaşmamış meyvelerde koyulaşan ve hızla büyüyen küçük, suda ıslanmış lekeler oluşur. Kabuk sertleşmeden önce enfeksiyon meydana gelirse, çekirdekler büzüşür; daha sonra meydana gelen enfeksiyonlar, çekirdek renginin bozulmasına neden olabilir, ancak mantar genellikle çekirdeği istila etmez.
Yeşil Ceviz Kabuğu Kullanım Alanları
Kurutulan yeşil ceviz kabuğu hem etken madde hem de saf olarak saç boyası, saç bakımı, kına, sabun, krem, kolonya vb. kozmetik ürünlerinde en çok tercih edilen ürünlerin başında gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri