Gusletmek isteyen bir kimse önce besmele okur ve: "Niyet ettim Allah rızası için boy abdesti almaya" diye niyet eder. [11] Elleri bileklere kadar yıkadıktan sonra edep yerlerini temizler. Bundan sonra sağ avucuyla ağzına üç kere su alır ve her defasında ağzını boğazına kadar gargara şeklinde çalkalar.
Bizi nimetlerine şükredenler, nimetlerinle seni övenler, verdiğin nimetleri kabul edenlerden eyle ve bize nimetlerin devamını ihsan eyle.” (Hâkim, Temin, No: 977) Gusül abdesti adabına uygun şekilde şöyle alınır: Önce Besmele çekilerek “Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya” diye niyet edilir.
Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir. Ancak abdest ve gusülden önce besmele ve niyetin unutulması sünnet sevabından mahrum olunmasına neden olur.
Çevremden ve bazı kaynaklardan aldığım bilgilere göre, banyoya girdikten sonra sadece ağza ve burna üçer kez doluca verip bütün vücudunu yıkarsan bu gusül abdesti kabul olur, niyet etmeye besmele çekmeye gerek yok diyorlar. Doğru mu? Değerli kardeşimiz, Gusül abdestinde niyet ve besmele şart değildir.
Kişiler boy abdesti almadan önce niyet eder. Sonrasında ilk olarak eller yıkanır. Sonra da vücudun tamamı kirden arındırılacak şekilde yıkanır. Bu sıralamadan sonra erkek de kadın da avret yerini temizleyecek şekilde yıkar.
İlgili 26 soru bulundu
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Âişe, Resûl Ekrem'in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivâyet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]).
Cünüp kimse, Besmele çeker, dua okur, la ilahe illallah diyerek zikir çeker, salevat okur. Hatta Fatiha, Rabbena âtina gibi âyetleri dua niyetiyle okuyabilir. Mushafı tutamaz, ezbere de olsa Kur'an-ı kerim okuyamaz. Camiye giremez.
Değerli kardeşimiz, Kapalı bir yerde, tek başına üstünde bir şey yokken yıkanmak caizdir; yani haram değildir. Ancak edeb olarak ön ve arka avret yerleri örtmek daha güzeldir. Çıplak olarak alınan abdest geçerlidir.
BOSALDIKTAN SONRA HEMEN ABDES ALIRSAN GUSUL KABUL OLUR.. ANCAAAAK DAHA SONRA İÇİNDE ARTA KALAN MENI SEN FARKINDA OLMADAN DİSARİ CİKAR VE YİNE CÜNÜP OLURSUN.. YİNE GUSUL ŞART OLUR.
En İyi Cevaplar
Zaten gusül Arapça ve Türkçesi yıkanmak.. Yani banyoda veya hamamda yıkanmak gusül oluyor.. O banyo esnasın da niyet etmek ve her yeri yıkamak gusül abdesti olur..
Gusül abdesti ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak, burna su çekmek ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle yapılır. Burada sayılan işlemler Hanefîlere göre guslün farzlarıdır. Birinin eksik bırakılması hâlinde gusül geçersiz olur.
Cünüpken abdest alınması caiz değildir. Cünüp olan bir kişinin abdest alması, namaz ve diğer ibadetleri yapması mekruhtur. Cünüplük durumu giderilmeden önce gusül (temizlenme) abdesti alması gerekir. Gusül abdesti alındıktan sonra normal abdest alınabilir ve namaz ve diğer ibadetler yapılabilir.
Sual: Banyomuzda klozet var. Banyoya girerken sağ ayakla mı, yoksa sol ayakla mı girmek gerekir? Banyo yapmak maksadıyla girince, sağ ayakla, klozet için girilince, sol ayakla girilir. Çıkarken tersine yapılır.
Cünüpken giydigimiz bir giysiyi bir daha giyersek, yine cünüp olur muyuz? Değerli kardeşimiz, İhtilam olan kişinin elbiseleri temiz olduğu için onları tekrar giymesinde bir sakınca yoktur. Ayrıca meni elbiseye bulaşsa da giyilebilir.
Nitekim Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem ilk önce avretini yıkar daha sonra namaz için aldığı abdesti alır ve daha sonra başına su döker ve tüm vücudunu üç defa suyla yıkardı. Şayet yapılan banyo, temizlik ve serinlemek amacıyla yapılırsa bu gusül abdest yerine geçmez. Çünkü bu ibadet sayılmaz.
Gusül abdesti aldıktan sonra önceden giydiğimiz giysileri yeniden giyebilir miyiz? Değerli kardeşimiz, Gusül abdesti aldıktan sonra, cünübken üstünüzde bulunan elbiseleri giymenizin bir sakıncası yoktur. Yeter ki üzerinde bir necaset olmasın.
Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir.
Erkek ilişkiden sonra ya da uyarılmış iken hızlı hareket eden ya da kasılma sonucu çıkan meni sonrasında beklemez ve hemen gusül alırsa ve namazını kılarsa bu da caizdir. Erkeklerde kasılma ve şehvet hali olmaksızın çıkan akıntı sebebiyle gusül gerekmez. Ama abdest yenilenir.
Cevap: Cünüp iken uyumak, günah değildir.
3- Mezi: Mezi, cinsel düşünce ve buna benzer durumlarda gelen bir sıvıdır. Bu sıvının meni ile karıştırıldığı olmuştur. Benzer yapıları olsa da Mezi daha açık bir renge sahiptir ve sızıntı şeklindedir. Bu durumda abdest almak yeterli olacaktır.
İlmi bir ifade ile guslü bozan her şey abdesti de bozar; lakin abdesti bozan her şey guslü bozmaz. Bu bakımdan, gusül sırasında idrar yollarından gelen bir akıntı, yahut yaradan akan bir mayi veya diş kanamaları vs. gusle mâni olmaz.
mutlak banyoya girmen gerekli. yanlış olmasın yanılmıyorsam peygamberiz diyor ki " birisi cünüpken bir suya nehre ya da göle ayağı takılıp düşse tüm suya gömülüp çıksa gusül etmiş olur" demiş. yani vücudun tamamının ıslanarak yıkanması gusüldür. başka şekli yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri