Güveç, killi toprakta pişirilerek şekil verilen yemek kabı olsa da, günümüzde yemek adı olarak kullanılır. Güveç kaplarında hazırlanan yemeklerden ilk akla gelen kuzu etidir. Demir ve vitamin deposu olarak bilinen kırmızı et, protein bakımından oldukça zengindir.
Balıkesir güveci dana incikten yapılır. İçinde dana eti, soğan, sarımsak, domates, biber, patates, defne yaprağı ve zeytinyağı ile yapılır.
Güveç kap yapımında en önemli faktör toprağın kalitesi. En kaliteli toprak çeşidi ise Balıkesir'in İvrindi ilçesindeki Kayapa'da bulunuyor.
Sebzeler güvece yerleştirilir.
Güvecin en altına soğan, domatesin yarısı, çok az tuz, fasulye, sarımsak, patlıcan, biber ve domatesin geri kalanı koyulur.
Güveç için hangi et kullanılır? Kemikli Et Yemeği Güveçte Kuzu veya dana eti, kuşbaşı veya kemikli et kullanılır.
İlgili 44 soru bulundu
Özellikle Kayseri, Sivas, Çorum, Kütahya (Gediz), Aydın, Afyon, Konya, Balıkesir (Bigadiç) ve Beypazarı bölgelerinde güveç yemekleri yaygındır.
Kapağını kapatıp güveci fırına verip 170 derecede 1 1/2 – 2 saat içini çeke çeke pişirin. Afiyet olsun🍀.
Güveçler ilk aldığınızda buram buram toprak kokar. Bu kokunun sağlığa zarar vermemesi için giderilmesi gerekir. Elbette bir miktar koku kalacaktır; ancak toprak yüzeyin evde temizlenmesi bu konuda önemlidir. Topraktan yapılan güveç tenceresi ilk kullanım için öncelikle güveç içini yağlamanız gerekir.
Güvecin en altına soğan, sonra et, sonra patlıcanlar gibi üst üste diziyoruz. Salçayı sıcak su ile eziyoruz. En üstüne salçalı sıcak suyu döküyoruz. Ve baharatları ilave ediyoruz.
Toprak güveç kaplarının iç yüzeyi parlak görünümlü, cilalı ise sırlıdır. İç yüzeyi mat ve kaplamasız ise, sırsızdır. Toprak güveç kaplarına sırlama işlemi su sızdırmazlığı için yapılır. Bu işlem sırasında az da olsa, ağır metal olan kurşunda kullanılabilir.
Önceden ısınmış 180 derece fırının en alt rafında yaklaşık 1,5 saat pişirin. Fırından çıkan sıcak güveci, bir nihale üzerine alın. Kapağını açtıktan sonra ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Afiyet olsun.
Güveçte pişen et ve sebze yemeklerinin, tavuk veya deniz ürünlerinin ya da baklagillerin tadı bir başka olur. Çünkü toprak kaptan aldığı o has kokuyla yemeğin rayihası da bir farklı olur. Kısık ateşte malzemenin güveçte pişme süresi 2-3 saatten fazla olup sonuç elbetteki her zaman mükemmeldir.
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Önce kuşbaşı etin içine süt ve zeytinyağ koyulup en az 3-4 saat bekletiyoruz. Not: ben akşamdan marine edip, ertesi güne kadar beklettim. Ertesi gün et süzdürülür.
Doğranmış domatesi ve salçayı ilave ederek, baharatları da ekleyip 2 dakika daha kavurup ocaktan alalım. Güveçlerin içerisine sotelemiş olduğumuz etleri paylaştıralım. Haşlanmış etten kalan et suyundan biraz üzerlerine dökelim. 200 derecelik fırında yaklaşık 10 dakika bekletelim ve servis edelim.
Güveç içerisine sırasıyla; arpacık soğanları, sarımsak, havuç, bezelye, patlıcan, biber, patates, zeytinyağı, tereyağı, dana kuşbaşı, rende domates ve salça karışımını ve suyu ekleyin. Kapağını kapatın. Önceden 220 dereceye ayarlanmış bir fırında 2 saat pişirin. Ardından servis edin.
"Göveç" sözcüğü, Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü'nde güveç kelimesi ile aynı "içinde yemek pişirilen toprak kap" anlamına sahip olup, Denizli Çal ilçesinde kullanılmaktadır.
GÜVEÇ YEMEĞİ PİŞİRME SÜRESİ: KAÇ DAKİKADA PİŞER? Güveç tarifi hazırlama süresi 40 dakika, pişirme süresi 1.5 saattir.
Fırını kapatmadan son 8-10 dakika elinizi yakmadan kalın bir eldiven ile güvecin kapağını kaldırın. Yani toplamda 2-2, 5 saatte yemeğiniz pişer.
Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez tatlarından olan güveç yemeklerinin yapıldığı güveç çanakları Türkiye'nin önemli el sanatları ve çanak çömlek imalat merkezi olan Nevşehir'in Avanos ilçesinde yapılarak, tüm Türkiye'ye ulaştırılıyor.
Toprak güveç Toprak güveç (çömlek) mutfakta kullanılabilecek en sağlıklı pişirme kaplarından biri. Güveç denince aklımıza kuru fasulye veya fırında etli güveç geliyor ama herhangi bir tencere gibi, çok farklı yemekleri pişirmek için kullanabilirsiniz.
NEVŞEHİR (AA) - MURAT KAYA - Nevşehir'in Avanos ilçesinde üretilen güveçler, yurdun dört bir yanına ve bazı ülkelere gönderiliyor. Türkiye'nin gözde turizm bölgelerinden Kapadokya'nın el sanatları merkezi konumundaki Avanos'ta, Kızılırmak'tan çıkarılan toprak ve çamur, ustaların elinde şekilleniyor.
Dananın kol ve but kısımlarından çıkarılan incik eşsiz bir lezzet olan güveçin ana malzemesidir.
En lezzetli et türlerinden biri olarak bilinen antrikot, eşit yağ oranı sayesinde piştiğinde ağızlara layık bir duruma gelir. Antrikot bölümünden dana pirzola da elde edilir. Etin bu bölümü oldukça lezzetlidir. Ekonomik değeri de yüksek olan antrikot, pek çok yemek içinde kullanılır.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Defne yaprakları, kekik ve biberiye yapraklarını serpip tuz ve karabiberle tatlandırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri