hasta ve sağlam doku arasında siyah sınır oluşur ve renk hızla değişir. Böyle yumrularda hızlı ve kokulu bir çürüme gözlenir. Hastalıklı yumru- ların depoya girmesi halinde, yeni yumru bulaşmaları olmakta ve ürün kaybı artmaktadır.
Patates siğil hastalığı tüm dünyada toleransı sıfır olan bir karantina hastalığıdır. Siğil hastalığı etmeni S. endobioticum 1 sporangium/g toprak inokulum yoğunluğunda enfeksiyon başlatabilir (Hampson 1992). Hastalık tarlada bir bitkide tespit edildiğinde o tarlanın tamamı bulaşık kabul edilir.
"Patates mildiyösü mantar hastalığı olup ilk belirtileri yaprakta küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekeler halinde görülür. Hastalığın ilerlemesiyle lekelerin olduğu kısımlar kahverengileşir ve doku ölür. Yağışlar ve hava sıcaklığı hastalığın yayılmasında ki en önemli etkendir.
Mantar enfeksiyonu vücudun hemen her bölgesine yerleşebilir. En sık rastlanan belirtisi kaşıntıdır. Mantar nerede yerleşmişse o bölge kaşınır. Cilt yüzeyini etkilediği durumlarda ciltte; pullanma, kırmızı döküntüler ve yumrular, saç mantarında; saç dökülmesi ve etkilenen bölgede kellik meydana getirebilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Enfekteli bitkiler çekildiğinde toprak seviyesinden kopar. Hastalık etmeni bakteriler gövdenin üzerinde düzensiz kahverengi-siyah lekeler oluşturur. Zamanla genişleyerek yumuşak çürüklüğe dönüşen bu lekeler bitkinin solmasına ve ölümüne neden olur.
Genel olarak kumlu, tınlı ve alkali topraklarda yaşar. Bu hastalıktan dolayı patates bitkisinin toprak üstündeki gövde ve yapraklarında herhangi bir belirti görülmez. Hastalık yumrularda ilk belirti olarak küçük yuvarlak lekeler halinde ortaya çıkar. Bu lekecikler yumruyla birlikte büyüyerek renkleri koyulaşır.
Abstract. Patates siğili ya da kanseri olarak bilinen hastalığın etmeni Synchytrium endobioticum, kültür bitkisi olarak tek konukçusu patates olan, toprak kökenli obligat-parazit bir fungustur. Hastalık ciddi enfeksiyonlarda yumru oluşumunu engellemek suretiyle patates üretimini tamamen önlemektedir.
Fusarium solgunluğunda; alt yapraklar sararır, üst yapraklarda sarı benekler oluşur, gövde içi kabarır ve bitki solarak kurur. Yumruların iletim demetlerinde kararma veya göbek bağından başlayan çürüme görülür. Yumrudaki ilk belirtiler; koyu renkli, çökük lekelerdir.
Patates tarlalarında bu hastalığa rastlayan üreticilerin durumu tarım il müdürlüğüne bildirmesinin önem arz ettiğini dile getiren Murat, “Patates mildiyösü mantar hastalığı olup, ilk belirtileri yaprakta küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekeler halinde görülür.
Patatesleri karanlık, serin, rutubetsiz ve hava alabilen bir yerde saklayın. Patatesleri doğrudan güneş ışığına maruz kalan nemli alanlarda saklarsanız çok kısa süre içinde hızla tomurcuklanır. Bunu önlemek için onları olabildiğince karanlık, serin, rutubetsiz ve hava alabilen yerlerde saklamalısınız.
Patates bitkisi hava rutubetini de sever, hava neminin yaklaşık %70 veya daha fazla olduğu bölgelerde iyi gelişir, verimli olur. Patates kuru ve devamlı esen rüzgarlardan hoşlanmaz. Kuru ve devamlı esen rüzgarlar nem kaybına yol açtığından böyle durumlarda sulamaya önem verilmelidir.
Yumruların şişmeye başladığı dönemde patatesin suya olan ihtiyacı artar. Bu zamandan itibaren patates yumrularına 4-5 gün arayla su verilmesi gerekir. Hasat zamanından 15 – 20 gün önce yumruların olgunlaşması ve kabukların sertleşmesi için su verilmesi bırakılır.
Patates bitkisinin toprakla buluştuğu ilk günlerde yani çimlenmeden önce, tohum yatağına azot-fosforlu bir gübre uygulaması yapılmalıdır. Bu sayede çimlenme süreci hızlanır ve bitki daha güçlü bir şekilde büyümeye başlar. Daha sonra bitki yaklaşık 15-20 cm boyuna ulaştığında ikinci bir gübreleme işlemi yapılmalıdır.
Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır.Dekara 1,5-2,0 ton çiftlik gübresi verilmelidir. Üreticilerin toprak analizi yaptırarak bunun neticesine göre gübre kullanmaları en iyi yoldur.Toprak analizi yaptırılmamış ise saf madde olarak dekara 14-16 kg azot,8-10 kg fosfor,8-10 kg potasyum verilebilir.
Eğer patatesin sadece belli bir bölümü filizlenmişse, o bölüm atılarak geri kalanı yenilebilir. Ancak patates küçülmüş ve kırışmışsa yenmemesi tavsiye edilir.
Hastalığın tipik belirtisi yumrular, stolonlar ve sürgün diplerinde ortaya çıkan kanser görünüşlü fındık veya ceviz büyüklüğündeki urlardır. Bu urlar yumruda çoğunlukla bir gözden başlar, sonunda bir karnabahar görünümünü alırlar.
Yeşillenmeyle birlikte solanin adı verilen toksin madde ortaya çıkar. Solanin içeren patatesin tüketilmesi de besin zehirlenmesine neden olur. Solanin adlı toksinin neden olduğu besin zehirlenmesi, patates tüketiminden birkaç saat sonra kendisini göstermeye başlar.
Sirke, uyuzun neden olduğu kaşıntılı cilt döküntüsünün tedavisinde doğal bir çare olarak kullanılabilir. Sirke, uyuz parazitlerinin yok edilmesine yardımcı olabilen asetik asit içerir. Sirke, uyuz parazitlerinin cildin yüzeyinde ve yüzey altında bulunduğu yerlere nüfuz edebilir ve parazitleri öldürür.
Kekik, lavanta, çay ağacı, ardıç katranı gibi şifalı bitkilerden yardım alarak uyuzdan kurtulmak mümkün olabilir. Ya da doktorunuzun vereceği ilaçlarla dönüşümlü olarak kullanabilirsiniz önerdiğim doğal yolları. Lavanta yağıyla uyuzla mücadelede güzel sonuçlar alınır.
Uyuzun belirtileri arasında sivilce benzeri döküntüler ve yoğun kaşıntı yer alır. Gündüz daha hafif olan kaşıntı gece artar. Hatta uykudan uyandıracak kadar yoğun kaşıntı görülebilir. Aynı zamanda, çocuk ve yaşlılarda kaşıntının daha belirgin olduğu söylenebilir.
İç kısmı antosiyan renk bozukluğuna maruz kalmış yumrular ortadan ikiye kesildiklerinde pembemsi-kırmızımsı çizgiler ve alev şekilli renk bozuklukları göze çarpar. Bunu nedeni hücre öz suyunda antosiyan oluşumudur. Işığın bu renk oluşumda rol oynadığı kanısına varılmıştır.
İlaçlama toprak veya tohumluk ilaçlaması şeklinde yapılır. Toprak ilaçlamasında ekim veya dikimden önce ilaçlar dekara atılacak su ile karıştırılarak, pülverizatörle toprak sathına püskürtülür ve ilacın toprağın 15-20 cm derinliğine kadar karışması sağlanmalıdır.
Patates Hangi Ayda Toplanır? Patates ekimden yaklaşık 2,5 ile 4 ay sonra hasadı yapılır. Patatesler şubat ve mart aylarında ekilen patates nisan ayı ile temmuz ayı arasında toplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri