-Özellikle şeker hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır ve gerçekten şifa olduğu tecrübelerle sabittir. -İştah açıcı ve büyümeyi destekleyicidir. Güvem marmelatı veya meyve suyu Çocuklara sabahları 1-2 yemek kaşığı marmeladı veya meyve suyu verilebilir.
Prostat Büyümesinde, Akne ve Sivilce için kullanılıyor. Kan temizleyici, idrar söktürücü, terletici özellikleri sayesinde zayıflamaya çok etkili olabildiği söylenir. Kan şekerini dengeleyici özelliği olduğu söylenmekte ve şeker hastaları kullanabilmektedir.
Kan şekerini dengeleyici özelliğiyle şeker hastaları için oldukça faydalıdır. Böbrek taşı oluşumunu önleme özelliği vardır.
Güvem eriği son yıllarda en çok çay olarak tüketilir. Kuru güvem eriklerinden demlenen çaydan günde bir bardak tüketilmesi önerilir. Aksi halde fazla tüketildiğinde fayda sağlayacağı her özelliği olumsuz etkiler olarak karşısına çıkabilir. Bunun yanı sıra güvem eriğinden marmalet ve reçel elde edilir.
Halk arasında çakal eriği olarak bilinen güvem eriği son yılların en popüler besinleri arasına girdi. İçeriğinde barındırdığı yüksek orandaki likopen sayesinde kanserli hücrelerin oluşumunu engeller.
İlgili 19 soru bulundu
Güvem eriği antimikrobiyal özelliği olduğundan böbrek ve mesane sağlığını korur. Taş ve kum oluşumunun önünde geçer. Çok güçlü bir idrar söktürücüdür. Basur tedavisi içinde doğal bir ilaç olan güvem eriği hem sürülerek uygulanır hem de içilerek fayda sağlar.
C vitamini ve E vitaminini içerisinde bolca bulunduran çakal eriği farklı biçimlerde tüketilebilir. Eriği çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi pişirerek çeşitli biçimlerde de lezzetlendirebilirsiniz. Çakal eriği marmelat ya da reçel olarak da faydalarını devam ettirir.
olgunlaştığında ekşi, tatlı ve buruk bir tadı olan bir cins yaban eriğidir. soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara iyi gelir. trakyada yaban mersinine verilen ad.
Özellikle Anadolu'da çay, reçel, sirke ve marmelat formunda sıklıkla tüketilir ve oldukça da lezzetlidir. Tadı hafif ekşimsi ve oldukça faydalı bir meyve türüdür.
Güvem Eriği kurusu ; Güvem eriğinin kurutulmuş meyvesi kaynatılıp suyundan içilir, haşlanmış meyve kabukları yenmesi son derece şifalıdır..
Latince adı Prunus spinosa olan güvem , yaban mersini (blueberry) meyvesi ile bir akrabalığı yoktur. Güvem Mavimsi mor meyveleri, yaprakları ve dikenli gövdesi ile tanınır. Çalı formlu olup kış aylarında yapraklarını döker. Yöresel satıcılar tarafından yanlış isimlendirelerek yaban mersini adıyla satılmaktadır.
Sabahları aç karnına tüketilen eriğin faydası daha fazladır. Demir ihtiyacını karşılıyor! İnsan vücudundaki demiri absorbe etme yeteneği sayesinde kırmızı kan hücrelerin ihtiyacı olan demir ihtiyacı karşılıyor. Böylece kansızlığın önüne geçiyor.
Kuru erik bağışıklığı güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir. Kuru erik faydalarından biri de, düşük kalorili olması sayesinde kan şekerini düzenlerken aşırı kalori almanıza neden olmamasıdır.
metabolizmayı düzenler. tıkanıklığını önler. çalışmasını hızlandırarak yağ yakımına da destek verir. #Zayıflamak isteyenler için doğal çözüm olabilir.
Güvem eriği Trakya mutfağında özellikle marmelatı ve şurubu yapılarak değerlendirilir. Yapılış aşamaları hemen hemen aynıdır. Konsantre hale getirilen şurubu bire bir ölçü su ile sulandırılarak dinçlik vermesi için tüketilebilir.
Daha çok çay seven bireyler ise veya kışın tüketilmek isteniyor ise çayı yapılabilir. Bunun için güvem eriğinin kurutulması gerekir. Bu sayede üzerine sıcak su ekleyerek son derece sağlıklı bir çay elde edilebilir.
Pazarda kolaylıkla bulunabilen mayhoş tada sahip eriğin kilosu 5 liradan satışa sunuluyor.
Peki nedir güvem eriğinin faydaları ? -İştah açıcı ve büyümeyi destekleyicidir. Güvem marmelatı veya meyve suyu Çocuklara sabahları 1-2 yemek kaşığı marmeladı veya meyve suyu verilebilir. -Böbrek ve idrar torbası üşütmesi ve iltihaplanmasında güvem reçeli yada güvem marmelatı iyi sonuçlar vermektedir.
Dilimizde Güvem, Kuş eriği, Çakal eriği, Ayı eriği, Dağ eriği, Domuz eriği, Kum eriği ve Yaban eriği adları ile bilinmektedir. Mart ve nisan ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Özellikle grip aylarında tüketilmesi tavsiye edilir. - İştahsızlığa iyi gelir. Kilo düzenleyici bir etkiye sahiptir. İştah kesici bir özelliği de bulunmaktadır. - Kabızlık gibi mide sorunlarına da iyi gelir.
Güvem Eriği Meyvesi Doğada kendiliğinden yetişen bir meyvedir. Eylül ayında olgunlaşan Güvem Eriği ( Çakal Eriği ) kasım sonu toplanarak hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmaksızın, doğal faydalı yapısı bozulmadan, marmelat biçimine getirilmektedir.
GÖVEM ERİĞİ – GÜVEM ERİĞİ
1. Ak diken veya geyik dikeni denen bitki. 2. Yabânî ekşi bir erik çeşidi.
Dağ Eriği Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 69 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 150 gramlık miktarında Dağ Eriği 104 kalori bulunmaktadır.
Ekşi bir tadı olan güvem eriği ile ilgili yapılan araştırmalarda yüksek oranda anti-kanserojen maddeler içerdiği ortaya çıkmıştır. Güvem Özünün Faydaları; -Şekeri Düşmesine ve Şeker Oranının Düzenlenmesi Katkı Sağlar. -Antioksidan Özelliği Sayesinde Kanın Temizlenmesine Yardımcı Olur.
Güvem Eriği doğadan kendiliğinden yetişen Trakya'ya özgü bir meyvedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri