Örnek olarak Türkçede bir nesnenin benzerlerinden daha güzel olduğunu anlatmak için çok güzel, çok çok güzel, pek güzel gibi pekiştirme veya üstünlük derecesi ifade eden yapılar kullanabiliriz.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Yemyeşil kazak dediğimizde de yeşil rengini pekiştirmiş oluruz. Yazımı da örneğimizde olduğu gibi tek sözcük biçimindedir. Bu yazım biçimi masmavi, tertemiz, kıpkırmızı sözcükleriyle sapasağlam, çırılçıplak pekiştirmeleri için de geçerlidir.
Sözcükleri daha vurgulu söylemek ve belli başlı kelime gruplarının anlamını arttırmak için kullanılan sözcüklere pekiştirme denir. Pekiştirmeli kelimeler cümle içerisinde hem sıfat hem de zarf olarak kullanılabilir. Örnekler: 1- Saçma sapan konuşuyor. (Zarf) 2- Bembeyaz dişleri var.
İlgili 27 soru bulundu
Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar. Örneğin, ayakkabısını yardımsız giyen çocuğa çikolata vermek olumlu pekiştirmedir.
Olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılan pekiştirme yöntemlerinde istenen davranış gerçekleştikten sonra ödül verildiği takdirde olumlu pekiştirme, hoşa gitmeyen bir uyarıcının ortamdan çekilmesiyle istenen davranışın gerçekleşme olasılığının arttırılmasıyla olumsuz pekiştirme yöntemi uygulanmış olur.
Not: Türkçe dil bilgisi kurallarına göre her kelimeden pekiştirme sıfatı türetilemez. Örneğin sıcak kelimesi ''sımsıcak'' şeklinde yazıldığında aşırı sıcak manasına gelir. Bu kelimeyle zıt anlamlı olan soğuk kelimesi ise ''somsoğuk'' şeklinde yazılamaz.
Yukarıdaki örnekler dışında ikilemeler ile kurulan pekiştirmeli kelimeler de mevcuttur. İkileme kullanılarak oluşturulan pekiştirmeli sözcükler aşağıdaki gibidir: Annemle birlikte evin her yerini “pırıl pırıl” yaptık. Onu artık “ara sıra” görüyorum.
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
Yazara göre Türkçede pekiştirme, belli kurallar çerçevesinde yapılmakta, pekiştirmede “sözcüğün ön sesi, ilk hecesi ve hece sayısı” göz önünde bulundurulmaktadır; örneğin patlayıcı dudak ünsüzüyle başlayan pembe, mor gibi yabancı sözcükler pekiştirilirken yine dudak ünsüzü olan /p/ ya da /m/ kullanılmaması, bu kurallar ...
Rengarenk Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Rengarenk, bir pekiştirme sözcüğüdür. Dil bilgisi kurallarına göre pekiştirme sözcüklerinin tamamı ayrı değil bitişik yazılır. Bu kelimenin doğru yazımı şu şekildedir.
Mavi mavi, mavi mi mavi, maviler mavisi, mavinin mavisi vb. kelime tekrarlarıyla da anlamın çoğaltılması, katlanması yoluyla pekiştirmenin sağlandığını görmekteyiz. Anlamın tamamını ses olaylarıyla da pekiştirmek mümkündür.
Mi eki cümle içerisinde pekiştirme anlamında kullanıldığında yine ayrı yazılır. Örnek cümle: ''Çirkin bir çirkin bir hayvan idi.'' Mi ekinin cümle içerisinde soru anlamında kullanıldığında ayrı yazılır.
Türkçede doğru yazımı merak edilen sözcüklerin biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''alelacele'' şeklindedir. Eğer alel acele şeklinde yazılırsa yanlış bir kullanım olur.
Pekiştirici, ortodontik tedavi sırasında dişlerinizi yeni bir pozisyona getirmek için doğru yerlere doğru miktarda basınç uygulamak üzere tasarlanmıştır. Diş hekiminiz dişlerinizin kalıbından yapılmış bir pekiştirici verecektir. Bu pekiştiriciyi diş hekiminizin önerdiği gibi takmanız önemlidir.
En az 3 -4 rengi bünyesinde barındıran tüm nesne ve mekanlar rengarenk olarak nitelendirilir. Bu kelime pekiştirme eklerinden biri olan ''a'' ekiyle oluşturulmuştur. Rengarenk sözcüğü hem renkli hem de çeşitli manasına gelir.
Ünsüz ile başlayan kelimenin başındaki ünsüz, hemen sonrasındaki ünlüyle birlikte alınır ve arkasına m, p, r, s ünsüzlerinden biri getirilerek oluşturulan pekiştirme hecesi, kelimenin başına eklenir.
Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
O kelimelerden biri olan yapayalnız, hem günlük hayatta hem de edebi eserlerde en çok kullanılan pekiştirme sözcüklerinin başında geliyor. Kimsesiz ve çok yalnız anlamına gelen yapayalnız kelimesi, cümle içerisinde hem sıfat hem de zarf olarak kullanılır.
Sen çok iyi bir arkadaşsın.” demesi ise ortama giren hoşa giden uyaran, başka bir ifadeyle pekiştireçtir. Pekiştireçler öğrenilmemiş pekiştireçler (birincil pekiştireçler) ve öğrenilmiş pekiştireçler (ikincil pekiştireçler) olmak üzere ikiye ayrılır.
Aralıklı pekiştirme, belirli bir tepki veya davranışın sürekli olarak değil, yalnızca ara sıra ödüllendirildiği veya pekiştirildiği bir tür pekiştirme programıdır. Bu, öngörülemeyen bir pekiştirme modeli yaratarak davranışı sönmeye karşı daha dirençli hale getirir.
OLUMSUZ PEKİŞTİREÇ VE PEKİŞTİRME (Ortalama okuma süresi 48 saniye.) Ortamdan çekildiklerinde istendik bir davranışın yapılma olasılığını artıran uyaran ya da uyaranlardır (Başlangıçta ortamda rahatsız edici bir uyaranın olması gerekir). Olumsuz pekiştirme ise, olumsuz bir uyaranın ortamdan çekilmesidir.
Pekiştireçler, olumlu pekiştireçler ve olumsuz pekiştireçler olmak üzere ikiye ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri