Yıldız Sarayı, içerisinde birçok müze ve tarihi mekân barındırır. Bunlar arasında Yıldız Sarayı ve Sahne Sanatları müzeleri ile II. Abdülhamid'in Özel Hamamı, Küçük Mâbeyin Hamamı ve Yıldız Sarayı Tiyatrosu bulunur. Yıldız Sarayı Müzesi 1994'te ziyarete açılmıştır.
Saray karmaşık bir yapıya sahip olup yönetim yapıları Büyük Mabeyn, Şale Köşkü, Malta Köşkü, Çadır Köşkü, Yıldız Tiyatro ve Opera Evi, Yıldız Saray Müzesi ve İmparatorluk Porselen Üretimevi'ni kapsıyordu. Yıldız saray bahçesi ayrıca İstanbul'da herkesçe tanınan bir dinlenme yeriydi.
Sultan Vahdettin'den sonra, saray binaları 1924'te Erkan-ı Harbiye Mektebi'ne tahsis edilmiştir. 1946 yılında Harp Akademileri'ne bırakılmış, 1978 yılında Kültür Bakanlığı'na devredilmiştir. 1993 yılından itibaren “Yıldız Sarayı Müzesi Müdürlüğü” adıyla müzeleştirilmiştir.
Milli Saraylar İdaresine bağlı tüm saray, köşk ve kasırlar 09.00-16.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Yıldız Saray kompleksinden günümüze erişen mimari eserler arasında en iyi korunmuş yapı olan Yıldız Şale Köşkü, Sultan II. Abdülhamid döneminde inşa edilmiştir.
Restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Yıldız Sarayı, Cumhuriyetin ilanını takip· eden 1924 yılında Erkan-ı Harbiye Mektebi'ne tahsis edilmiş, akabinde 1946 yılından itibaren uzun bir dönem “Harp Akademileri” olarak hizmet görmüştür. 1978 yılında Kültür Bakanlığına devredilmiştir.
Haftanın 7 (yedi) günü 08:30-24:00 saatleri arasında açık olan Dijital Kütüphane'de toplam 95 çalışma masası 100 sandalye bulunmaktadır. Kütüphane içerisinde bulunan 6 adet pano toplam 4676 kitap kapasitesine sahiptir.
Dolmabahçe Sarayı Müzesi Giriş Ücreti 2023
Dolmabahçe Sarayı Müzesi giriş ücreti 90 Türk Lirası'dır. Bu fiyat yalnızca Selamlık bölümünü kapsar. Eğer Harem bölümünü de gezmek isterseniz (Milli Saraylar Resim Müzesi ile beraber) 140 TL kombine bilet fiyatı ödenmesi gerekir.
Değişik dönemlerde padişahlar buraya çeşitli köşkler inşa ettirdiler. Nisan 1877'de II. Abdülhamid, Dolmabahçe'den buraya taşınınca saray “Yıldız Saray-ı Hümâyunu” adını aldı.
Osmanlı saray komplekslerinin sonuncusu olan Yıldız Sarayı, Boğaziçi'ne hâkim bir tepeden başlayarak Beşiktaş ile Ortaköy arasındaki yamaç üzerinde yayılan, yaklaşık 500.000 m² yüz ölçümüne sahip bir koruluk içine yerleşmiş köşkler, yönetim, hizmet yapıları, bahçe ve parklar bütünüdür.
Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit Han, 27 Nisan 1909'da tahttan indirilmesinin ardından Selanik'e sürgüne gönderildi. Yaklaşık 3 yıl Selanik'te kalan 99. İslam Halifesi Sultan 2. Abdülhamid Han, İstanbul'a getirildikten sonra 10 Şubat 1918'de Beylerbeyi Sarayı'nın 8 numaralı odasında vefat etti.
Yıldız Parkı , Beşiktaş'ta yer alan tarihi bir parktır.
Yıldız Sarayı ve Çırağan Caddesi arasında yer almaktadır. Çırağan Sarayı'nın karşısındadır. İçinde Malta köşkü ve Çadır Köşkü adı altında iki tane köşk vardır. Osmanlı döneminde, özellikle 1600'lerin başlarında ön plana çıkmaya başladı.
Dolmabahçe Sarayı, Sultan Abdülmecid, Sultan Abdülaziz, Sultan Abdülhamid, Sultan 5. Murat, Sultan Reşat, Sultan Vahdettin ve Halife Abdülmecid'i, Cumhuriyet'in ilanıyla Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'yü ağırladı.
Sultan II Abdülhamid (1876-1909) döneminde, Osmanlı devletinin yönetim merkezi, sultan ve ailesinin ikametgahı olarak kullanılan Yıldız Sarayı; Balyan ailesi mimarları ile İtalyan mimar Raimondo D'Aranco tarafından çeşitli üsluplarda (Barok, Art Nouveau, Neo-Klasik vb.)
Mustafa Kemal Atatürk'ün Dolmabahçe Sarayı'nda vefat ettiği o oda, bugün hala aynı haliyle muhafaza ediliyor. 71 numaralı oda olarak bilinen Atatürk'ün vefat ettiği yatak odası, sarayda yaşayan padişahlar tarafından da yatak odası olarak kullanıldı.
Yerli/yabancı 0-6 yaş arası bütün ziyaretçiler için saray, köşk, kasır, müze ve tarihi fabrikalar ücretsizdir. Öğrenci kimlik belgesini ibraz eden 07-25 yaş arasındaki öğrencilere indirimli bilet hizmeti sunulmaktadır.
Topkapı Sarayı'na giriş ücreti için 110 TL ödemeniz gerekiyor. Bu biletle sarayın 4 avlusunu gezebiliyorsunuz. Harem bölümü için 60 TL'lik bir ek ödeme daha yapmanız gerekiyor.
Sultan Vahdettin'den sonra bir süre boş kalan saray binaları, 1924 yılında Erkan-ı Harbiye Mektebi'ne tahsis edilmiştir. 1946 yılında Harp Akademileri'ne bırakılan saray, 1978 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmiş, “Yıldız Sarayı Müzesi Müdürlüğü” adıyla 1993 yılından itibaren müzeleştirilmeye başlanmıştır.
Ülkemizdeki tüm kütüphanelerde 2018 yılında, 323 bin 316 metrekare olan toplam kapalı alanımız, 2022 yılında 399 bin 732 metrekareye, oturma kapasitemiz ise 97 bin 402'den, 114 bin 906'e yükseltildi. 2023 yılına da hızlı bir başlangıç yapacağız. 13 Ocak itibarıyla hizmete açacağımız Rami Kışlası İstanbul'un en büyük ...
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise konuşmasında, “Bugün, İstanbul'un en büyüğü ve Avrupa'nın sayılı kütüphanelerinden biri olan Rami Kütüphanesi'ni açmakla yeni bir başlangıç yapıyoruz. Kütüphanenin koleksiyonunda 2 milyondan fazla kitap, dijital materyaller ve diğer yayınlar bulunuyor.
Farklı tarihsel dönemlerde inşa edilen yapıların ardından Sultan II. Mahmud (1808-1839) döneminde yaptırılan ahşap sarayın yanmasıyla Sultan Abdülaziz, 1863-1865 yılları arasında sarayı ve ek binaları yaptırmıştır. Mâbeyn ve Harem bölümlerinden oluşan saray ana binası ziyarete açıktır.
MİLLİ SARAYLAR'DA MÜZEKART DA GEÇERLİ OLACAK
Dolmabahçe Sarayı'nda ise Selamlık bölümünün dışındaki mekanlarda Müzekart'ın geçerli olduğu açıklandı. Yeni fiyat düzenlemelerine göre, Dolmabahçe'nin Haremlik bileti 40 TL, Selamlık 50 TL, Haremlik ve Selamlık ise 60 TL.
5 gün geçerli olan ve 115.- TL'den satılan Museum Pass İstanbul ise yukarıdaki müzelere ek olarak; Kariye Müzesi, Galata Mevlevihanesi Müzesi, Fethiye Müzesi, Rumeli Hisarı Müzesi ve Yıldız Sarayı'nı ücretsiz ziyaret etme olanağı sunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri