Bir kadının adet kanı tamamen kesilmemiş ise adeti devam ediyor demektir. Adet öncesinde veya sonrasında, kahverengi, sarı, yeşilimtırak veyahut toprak rengi akıntılar gelebilir. Ancak 10. günden sonra gelmeye devam ediyorsa bu özür kanıdır ve gusül abdestini bozması söz konusu değildir.
Adet döngüsü bittikten ve aradan 1 hafta geçmesine rağmen kahverengi akıntıların devam etmesi durumunda, bu lekeler özür kanı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle kadınlar abdest alıp namazlarını kılabilmektedir. Bazı kadınlarda adet olmadan önce de kahverengi akıntılara rastlanmaktadır.
Âdet kanı, namazı kılmaya engel olur, istihâze kanı ise, namaz kılmaya engel olmaz. İstihâze kanı için korunmak ve diğer namaz vaktine kadar kan akıntısı devam ediyorsa, her namaz için abdest almak yeterlidir. Eğer namaz sırasında kan akarsa, bunun namaza bir zararı yoktur.
Adetin başlangıcında veya sonunda oluşan kahverengi akıntı normal kabul edilir. Ancak bazı durumlarda kahverengi akıntı, kadınların üreme sisteminde oluşan bir soruna işaret eder. Bu sorunlar arasında enfeksiyonlar, hormonal dengesizlikler, rahim içi araçların kullanımı ve bazı kanserler bulunabilir.
Ancak on gün geçtiği hâlde kanama devam ediyorsa mutat olan âdetten sonraki kanamalar âdet değil özür kanıdır. Kanaması on günden fazla devam eden bir kadın, “özür sahibi” kimselerin yaptığı şekilde abdest alır ve namazını kılar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30).
İlgili 30 soru bulundu
Adet Akıntısı Orucu Bozar Mı? Adet akıntısı, genellikle adet dönemi boyunca görülen ve kadınların yaşadığı doğal bir fizyolojik süreçtir. İslam'da, adet kanaması dışındaki vajinal akıntılar orucu bozmaz.
Kadının adetinin bitmesi için 10 günlük süre içinde akıntının bembeyaz olması gerekir. Pembe, kahverengi lekeler adetten sayılır ve oruç tutulmaz.
Adet dönemi öncesinde ve sonrasında olan akıntılar normal olabilir. Şeffaf veya süt rengi akıntı yerine kahverengi bir akıntı olursa adet döngüsünün başladığının bir işareti olarak kabul edilir.
Genelde adetin ilk günü lekelenme şeklinde kanama olur, adetin 2.-3. Gün kanama yoğunlaşır ve toplamda 5-7 gün sürer ve biter. Kimya derslerinden hepimizin bildiği gibi kan belli bir süre oksijen ile temas ederse rengi kahverengiye döner.
Kadınlar adet döneminde hemen önceki veya sonrası dönemde olursa kahverengi lekelenmeler olabilir. Bu süreçte uterusta kalan eski kalıntılar kahverengi kan renginde dışarı atılmasına yol açabilir. Kahverengi akıntılar 15-20 gün kadar normal kabul edilebilir.
Hata vakit girdikten sonra abdest ya gusül alarak veya teyemmümle bir namaz kılabilme imkanı olmasına rağmen kılmazsa, diğer şartlar için vakit yeterli olmasa da, farz ihtiyat gereği o namazı kaza etmelidir.
Adet öncesi gelen leke orucu bozar mı? İşte oruçluyken bilinmesi gerekenler... Düzenli âdeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz.
Kanın kahverengine dönmesiyle birlikte, adet döneminin sonlandığı anlaşılır. Kadınlar kahverengini gördüğünde endişelenebiliyor. Rahim içerisinde bir süre bekleyen kanın kahverengi olmasında bir sakınca yoktur. Genellikle kahverengi her zaman adet döneminin bittiğini işaret eder.
Hamile bir kadının gördüğü kanama âdet değil, istihâze kanıdır. İstihâze kanı, vücudun herhangi bir yerinden akan kan hükmündedir. Bu kanın akmasıyla yalnız abdest bozulur, gusül gerekmez (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/29-30).
-Önden ve arkadan çıkan temiz ya da necis her şey abdesti bozar. Rahimden çıkan bazı şeyler abdesti bozmaz diyenin Müslüman ilim adamlarının asrı saadetten bu yana asrı saadette dahil mevrus dini değerlere muhalefetleri ayan beyandır. Ön ve arkadan çıkan şeylerin abdesti bozacağı delillerle sabittir.
Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.
Endometriozis ve adenomyozis, kahverengi akıntı oluşumuna neden olabilir. Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar kahverengi vajinal akıntıya neden olabilir. Diğer yandan vajinal akıntının rengi farklı ve kötü kokulu ise, kahverengi akıntı vajinal enfeksiyon belirtisi olabilir.
Kahverengi kan rengi ne anlama gelir? Genel olarak alırsak kahverenginin her türlüsü kırmızı kanın bekleyip oksitlenmesi sonucu oluşmaktadır ve adet döneminin başında veya sonunda görülebilir. Doğumdan sonra 4 hafta içerisinde adet olunmaya başlar ve bu kanamanın rengi genellikle kahverengi dır .
Parlak kırmızı kanın nedeni içinde oksijen olmasıdır, kahverengi kanın nedeni ise (annenizin sabah demlenmiş kahvesine benzer), kanın rahminizden aşağı inmesi, kanalı geçmesi ve ardından regl iç çamaşırınıza geçmesi zaman aldığı için olur.
Vajinal akıntı ne zaman tehlikelidir? Vajinal akıntı genellikle normal döngünün bir parçası olarak kabul edilir ancak akıntının rengi işleri değiştirebilir. Eğer vajinal akıntı kahverengi, kanlı veya kötü kokulu bir şekilde meydana geliyorsa enfeksiyon veya farklı bir sağlık sorunu yaşıyor olabilirsiniz.
Çünkü gerçeği yansıtmamaktadır. Ancak adet döneminde enfeksiyon ve nadiren de olsa rastlanabilen gebelik oluşumu riski nedeniyle cinsel ilişkiye girmekten kaçınılmalıdır.
Bu akıntı rahimden değil, daha aşağıdan gelmekte, herhangi bir necis madde ile de karışmamaktadır. Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
İşte, Diyanet yanıtı... KAHVERENGİ LEKE ORUCU BOZAR MI? Düzenli adeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren adet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz.
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. Cünüp olmayı gerektiren hâl ister oruca başlamadan gerçekleşmiş olsun ister ihtilam olma şeklinde oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir.
Caizdir. Sual: Kaza orucu tuttuğum gün, âdetim başladı. Âdetim bittiğinde, yarıda kalan orucum yüzünden ayrıca bir gün daha mı tutacağım? Ayrıca oruç tutmazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri