Bu haliyle Haribo'nun Türkiye'de üretilen ürünlerinde Helal sertifikalı Sığır jelatini kullandığını anlıyoruz.
Hayır, Türkiye'deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir hammadde kullanılmamaktadır. Tüm hammaddelerimizi Helal ürün sertifikasına sahip tedarikçilerden temin ediyoruz.
HARIBO Türkiye olarak, üretim zincirimizde, Helal ürün sertifikası bulunan hammaddeleri kullanıyoruz. Hadımköy'de bulunan HARIBO Türkiye fabrikamızda, %100 sığır jelatini ile helal üretim yaparak ürünlerimizi yaklaşık 60 ülkeye ihraç ediyoruz.
"Haribo, gelatini domuzdan ve değişik kaynaklardan elde etmektedir. Bu şekilde olması özel bir ağız hissi yani ağızda parçalanabilmesi, ısırma ve çiğneme hissi vermektedir. İşte haribo, bu özellikleri bitkisel gelatin ile elde edemiyor."
Jelibon; meyve suyu, nişasta, tatlandırıcı ve jelatin kullanılarak yapılır.
İlgili 45 soru bulundu
Eğer jelatin içeren gıda maddesinin jelatini, inek, sığır ve koyun gibi şer'an tüketilmesi caiz olan hayvanlardan üretilmiş ise, bu gibi jelatini ihtiva eden gıda maddelerini tüketmek şer'an caizdir; ”helal damgasını“ taşıyan bazı şekerlemeler gibi. Nitekim üretildikleri ana madde de zaten şer'an caizdir.
Sevgili Furkan İstanbul, Öncelikle ilginiz için teşekkür ederiz. Ürünlerimizde temel olarak sığırdan elde edilen jelatini kullanılmaktadır. Sığır jelatini insan vücudu tarafından kolaylıkla ve tamamen sindirilebilir bir protein ve besin maddesidir.
jelibonlarda sığır Jelatini kullanılması yasal fakat domuz jelatini kullanması yasaktır.
1- Aşırı miktarda jelibon tüketimi dişlerde çürümeye yol açıyor. 2- Sürekli yemek alışkanlık yaptığından psikolojik problemler ortaya çıkıyor. 3 - Şeker iştahı kestiği için düzenli beslenme sorunu ortaya çıkıyor. Çocuklarda obezite gelişmesine neden olabiliyor.
İçerisinde sığır jelatini bulunduran jelibonlar, aşırı miktarda şeker bulundurmasıyla kansere davetiye çıkartıyor. Katkı maddelerinin yoğunlukta olduğu bu yumuşak şekerler, insan sağlığını ciddi bir şekilde riske atıyor.
HARIBO Türkiye'de üretim, helal standartlarına uygun yapılmaktadır.
Jelatin kolajen içermektedir. Fakat toz haline getirilip kullanıldığından dolayı besin değerini kaybetmektedir. Sığır jelatini tozu içeren gıdaların çok fazla alınması karın ağrısı ve mide bulantısına neden olur. Sığır jelatini, çok fazla tüketildiğinde bağırsakların yapısını bozarak hasara neden olur.
Örnek olarak Jelatin(E441) domuz yada sığır veya diğer hayvanların kemik ve deri artıklarından, Karmin(E120) kırmızı bitten, Şellak (E904) yine bir bit türünden, Kasitin (E920) insan at veya domuz kılından, Rennin sığır ve davar midesinden, Pepsin domuz midesinden elde edilmektedir.
Sığır jelatini üretiminde yalnızca sığırlardan elde edilen kolajen, kemik, deri ve dokular kullanılır.
Buna göre, kollajenin kaynağı olan hayvan helal değilse, ondan üretilen jelatin de helal olmamaktadır. Menşeinin helalliği bilinmeyen jelatinlerin Müslümanların tüketeceği gıdaların üretiminde kullanılması ve içinde domuz kaynaklı jelatin olduğu kesin olarak bilinen gıdaların tüketimi caiz değildir.
onlara pis ve murdar olan şeyleri haram kılar” (el-A'râf 7/157) meâlindeki âyeti birlikte değerlendirerek domuzun kemiği, yağı, sütü dahil bütünüyle haram olduğuna hükmetmişler, ilgili âyetlerde sadece etinin zikredilmesinin en çok faydalanılan kısmının eti olması gerçeğine bağlı bulunduğunu kabul etmişlerdir.
Jelibonun yapımında hayvanlardan elde edilen jelatin maddesi kullanılıyor. Bu madde, kemiklere ve eklemlere önemli bir fayda sağlıyor. Kemik erimesi hastalığının önüne geçilmesi ve eklem rahatsızlıklarının hafifletilmesi için jelibon tüketilebiliyor. Sindirimi kolay olarak biliniyor.
Erkeklerde sperm kalitesinin düşmesinin testosteron hormonu ile önemli bir bağlantısı bulunmaktadır. Bu bağlantı bünyesinde yapılan besin tüketimlerinin önemi oldukça büyüktür. Bu nedenle yapay tatlandırıcı içeren, kola, şekerli sakız, jelibon gibi maddelerden mutlaka uzak durulması gerekir.
İçeriğinde uyuşturucu madde bulunan Jelibon ve şekerlemelere bağımlı hale gelen çocuk ise sürekli olarak bu jelibon ve şekerlemeleri tüketmeye başlıyor. Flakka'nın dışında bir diğer sentetik uyuşturucu madde olan LSD isimli uyuşturucu da jelibon ve şekerleme gibi maddelere damlatılarak satılıyor.
Sirkeleştirilmeksizin, ne gaye ile olursa olsun yararlanılması haramdır, satışı caiz değildir. Dezenfekte ve saç bakımı gibi Şeylerde kullanılamaz.
Fakat firmanın Avrupa ve A.B.D.'de üretim yapan fabrikalarında üretilen Haribo ürünlerinin içeriğindeki jelatinin kaynağının domuz ürünleri olduğunu anlıyoruz.
Jelatin dediğimiz katkı maddesi domuz ve sığırdan elde edilmektedir. Sığırdan elde edilen jelatin helal olduğu için, mamüllere katılmasının bir mahzuru yoktur. Domuz, dinen necis olduğu için, ondan elde edilen jelatinin mamüllere konması halinde o mamülün kullanılması caiz olmaz.
“Light Yoğurtlarda Domuz Jelatini Var”
Jelibon'larda kullanılan ve hayvanlardan elde edilen jelatin maddesi ise özellikle kemiklere ve eklemlere büyük bir fayda sağlıyor. Özellikle yaşlıların karşılaştığı kemik erimeleri ve eklem rahatsızlıkları düzenli Jelibon tüketimi sayesinde oldukça hafifleyebilir.
Jelibon neyden üretiliyor? Jelibonun ana maddesi hayvanlardan elde edilen jelatin olmaktadır. Bu jelatin Genellik ile sığır gibi hayvanların kemiklerinden elde edilir ve uzun süre kaynatılarak yapışkan ve uzayan bir madde elde edilir. Evet, aslında yediğimiz o şekerler hayvansal gıdalar ile üretilmekte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri