Alman mutfağı denildiği zaman insanların ilk aklına gelen şey domuz etidir. İslam dini domuz etinin tüketilmesini yasaklasa da Hrstiyanlık´ta domuz etinin yenmesi serbesttir. Fırında hazırlanan geleneksel domuz eti kızartması Almanya´da en bilinen yemeklerden biridir.
Sümerlerden izler taşıyan dinlerde, Yahudilerde, Mısır'da, Araplarda ve Tevrat'la Kur'an gibi kutsal kitaplarda domuz etinin yenmesi yasaklanmıştır.
Markette domuzun salamı, sosisi, sucuğu gibi ürünler bulunuyor. Kırmızı ve beyaz et gibi ürünlerle yan yana bulunan domuz ürünlerinin alt bandında ise Domuz Ürünleri etiketi yer alıyor.
onlara pis ve murdar olan şeyleri haram kılar" (el-A'râf 7/157) meâlindeki âyeti birlikte değerlendirerek domuzun kemiği, yağı, sütü dahil bütünüyle haram olduğuna hükmetmişler, ilgili âyetlerde sadece etinin zikredilmesinin en çok faydalanılan kısmının eti olması gerçeğine bağlı bulunduğunu kabul etmişlerdir.
Kur'ân-ı Kerîm'de etinin haram olduğu belirtilen tek hayvan domuzdur. Et yiyen diğer yırtıcı hayvanlarla ilgili yasak ise sünnet ve ictihada dayanmaktadır. Kur'an domuzu haram sayarken onu “fısk” (el-Mâide 5/3) ve “rics” (el-En'âm 6/145) olarak nitelendirir.
İlgili 43 soru bulundu
İnsan zaruret durumunda ölecek duruma gelmişse ölmeyecek kadar domuz eti yiyebilir. Bunda bir günah olmadığı gibi kaderi inkar da yoktur.
13 Nisanda Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı sitesinde açıklanan BİM'e ait Uludağ markalı soyulmuş sosiste “yabancı doku yani domuz eti ve iç organı olduğu” açıklanmıştı.
Yasal olarak domuz eti yiyenler için "müdahale" yok, hatta Avrupa Birliği uyumu için Türk Gıda Kodeksi'nde yapılan değişiklikle kasaplık et statüsüne getirilmişti. Ancak domuz eti satışında en büyük zorluk da AK Parti iktidarları döneminde, 2004'te çıkarılmıştı.
Türkiye'de, Antalya'da 2 adet ve İzmir'de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet kayıtlı domuz çiftliği bulunuyor.
Bazı Ermeniler domuz eti yer. Bazı Ermeniler vejetaryen oldukları için domuz eti yemezler. Bazı Ermeniler de İslam'ı seçtikleri için domuz eti yemeyebilirler. Aynı şekilde Müslüman bir Ermeni alkollü içkilerden de uzak durur.
Gerek Kur'an-ı Kerim gerekse Tevrat/Ahd-i Atik, çift tırnaklı ve geviş getiren hayvanların yenileceğini belirtir. Bakara Suresi ve Levililer (11–7) çift tırnaklı olmasına rağmen geviş getiremediği için domuz etinin yenilmesini haram kılmıştır.
İtalya'nın kuzeyinde balık, patates, pirinç, mısır, domuz eti ve peynir çeşitleri en çok kullanılan malzemelerdir.
İslamiyet'e göre domuz etinin haram olmasının nedenlerinden biri insan sağlığına zarar vermesidir. Bu durumla ilgili birçok hadis ve ayet yer aldığı için, Müslümanlar da bu hadis ve ayetlere göre hareket ettiğinden dolayı domuz etinin yenmesinin haram olduğu tarih boyunca bilinen bir gerçektir.
Hıristiyanlığın Avrupa'ya yayılış döneminde büyük kıtlıklar yaşandığı zaman bir din adamının “Ağızdan giren şey, insanın imanını bozmaz” şeklinde bir fetva verene kadar. O gün bugün Hıristiyanlar domuz yemekte bir beis görmemektedirler.
Yayılım ve yaşam alanı Domuzgillerin doğal yayılımı Avrasya'nın 40. enleminden güneyini ve tüm Afrikayı kapsar. En fazla çeşitleri Güneydoğu Asya'da, Endonezya ve Filipinler'de bulunur. Bu coğrafyada hatta henüz bilimsel olarak tarif edilmemiş daha fazla türleri de bulunduğu tahmin edilir.
Kırmızı et tebliğinde, kasaplık büyükbaş hayvanlar “sığır, manda ve deve”, kasaplık küçükbaş hayvanlar “koyun ve keçi”, diğer kasaplık hayvanlar da “domuz, yaban domuzu, at ve tavşan” olarak sayıldı.
Yemedim diyen bilmiyordur, hepsini yedik! Domuz etinin Türk Gıda Kodeksi'ne göre kasaplık et statüsüne sokulması ve domuz çiftliklerine banka kredisi verilmesinden sonra korkulan oldu... Domuz ve ürünleri artık herkesin uğrak yeri olan marketlerin kasap reyonlarında yerini aldı.
Yetişkin bir domuzun kilosu 50 ila 350 kilogram arasında değişiklik gösterebilir.
Ancak neredeyse hiçbir ürünün üzerinde “ Domuz Yağı Vardır ” veya “ Domuz Yağı Yoktur ” ibaresi bulunmuyor. Bu durumun belli olması için ise kod sistemi üretilmektedir. Avrupa Birliği tarafından onaylanan gıda katkı maddelerine verilen kod "EC" olarak adlandırılmaktadır.
Hayır, Türkiye'deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir hammadde kullanılmamaktadır. Tüm hammaddelerimizi Helal ürün sertifikasına sahip tedarikçilerden temin ediyoruz.
Et suyu tabletler, hazır köfte harçları, hamburger, hazır çorbalar, kuruyemiş, sakız, cipsler, dondurmalar, renkli yoğurtlar, salata sosu, cips, çiğköfte ve benzeri birçok üründe bulunan “Çin tuzunda” DOMUZ var.
Bildiğimiz gibi İslamiyet'te domuz eti haram. En'am 145, Nahl 115 ve Bakara 173 ayetlerinde açıkça domuz eti haram kılınmış. Ama sonunda da şöyle bir ibare var. “Her kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına saldırmadan ve haddi aşmadan bir miktar yemesinde günah yoktur.
Allah size yalnızca murdar eti, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkasının adına kesilmiş olanı haram kıldı. Ama biri zorda kalırsa, haksızlığa sapmadıkça, sınırı aşmadıkça kendisine günah yoktur.
Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhârî, Megâzî 38; Müslim, Nikâh 29).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri