Güvercin gübresi tarımın dışında süs bitkilerinin üretiminde de kullanılır. Güvercin gübresinin kullanımının fazla olduğu bölgelerde yetiştirilen bitkilerde vejetatif gelişimi çok olur, bitkilerde olumsuz durumlara karşı direnç artar ve ürün kalitesinde iyileşme görülür.
Güvercin gübresi, mercimek, kavun, fasulye, karpuz, pamuk, Antep fıstığı, lahana, mısır, ortanca, lale, küpe çiçeği, salon çamı gibi bitkilerin yetiştiriciliğinde sıkça kullanılır. Bu nedenle meyve ve sebze verimliliği artar.
Daha önce paylaşmıştık, hatırlatalım 👨🌾 • Kuş gübresinin şerbet olarak hazırlanması... 1 kg kuş gübresi.⠀ 10 Litre su ile karıştırılır. ⠀ En az 24 saat beklenilir.
Organik güvercin gübresi 2 kg; fosfor, azot ve potasyum gibi besin elementlerini içerir. Bu sayede bitkilerin gelişmek için ihtiyacı olan mineralleri kolayca karşılar. Bu özelliğiyle toprağı da verimli hale getirir.
Besin değeri yüksek olan tavuk gübresinin toprakta aynı zamanda suyu tuttuğu da bilinmektedir. Özellikle bitkinin daha canlı ve dinç görünmesini sağlamaktadır. Çok yönlü olan tavuk gübresi organik meyve ve sebzelerde aynı zamanda tüm meyve ve sebze bahçelerinde kullanılmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Tavuk gübresinden üretilen organik gübre, domates, biber, fındık, üzüm, zeytin, çay, mısır, patates gibi meyve ve sebze yetiştiriciliğinde, çiçek bakımı, seracılık, park ve bahçe yeşillendirmede topraktan alınan verimini arttırır, özellikle insan ve çevre dostu özelliğiyle doğal dengenin yeniden kurulmasını sağlar.
Yanmış ya da olgunlaşmış gübreler; Sığır-koyun gübresi, tavuk gübresi, zuruf kompostu 3-4 yılda bir defa kasım ile mart ayları arasındaki dönemde fındık dal iz düşümü altında 40-50 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilip 5-10 santimetrelik toprak derinliğine karıştırılır.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Güvercin gübresi tarımın dışında süs bitkilerinin üretiminde de kullanılır. Güvercin gübresinin kullanımının fazla olduğu bölgelerde yetiştirilen bitkilerde vejetatif gelişimi çok olur, bitkilerde olumsuz durumlara karşı direnç artar ve ürün kalitesinde iyileşme görülür.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Güvercin gübresinin şerbet olarak bitkilerde kullanılması.
Sebzelerde kullanımı 1/100 oranında şerbet olarak toprağa ekimden sonra, gelişim sürecinde 20 gün aralıklarla, hasata kadar verebilirsiniz .
Besin maddeleri bakımından kümes hayvanları gübreleri en zengin, sığır gübresi ise en fakirdir. At ve koyun gübreleri ise bunların arasında yer almaktadır. Koyun ve tavuktan elde edilen ahır gübrelerinin besin maddesi kapsamı, sığır ve beygirden elde edilen gübrelere oranla daha yüksektir.
Ahır gübresinin etkisi kimyasal gübreler gibi tek yönlü değil çok yönlüdür. Toprağın su tutma kapasitesini ve geçirgenliğini artırarak havalanmasını sağlar. Su tutma kapasitesinin artması tarıma elverişli toprağın kaybına (erozyon) engel olmaktadır. Toprağın kolay tava gelmesini ve toprak işlemeyi kolaylaştırır.
Bitkileri yakar ve öldürür. Bitkilerin bu gübreyi tüketebilmeleri için yakılması lazım Yanmış gübre demek; Taze gübrenin uygun bir şekilde muhafaza edilerek mümkünse gölge bir yerde yığın yapılıp, içerisindeki bakteriler sayesinde gübrede sıcaklık artışı meydana getirilip yanmasını sağlamaktır.
Solucan (katı) gübresi yararı;
Gübreye geçen bu enzimler ve yoğun bitki besin elementleri bitkilerde sağlıklı ve hızlı gelişim sağlar. Topraktaki organik madde miktarını arttırır. Soğuk havaya karşı bitki ve köklerinde direnç sağlar. Üründe erkencilik, hızlı büyüme ve gelişme sağlar.
Koyun gübresi, toprağı zenginleştirdiğinden toprak tarıma hazır hale gelir. N, P, Ca ve S başta olmak üzere pek çok zengin besin değeri taşır ve toprağı organik bir şekilde ekime hazır hale getirilebilir. Düzenli bir şekilde uygulanan bu ürün, toprağın pH'ını da düzenler.
Amonyum Sülfat gübresi nedir? %21 Azot (N) %24 Kükürt (S) Amonyum Sülfat gübresi, amonyum (NH4) formunda %21 oranında azot (N) ve bitkilerin alabileceği sülfat (SO4) formunda %24 oranında kükürt (S) içeren bir gübredir. Kristal yapısı şekere benzediği için çiftçiler arasında “şeker gübre” olarak da bilinir.
Güvercin gübresini kullandığımız orkide de gelişim muazzam oluyor. Hızlı bir şekilde kök gelişimi meydana geliyor. Her sulamada muhakkak güvercin gübresini kullanıyorum. Kök gelişimi harika ve hızlı cevap veriyor.
Üre gübresi beyaz renkli, kokusuz, suda kolay çözülebilen , 100kg.'ında 46 kg. Azot içeren bir gübredir. Üre gübresi kimyasal gübreler içerisinde en yüksek düzeyde Azot içeren gübredir.
Aynı şartlara tabi tutulmasına rağmen boyu ve yetişmesi diğerlerine göre büyük oranda geri kalmıştır. Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Fazla azot, bitkilerin hastalık etkenlerine karşı dirençlerinin azalmasına ve aynı şekilde bunların düşük sıcaklık derecelerinde zarar görmesine de sebep olur. Pratikte sonbaharda fazla miktarda azotlu gübre verilen meyve ağaçlarının dondan çok fazla zarar gördükleri sık sık gözlenmektedir.
Potasyum En Çok Hangi Gübrede Bulunur? Potasyum klorür, en yüksek oranda potasyum içeren gübre olarak tanınıyor.
Tavuk gübresinin bileşiminde bulunan azotun %65'i, fosforun %50'si ve potasyumun da %75'i gübre uygulamasının ilk yılında bitki tarafından kullanılabilir hale dönüşmektedir (1). Tavuklardan elde edilen taze dışkı düzenli bir şekilde toplanıp saklanmadığında önemli kayıplar oluşmaktadır.
a) Tavuk dışkısının bitki gübresi olarak kullanılması: Tavuk gübresi bitki besin maddeleri bakımından zengin olmasının yanı sıra, suyun süzülme hızını ve kısa bir dönem için de olsa toprağın organik madde oranını artırması yönünden oldukça faydalıdır (29).
Ekosistemi koruma adına yapılan toprak işlemleri için tavuk gübresi en faydalı gübre çeşitlerinden biridir. Organik tarımı destekleyen bu gübre toprağın kalitesini de arttırmaktadır. Taze ürün yetiştirmek isteyen kişiler mutlaka toprakta tavuk gübresi kullanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri