Güveç, killi toprakta pişirilerek şekil verilen yemek kabı olsa da, günümüzde yemek adı olarak kullanılır. Güveç kaplarında hazırlanan yemeklerden ilk akla gelen kuzu etidir. Demir ve vitamin deposu olarak bilinen kırmızı et, protein bakımından oldukça zengindir.
Balıkesir güveci dana incikten yapılır. İçinde dana eti, soğan, sarımsak, domates, biber, patates, defne yaprağı ve zeytinyağı ile yapılır.
Sebzeler güvece yerleştirilir.
Güvecin en altına soğan, domatesin yarısı, çok az tuz, fasulye, sarımsak, patlıcan, biber ve domatesin geri kalanı koyulur.
Kapağını kapatıp güveci fırına verip 170 derecede 1 1/2 – 2 saat içini çeke çeke pişirin. Afiyet olsun🍀.
İlgili 32 soru bulundu
Güvecin en altına soğan, sonra et, sonra patlıcanlar gibi üst üste diziyoruz. Salçayı sıcak su ile eziyoruz. En üstüne salçalı sıcak suyu döküyoruz. Ve baharatları ilave ediyoruz.
Güveçler ilk aldığınızda buram buram toprak kokar. Bu kokunun sağlığa zarar vermemesi için giderilmesi gerekir. Elbette bir miktar koku kalacaktır; ancak toprak yüzeyin evde temizlenmesi bu konuda önemlidir. Topraktan yapılan güveç tenceresi ilk kullanım için öncelikle güveç içini yağlamanız gerekir.
"Göveç" sözcüğü, Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü'nde güveç kelimesi ile aynı "içinde yemek pişirilen toprak kap" anlamına sahip olup, Denizli Çal ilçesinde kullanılmaktadır.
35-45 dakika sonra fırın 200 dereceye getirilir. 35-45 dakika sonra 180 dereceye getirilir. 45-60 dakika da böyle pişirilir. Fırını kapatmadan son 8-10 dakika elinizi yakmadan kalın bir eldiven ile güvecin kapağını kaldırın. Yani toplamda 2-2, 5 saatte yemeğiniz pişer.
Toprak güveçler ocak üzerinde ve fırın içerisinde güvenle kullanılabilir, tabi ki çatlak olmadığı sürece. Yeni aldığımız güveçin çatlak olmamasına dikkat etmeliyiz. Yeni alınan bir güveç kulanılmadan önce kuru bez veya sünger ile silinir.
Güveç kaç saatte pişer fırında? 3. raf konumunda, sıcaklık olarak 25 dakika 250/max sonra 190, pişirme süresi yaklaşık 70-90 dakikadır.
Defne yaprakları, kekik ve biberiye yapraklarını serpip tuz ve karabiberle tatlandırın. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 70 veya 80 dakika pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
Güvece ilk olarak etleri diziyoruz, biberleri büyük doğrayıp etlerin üzerine diziyoruz. Sarımsakları ve domatesleri soyup, büyük doğrayıp onları da güvece alıyoruz. Son olarak yağı, biber salçasını, baharatları bir kaseye alıp; sıcak suyla karıştırıp güvece döküyoruz. 200 derecede pişiriyoruz.
Kaburga etleri gibi kemikli et kullanılır. İlk önce etler bir bardak su ile düdüklü de yarım saat haşlanır. Kemiğinden kolay ayrılacak kemikleri etten ayrılır. Güvecin dibine sıvı yağ döküp yemeklik doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyip üzerine kemikli ve kemiksiz etler yerleştirilerek pişirmeye başlanır.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Güveç kap yapımında en önemli faktör toprağın kalitesi. En kaliteli toprak çeşidi ise Balıkesir'in İvrindi ilçesindeki Kayapa'da bulunuyor.
Güvecin yanına tereyağlı sade pirinç pilavı ile cacık iyi gider. Güveçte sebze olduğunu düşündüğümden salata olmaz bence.. Pirinç ve cacık harika olur…
Doğranmış domatesi ve salçayı ilave ederek, baharatları da ekleyip 2 dakika daha kavurup ocaktan alalım. Güveçlerin içerisine sotelemiş olduğumuz etleri paylaştıralım. Haşlanmış etten kalan et suyundan biraz üzerlerine dökelim. 200 derecelik fırında yaklaşık 10 dakika bekletelim ve servis edelim.
Ardından güvecin büyüklüğüne göre değişecek miktarda yağı (Zeytinyağı ya da ayçiçek yağı gibi sıvı bir yağ kullanın) güvecin içine ilave edip temiz bir bez, pişirme yağını ya da yumuşak uçlu fırçayla güvecin içine güzelce yedirin. Aynı işlemi güveç kabının dışına ve varsa kapağına da uygulayın.
Güveç alırken iç kaplamasının kurşunsuz olmasına dikkat edilmeli ve kullanılmadan önce kuru bez veya sünger ile silinmelidir. Daha sonra güvecin içerisine büyüklüğüne göre yağ konulup, hafif ısıtılmış fırına sürülerek, boş halde ısıtılmalı, böylelikle kullanıma hazır hale getirilmelidir.
Toprak güveç Toprak güveç (çömlek) mutfakta kullanılabilecek en sağlıklı pişirme kaplarından biri. Güveç denince aklımıza kuru fasulye veya fırında etli güveç geliyor ama herhangi bir tencere gibi, çok farklı yemekleri pişirmek için kullanabilirsiniz.
Toprak güveç kapları sırlı ve sırsız olmak üzere iki çeşitte bulunur. Sırlama işlemi, güveç kabının iç yüzeyi suyla temas ettiğinde erimeyen bazı maddeler ile kaplanır. Bazen bu maddeler arasında kurşun da kullanılmaktadır. Bundan dolayı güveç satın alırken iç kaplamasının kurşunsuz olmasına dikkat etmeliyiz.
Güveçlerin içinin sırsız olması sağlık açısından daha yararlıdır. Çünkü güveçlerin sırla kaplanması her ne kadar su sızdırmaz olmasını sağlasa da sırların içerisinde kurşun vb. zararlı maddelerin olması güveçleri sağlığa zararlı hale getirmektedir.
Genellikle markette satılan güveçler sırlı güveç olarak geçtiğinden bulaşık makinelerinde ve deterjan kullanılarak yıkanması mümkündür İçindeki yemek kalıntılarını temizledikten sonra deterjanlı sünger ile iyice yıkayarak temizleyebilirsiniz.
Cam ocaklarda, toprak kaplarla yemek pişirmeyiniz. (Güveç) Bek ve bek kapaklarının doğru ve merkezli yerleştirildiğinden emin olunuz. Yanıcı gözler üzerine konulan kaplar için belirtilen ölçülere riayet ediniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri