Dananın but bölümünden, yağsız ve sinirsiz kısımlarının iri boy kuşbaşı doğranması ile elde edilir. Tencere yemeklerinde tercih edilir.
Güveç, killi toprakta pişirilerek şekil verilen yemek kabı olsa da, günümüzde yemek adı olarak kullanılır. Güveç kaplarında hazırlanan yemeklerden ilk akla gelen kuzu etidir. Demir ve vitamin deposu olarak bilinen kırmızı et, protein bakımından oldukça zengindir.
Balıkesir güveci dana incikten yapılır. İçinde dana eti, soğan, sarımsak, domates, biber, patates, defne yaprağı ve zeytinyağı ile yapılır.
Etler güvece alınıp suyunu çekinceye kadar kavrulur. (dana eti kullanacaksanız önden haşlamanızı tavsiye ederim. Sebzeler güvece yerleştirilir. Güvecin en altına soğan, domatesin yarısı, çok az tuz, fasulye, sarımsak, patlıcan, biber ve domatesin geri kalanı koyulur.
Tek kişilik güveçte et, güveçte kaşarlı et sote tarifi Güveçte porsiyonluk et sote için Yarım kilo dana kuşbaşı et iki yemek kaşığı sıvı yağla düdüklüye alınır. Kısık ayarda suyunu verene rengi dönene dek karıştırılarak pişirilir. Düdüklü kullanılmazsa kısık ateşte bir saat süreyle tencerede pişirilir.
İlgili 27 soru bulundu
Önce kuşbaşı etin içine süt ve zeytinyağ koyulup en az 3-4 saat bekletiyoruz. Not: ben akşamdan marine edip, ertesi güne kadar beklettim. Ertesi gün et süzdürülür.
Küçük ocakta kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. 2 saatin sonunda pişmiş olacaktır. Ama güveciniz küçükse, ya da etler küçük doğranmışsa daha kısa sürede de pişecektir.
Güveç içine 1 çay bardağı kadar sıvı yağ dökün ve ardından bir fırça yardımıyla tüm yağı güveç yüzeyine yedirin. İç ve dış yüzeyini tamamen yağlayın. Bu aşamada fırını 180 derecede ısıtın ve fırın ısınana kadar güveç yüzeyini yağlamaya devam edin. Güveçler yağlanırken herhangi bir çatlak olup olmadığını da gözlemleyin.
Doğranmış domatesi ve salçayı ilave ederek, baharatları da ekleyip 2 dakika daha kavurup ocaktan alalım. Güveçlerin içerisine sotelemiş olduğumuz etleri paylaştıralım. Haşlanmış etten kalan et suyundan biraz üzerlerine dökelim. 200 derecelik fırında yaklaşık 10 dakika bekletelim ve servis edelim.
Güveç kap yapımında en önemli faktör toprağın kalitesi. En kaliteli toprak çeşidi ise Balıkesir'in İvrindi ilçesindeki Kayapa'da bulunuyor.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Güveç için hangi et kullanılır? Kemikli Et Yemeği Güveçte Kuzu veya dana eti, kuşbaşı veya kemikli et kullanılır. Güveçte sade kemikli et olarak da Güveçte kemikli etli türlü olarak da güveç eti olarak kuzunun ön alt kolları (incik kısmı) kullanılması isabet olur.
Kapağını kapatıp güveci fırına verip 170 derecede 1 1/2 – 2 saat içini çeke çeke pişirin. Afiyet olsun🍀.
Emirdağ Güveci ağzı kapalı toprak çömlekte odun ateşiyle ısıtılan taş fırında pişirilen sulu bir et yemeğidir. Emirdağ Güveci sırsız çömlekte pişirilir. Ana malzemesi kuzu etidir. Etin yanı sıra yeşilbiber, patlıcan, domates ve sarımsak da kullanılır.
En basit olarak zeytinyağı, tuz ve biber ile etinizi bir süre marine edebilirsiniz. Bu hem lezzetli, hem de yumuşak olmasını sağlar. Et piştikten sonra biraz limon suyu ilavesi yapabilirsiniz. Bu hem yağ oranını dengeler, hem de daha yumuşak olmasını sağlar.
Güveç içerisine sırasıyla; arpacık soğanları, sarımsak, havuç, bezelye, patlıcan, biber, patates, zeytinyağı, tereyağı, dana kuşbaşı, rende domates ve salça karışımını ve suyu ekleyin. Kapağını kapatın. Önceden 220 dereceye ayarlanmış bir fırında 2 saat pişirin. Ardından servis edin.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Güveç alırken iç kaplamasının kurşunsuz olmasına dikkat edilmeli ve kullanılmadan önce kuru bez veya sünger ile silinmelidir. Daha sonra güvecin içerisine büyüklüğüne göre yağ konulup, hafif ısıtılmış fırına sürülerek, boş halde ısıtılmalı, böylelikle kullanıma hazır hale getirilmelidir.
Ardından güvecin büyüklüğüne göre değişecek miktarda yağı (Zeytinyağı ya da ayçiçek yağı gibi sıvı bir yağ kullanın) güvecin içine ilave edip temiz bir bez, pişirme yağını ya da yumuşak uçlu fırçayla güvecin içine güzelce yedirin. Aynı işlemi güveç kabının dışına ve varsa kapağına da uygulayın.
Toprak güveç Toprak güveç (çömlek) mutfakta kullanılabilecek en sağlıklı pişirme kaplarından biri. Güveç denince aklımıza kuru fasulye veya fırında etli güveç geliyor ama herhangi bir tencere gibi, çok farklı yemekleri pişirmek için kullanabilirsiniz.
Güvecin yanına tereyağlı sade pirinç pilavı ile cacık iyi gider. Güveçte sebze olduğunu düşündüğümden salata olmaz bence.. Pirinç ve cacık harika olur…
Toprak güveçler ocak üzerinde ve fırın içerisinde güvenle kullanılabilir, tabi ki çatlak olmadığı sürece. Yeni aldığımız güveçin çatlak olmamasına dikkat etmeliyiz.
Fırın yeterince ısınmamışsa ısınmasını bekleyip tamamen ısınan fırının zeminine güveç konur. 35-45 dakika sonra fırın 200 dereceye getirilir. 35-45 dakika sonra 180 dereceye getirilir. 45-60 dakika da böyle pişirilir. Fırını kapatmadan son 8-10 dakika elinizi yakmadan kalın bir eldiven ile güvecin kapağını kaldırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri