Güvenli bir şekilde karşıdan karşıya nerelerden geçebiliriz? Güzergahınızdaki en güvenli geçiş noktasını seçmelisiniz; güvenliğiniz için sırasıyla, alt ve üst geçitlerden, trafik ışıklarından, yaya geçitlerinden yani zebradan geçmelisiniz.
Güvenli yol, kavşakları, yaya ve okul geçitleri belirlenmiş, gerekli güvenlik önlemleri alınmış yollara denir. Yaya geçidi, trafik polisinin olduğu yerler, alt geçit, üst geçit, okul geçidi, ışıklı işaret cihazının olduğu yerler güvenli geçiş yerleridir.
A Alt ve üst geçit yoksa; Yaya geçitlerinin bulunduğu yerlerden geçiniz. Karşıdan karşıya geçerken önce sola sonra sağa sonra tekrar sola bakarak geçmelisiniz. Işıksız kavşaklarda çapraz geçmeyin yaya geçitlerinin bulunduğu çizgileri kullanın.
Banket taşıt yolu olmayan karayollarının yan kısımları olarak bilinir. Bu kısım normal şartlarda trafiğe açık değildir ve yayalar ya da hayvanlar tarafından kullanılması uygundur. Ancak trafik sıkışıklığı ya da kaza gibi olumsuz durumlarda banket kısmı zaman zaman bazı araçlar tarafından kullanılabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Trafikte araçların sesini dinlemeli, etrafa bakmalı ve güvenli olduğu anlaşılana kadar karşıdan karşıya geçmemelisiniz. Yol güvenli ise; önce sola sonra sağa, sonra tekrar sola bakarak hızlı adımlarla karşıya geçmelisiniz. Eğer görüş alanında bir sürücü varsa onunla göz teması kurmalısınız.
Yaya kaldırımları şehir içinde araç yollarının kenarında ayrılmış ve yoldan yüksekçe olan yayaların kullandığı yerdir. Banket ise ana yolların kenarındaki ve kaldırımın olmadığı yerlerdeki yayaların kullanabileceği alandır. Kaldırımlar daha güvenli iken banketler çok güvenli değildir.
YAYA GEÇİDİ: Bu levha sürücülere yönelik hazırlanmış tehlike uyarı işaretidir. Yaya geçidine yaklaşıldığını bildirir ve yayalar bu levhanın bulunduğu yerlerden taşıt yolunu kullanarak karşıya geçemezler. Sürücülerde hızlarını azaltmak zorundadırlar.
NERELERDEN YÜRÜMELİYİZ ? Cadde ve sokaklarda yürürken daima yaya kaldırımlarından yürüyünüz. Yaya kaldırımlarından yürürken daima sağ taraftan yürüyünüz. Yaya kaldırımı bulunmayan cadde ve sokaklarda yürümek zorunda kaldığınızda, yolun sol kenarından yürüyünüz.
Bir yolun iki yanını, basamaklarla yükseltilmiş bir bağlantı ile birleştiren ve yayaların yoldaki taşıt trafiğinin çekinceleriyle karşılaşmaksızın karşıdan karşıya geçmelerini sağlayan yoldur. Üst geçidin yapılmasındaki amaç trafik akımını kesmemektir.
Trafiğin; yol, insan, araç ve çevre gibi birçok ögesi bulunur. Ancak en önemli unsur olarak başta insan gelmektedir. Çünkü insan trafikte belirleyici unsur özelliği taşır. İnsanlar trafiğin her yerindedir; yolcu, sürücü, yaya vb. şeklinde sıralayabiliriz.
En Güvenli Ulaşım Yolu: Uçaklar! Yukarıdaki grafikten de görülebileceği üzere, 2000-2009 yılları arasında yolcuların kat ettiği her 1.6 milyar kilometrede, 7.28 araba yolcusu, 3.17 gemi yolcusu, 0.43 tren yolcusu, 0.24 metro yolcusu, 0.11 otobüs yolcusu ve 0.07 uçak yolcusu hayatını kaybetmiştir.
Buna kısaca onun araç kullanmasını engelleyecek ya da güçleştirecek davranışlardan kaçınmaktır diyebiliriz. Böylelikle güven içinde yolculuk edebiliriz. Ben sadece yolcuyum demeden, yolculuk sırasında kendimiz ve başkalarının güvenliği için gerekli önlemleri almayı ve sürücüyle işbirliği yapmayı unutmamalıyız.
Ancak, İngiltere'de soldan trafik akışı yaygın bir uygulama haline geldi. Bunun nedeni, İngiltere'nin 1700'lü yıllarda at arabaları ile seyahat ederken, atların kılıçlarının birbirine çarpmasını önlemek amacıyla sürücülerin sol tarafta sürüş şeridini kullanmaya başlamasıdır.
Kırmızı yandıysa duracağız, yeşil yandıysa geçeceğiz. Eğer bunlar da yoksa, işaret levhası varsa işarete uyacağız. Yaya geçidi olan bir yerde, kavşakta, aynı zamanda ışık varsa, yaya da ışığa uyacak.
Otoyollarda yol ve bariyer arasında bulunan banket, arızalanan, herhangi bir sorun yaşayan veya acil durumlarda araçların trafik akışını engellemeden güvenli bir şekilde durabilmelerini sağlamak amacıyla belirlenen özel bölgelerdir.
Yeşil ışıkta geç demektir. Yayalar için de trafik ışıkları vardır. Yayalar için kırmızı ışık yandığı zaman bu dur demektir. Yeşil yandığında ise yaya karşıdan karşıya geçebilir.
Öndeki Aracı Geçmenin Yasak Olduğu Yerler:
3- Yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken, 4- Kavşaklarda ve buralara yaklaşırken, 5- Demiryolu geçitlerinde ve buralara yaklaşırken, 6- İki yönlü iki şeritli köprü ve tünellerde.
Karayolları trafik kanunumuzun 74. Maddesinde sürücülere önemli bir yükümlülük yükleniyor. Deniliyor ki sürücüler herhangi bir görevli ya da trafik işaretinin olmadığı yerlerdeki yaya geçitlerinde ve okul geçitlerinde durmak, geçiş hazırlığında olan yayanın geçmesine müsaade etmek zorundadırlar.
Bankette grup halinde yürüyen yayaların davranışları, grup halinde yürüyen yayalar tek sıra halinde yürümelidir. Bankette yürüyen yayalar gidiş yönlerine göre sol taraftaki banketi kullanmalıdır. Ayrıca taşıt yolunu işgal etmemelidirler.
yolun solundan yürümeliyiz. toprak ve çakıl bölümün adı "BANKET"tir. uymalıyız.
Çift şeritli yolda sağdan değil soldan yürünmelidir. Varsa banketi kullanmalısınız. * Trafik polislerinin uyarılarına işaretlerine uyulmalıdır. * Trafik lambalarının olduğu yerlerde yeşil ışık yanmadan yol bomboş olsa bile geçilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri