Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Gusül abdesti aldıktan sonra normal abdest almaya gerek var mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Gusül abdesti aldıktan sonra normal abdest almaya gerek var mı?

Anasayfa / TEMİZLİK (TAHARET) / Gusül / Gusülden sonra tekrar abdest almak gerekir mi? Gusülden sonra tekrar abdest almak gerekir mi? Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Gusül abdestinden sonra normal abdest almak şart mı?

Gusül, abdesti de içerdiğinden ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Zira, Hz. Âişe, Resûl-i Ekrem'in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivayet etmiştir (Tirmizî, Tahâret, 79).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Duş aldıktan sonra abdest almaya gerek var mı?

Cevap: Meşru olmayan gusül, abdestin yerine geçmez çünkü ibadet değildir. Başka bir soruda: “Banyo yapmak abdestin yerine geçer mi?” Cevap: Şayet banyo, cenabetten taharet amacıyla yapılırsa abdestin yerine geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Normal abdestten sonra gusül abdesti nasıl alınır?

Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Normal abdest boy abdesti yerine geçer mi?

Din İşleri Yüksek Kurulu

Abdest ve gusül için su bulunmaz veya bulunur da kullanma imkânı olmazsa her ikisi yerine geçmek üzere teyemmüm yapılır. Teyemmümün su bulunmadığında yapılabileceği âyet-i kerîmelerde açıkça belirtilmiştir (en-Nisâ, 4/43; el-Mâide, 5/6).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Gusül abdesti aldıktan sonra namaz için tekrardan abdest almak gerekir mi? Halis Bayancuk Hoca

İlgili 40 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Cünüp gezmek nelere sebep olur?

Cünüp gezmek büyük günahsa da, cünüp gezerek günah işleyene kâfir denmez. Namaz kılmamak çok büyük günahtır. Cünüp gezen, namaz da kılamaz. Uygun bir şekilde yıkanmanızın gerektiğini bildirmeniz gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Boşaldıktan sonra gusül abdesti ne zaman alınmalı?

6- İstimna [mastürbasyon] guslü gerektirir. 7- Cünüp olup, idrar yapmadan guslettikten sonra erkekte meninin geri kalan kısmı, şehvetsiz aksa, tekrar gusletmek gerekir. Bunun için, gusülden önce idrara çıkıp, idrar yolunda kalmış olan meni parçasını çıkardıktan sonra gusletmek lazımdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Önce duş alıp sonra gusül abdesti alınır mı?

Ağzını ve burnunu suyla yıkayıp, denize veya göle girip çıkan yahut duş altında bütün vücudunu ıslatan gusletmiş olur. Önce abdest alıp, sonra bütün vücut yıkanırsa sünnete uygun olur. Gusletmek için niyet, Hanefi'de sünnet, diğer mezheplerde farzdır. Guslederken niyeti unutanın da guslü geçerli olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Cünüp olduktan sonra aynı kıyafet giyilir mi?

Cünüpken giydigimiz bir giysiyi bir daha giyersek, yine cünüp olur muyuz? Değerli kardeşimiz, İhtilam olan kişinin elbiseleri temiz olduğu için onları tekrar giymesinde bir sakınca yoktur. Ayrıca meni elbiseye bulaşsa da giyilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Gusül abdesti şüphe ile bozulur mu?

Bir kimse abdest aldığından emin olduğu hâlde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşerse, o kimse abdestli sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Niyet edip banyo yapmak gusül abdesti yerine geçer mi?

Gusle başlamak niyet sayılır ayrıca dilinizle niyet etmeniz şart değil sünnettir. Gusletmek niyetiyle banyoya girdikten sonra niyet etmeseniz farzları yerine getirseniz gusül abdestiniz tamamdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: frmtr.com

Her namaz için ayrı abdest almak gerekir mi?

Her namaz vakti için (başka bir sebeple abdest bozulmadığı sürece) bir defa abdest almanız yeterli olur. Özürlülük hükümleri oluştuğunda her namaz vakti için bir defa abdest alırsınız ama çamaşırınıza değerse çamaşırı değiştirmeniz ya da yıkamanız gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Regl bittikten sonra gusül abdesti alınmazsa ne olur?

Hata vakit girdikten sonra abdest ya gusül alarak veya teyemmümle bir namaz kılabilme imkanı olmasına rağmen kılmazsa, diğer şartlar için vakit yeterli olmasa da, farz ihtiyat gereği o namazı kaza etmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sistani.org

Boy abdesti ve gusül abdesti aynı mıdır?

Gusül ve iğtisal da, yıkanma anlamını taşır. Din deyiminde gusü yani boy abdestil: Bütün bedenin yıkanmasıdır, Gusül (boy) abdesti alınmasıdır. Buna taharet-i kübra (büyük temizlik) denir. Boy abdesti besmele ile niyet ederek, ağza ve burna su vererek, son olarak vücudun her yerini dikkatlice yıkayarak alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.sporx.com

Gusül abdesti alırken nasıl niyet edilir?

Gusletmek isteyen bir kimse önce besmele okur ve: "Niyet ettim Allah rızası için boy abdesti almaya" diye niyet eder. Elleri bileklere kadar yıkadıktan sonra edep yerlerini temizler. Bundan sonra sağ avucuyla ağzına üç kere su alır ve her defasında ağzını boğazına kadar gargara şeklinde çalkalar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Gusül abdesti alırken dua okumak gerekir mi?

Bazı kaynaklarda abdest alırken her organın yıkanması sırasında ayrı ayrı okunacak dualara yer verilir (Nevevî, el-Ezkâr, 75-76). Fakat sahih rivâyetlere göre Hz. Peygamber (s.a.s.), abdest alırken özel bir dua yapmamıştır. Dolayısıyla güzel anlamlar içeriyor olsa da abdest sırasında bu duaların okunması şart değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Cünüp en fazla ne kadar durulur?

Temizlenmek için beklenen süre kirlenmenin türüne göre farklı olmaktadır. Cinsî münasebet ve ölü hayvana dokunmanın bekleme süresi bir gün, ölü insana dokunmanın süresi ise yedi gündür. Bu süre bazan on dört, kırk ve seksen güne kadar çıkabilmektedir. İnzivadan sonra yıkanmak mecburiyeti vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Cünüp olduktan sonra ne zaman banyo yapılır?

Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür. Bu itibarla zorunlu bir durum olmadıkça kişi hemen boy abdesti almalı ve bir an önce yıkanıp temizlenmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Cünüp iken yapılan dua kabul olur mu?

Cinsel münasebet sonrası temizlenmemiş yani boy abdesti almamış kişilere cenabet yani cünüp denmektedir. Cenabetken kabeyi tavaf etmek, Kuran'ı okumak, namaz kılmak gibi ibadetlerin yapılması haramdır. Ancak cenabetken besmele veya zikir çekilebilir. Ayrıca Rabbena Atina, Fatiha gibi ayetlerde ezberden okunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Vajinaya parmak sokmak gusül abdesti bozar mi?

Parmağın erkek parmağı ile kadın parmağı olması arasında bir fark yoktur. Cinsel doyuma ulaşmadıkça gusül gerekmez. Şöyle ki: Kadının fercine plastik aletin sokulması halinde asla gusül gerekmez. Zira cinsel doyuma ulaşmadıkça bundan dolayı gusül gerekmez, fakat cinsel doyuma ulaşırsa o zaman gusül gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Gusül abdesti alırken sıralama önemli mi?

Bu sıraya uymak Hanefi mezhebine göre sünnettir. Ama Şafiilerde farzdır. Hanefi mezhebine göre bilerek veya bilmeyerek hatırlayarak veya hatırlamayarak kişi bu sıraya uymazsa abdesti abdesttir yine. Ama sünneti terk etmiş olur fakat Şafii mezhebine göre bu sıraya uymazsa abdesti yeniden alması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vavtv.com.tr

Banyoda gusül abdesti alırken besmele çekilir mi?

Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir. Ancak abdest ve gusülden önce besmele ve niyetin unutulması sünnet sevabından mahrum olunmasına neden olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

31 çektikten sonra yemek yenir mi?

Buna göre her kim, mastürbasyon yaparak boşalmışsa, (menisini getirmişse), orucunu bozmuştur ve orucunu bozduğu bu vakitten sonra yemek ve içmekten kendisini alıkoyması gerekir. Bu kıymetli ayın saygınlığından dolayı yeme ve içmesi câiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Eşle Oynaşmak gusül abdesti bozar mı?

Biz her ikisine göre de açıklamaya çalışalım: Bir erkeğin karısıyla sırf oynaşması, öpmesi, tutması; çıplak ten temasında bulunması ile hanefî mezhebine göre ne abdestleri kaçar, ne de gusül yapmaları gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

31 yarıda bırakmak gusül gerektirir mi?

Şehvetle yerinden ayrılan ve şehvetle dışarıya atılan bir meniden dolayı gusletmek gerekir. Şehvetle yerinden ayrılıp, şehvet kesildikten sonra dışarıya atılan meniden dolayı da, İmamı Azam ile İmam Muhammed'e göre, gusletmek gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT