Güvenirlik katsayısı 0 ile 1 arasında gidip gelen bir sayıdır. Ölçme aracının güvenilir olduğunu söyleyebilmen için minumum 0.70 olmalıdır. 1'e ne kadar yakın Güvenirlik o kadar yüksektir. Peki 0.70 altında ise tanımlar gene tersini uygular.
Ölçmede Güvenirlik ve Korelasyon. Ölçmede Güvenirlik ve Korelasyon , tesadüfi hatalar mümkün olduğu kadar az ise güvenirlik o kadar yüksektir.Yani güvenirlik testin hatalardan arınık olmasını amaçlar.Güvenirlik değeri 0-1 arasında değer almalıdır ve homojen sorular güvenirliği arttırır.
Bir testtin güvenilir olması için iç tutarlılık katsayısının 0,60'dan fazla olması gerekmektedir. Bir testin mükemmel güvenilirlikte olması için iç tutarlılık katsayısının 0,90'dan fazla olması gerekmektedir.
İki Yarıya Bölme Yöntemi'yle bulunan güvenirlik katsayısı yüksek ise, bu durum testin iki yarısından elde edilen puanlar arasında bir tutarlılık bulunduğu anlamına gelir. KR 21 formülüyle elde edilen katsayı, güvenirliğin alt sınırı olarak kabul edilir.
Bir ölçeğin bir kez uygulanması durumunda iç tutarlılık güvenirliliği incelenir. Güvenirlik katsayısı sayısal olarak 0 ile 1 arasında değişmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
gerçek durumunu ortaya çıkarmak için birbirleriyle tutarlı, ilişkili ve yeterli sayıda soru (madde) içermelidir. Güvenirlik (güvenilirlik); Bir ölçme aracında (testte veya ankette) bütün soruların birbirleriyle tutarlılığını, ele alınan oluşumu ölçmede türdeşliğini ortaya koyan bir kavramdır.
Puanlayıcı Güvenirliği Yapılan bir ölçme işleminde puanlamanın en az iki farklı kişi tarafından puanlanmasıdır.
Güvenirlik klasik test kuramının terimleri ile ifade edilir. X=T+E Buna göre güvenirlik gerçek puanlar varyansının, gözlenen puanlar varyansına oranıdır. Testi oluşturan i ve j maddeleri paralel ise güvenirlik her iki maddeye ilişkin korelasyona eşittir.
Güvenirlik, bir ölçme aracının ayrı ayrı ölçümlerde benzer, kararlı sonuçlar elde etme yeteneği ya da araştırma tekrarlandığında benzer bulguların elde edilme derecesi olarak tanımlanabilir.
Güvenirliği artırmada en etkili ve öncelikli yol soru sayısını artırmaktır. Soru sayısı artırıldıkça duyarlılık artacaktır dolayısıyla güvenirlik yükselecektir. 2. Sorular; açık, net, anlaşılır ve sade bir ifadeyle yazılmalı, soruların yanıtının kesin olması güvenirliği artırır.
Reliability Statistics tablosunda Cronbach's Alpha 0.7'den büyük olmalıdır. 0.8'den büyük bir değer de tercih edilebilir. Corrected Item-Total Correlation tablosu 0.3'ten büyük olmalıdır. Bunu sağlamayan değişkenler ölçeğüin güvenilirliğini azaltır.
Geçerlik katsayısı -1 ile +1 arasında gidip gelen bir sayıdır. Geçerli diyebilmek için en az 0.30 olmalıdır ve 1'e ne kadar yakın olursa o kadar geçerlilik artacaktır.
Maddelerin iç tutarlılığının bir ölçüsü olan Cronbach alfa katsayısı, ölçekte bulunan maddelerin homojen yapısını açıklamak veya sorgulamak üzere kullanılır. Cronbach alfa katsayısı yüksek olan ölçekteki maddelerin birbirleriyle tutarlı bir o kadar da aynı özelliği ölçen maddelerden meydana geldiği yorumu yapılır.
Güvenirlik Belirleme Yöntemleri – Cronbach Alpha Yöntemi
Anketler, dereceli ölçekler, “Katılıyorum, Katılmıyorum, Başarılı” vs gibi testler. Bu tarz sınavlarda doğru ve yanlış cevap kişiye göre değişir. Bu tarz sınavların Güvenirliğini belirlemede Cronbach Alpha Yöntemi kullanılır.
Güvenirlik, geçerlik için bir ön şarttır. Bir ölçme aracının geçerli olabilmesi için güvenilir olması şarttır (Test güvenilir değilse, geçerliğine bakılamaz). Fakat bir ölçme aracının güvenilir olması için geçerlik şart değildir.
KR-20>0,70 ise testin iç güvenilirliği yüksek demektir.
Bu kavramlara göre aşağıdaki güvenilirlik çeşitleri ile ölçebiliriz: paralel formlar, test/tekrar test (test/ retest), gözlemciler arası güvenilirlik, yarıya bölme (split half) ve Cronbach alfa.
i. (güven-mek'ten isim-fiil ekinin kalıplaşması ile güven-i-r+lik) Güvenilir olma durumu: “Güvenirliğini kaybetmek.”
Adı geçen ölçeğin Kuder Richardson-20 (KR-20) ve Cronbach alfa güvenirliği sonucu .70 ve daha yüksek olması test puanlarının güvenirliği için genel olarak yeterli görülmektedir.
Kuder- Richardson (KR 20 - KR21), Bir testin tekrarı, paraleli ya da iki yarısı yerine, testteki tüm maddeler arasındaki tutarlılığın bir ölçüsünü verir. Bir kez uygulanmış olan bir ölçme aracının, güvenirliği hakkında bilgi verir ve “iç tutarlılık katsayısı” olarak adlandırılır.
Ölçeğin güvenilirliğini arttırılması isteniyorsa tek tek maddelere ait elde edilen α değeri gözden geçirilmelidir. Her bir madde için hesaplanan α değerlerinden hangisi toplamda elde edilen α değerini düşürüyorsa o madde ölçekten çıkartılarak ölçeğin güvenilirliği yükseltilir.
Dikkatsiz puanlama yapılması. Hem geçerlik hem de güvenirlik düşer. Her ölçme işlemini aynı oranda etkileyen hatalara sabit hata denir. Örneğin; yanlış üretilen metrenin her uzunluk ölçtüğünde, 100 cm yerine 95 cm ölçmesi, ölçme işlemine 5 cm'lik sabit hata karışmasına neden olur.
Dereceli puanlama anahtarları, öğrencilere yaptıkları çalışmaların hangi ölçütlere göre değerlendirileceğini ve performanslarının hangi düzeydeki puana denk geleceğinin gösteren puanlama araçlarıdır.
güvenirlik, -ği
a. Güvenilirlik. Bir testin, ölçmesi gereken şeyi her uygulanışında aynı biçimde ölçmede gösterdiği tutarlık derecesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri