Yabancı Dil ve Güzel Sanatlar Dersleri Kalktı! MEB tarafından yapılan son açıklamada, ortaokul ve liselerde yabancı dil ve güzel sanatlar derslerinin kaldırıldığı belirtildi.
Ortaokul ders çizelgesinin seçmeli bölümünde bulunan Bilişim Teknolojileri ve Yazılım, Görsel Sanatlar, Drama, Zeka Oyunları, Satranç, Halk Kültürü, Düşünme Eğitimi dersleri kaldırıldı.
Yeni ortaöğretim modelinde 9'uncu sınıfta Beden Eğitimi ve Spor, Görsel Sanatlar, Müzik, Sağlık Bilgisi, Trafik Kültürü ortak yani zorunlu ders olmaktan çıktı.
1991 tarihinde ise “Sanat Tarihi Program Geliştirme Özel İhtisas Komisyonu”nca, “Sanat Tarihi Dersi Öğretim Programı” (MEB,1991) yeniden hazırlanmış ve böylece 1957 tarihli “Sanat Tarihi Dersi Öğretim Programı” yürürlükten kaldırılmıştır.
Buna göre, genel liselerde ve Anadolu liselerinde halen uygulanmakta olan "Fen Bilimleri", "Sosyal Bilimler", "Türkçe- Matematik" ve "Yabancı Dil" alanları kaldırıldı.
İlgili 16 soru bulundu
İlk ve orta öğretimde din dersi 16 saate çıkarıldı, yabancı dil, spor ve sanat dersleri daraltıldı Yeni haftalık ders çizelgesine göre, tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilmesine de olanak sağlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni düzenlemesine göre, Anadolu meslek liselerinde daha önce 10'uncu sınıfta yapılan alan ve dal seçimleri artık rehberlik hizmetlerinin ardından 9'uncu sınıflarda yapılacak. Anadolu teknik programlarında 12'nci sınıfta alan ayırımı yapılmaksızın akademik destek şubeleri oluşturulacak.
Coğrafya dersi ise ortaöğretimdeki okul türü fark etmeksizin tüm öğrenciler için 9 ve 10'uncu sınıflarda zorunlu ortak dersler kapsamında yer alıyor.
Yeni düzenleme ile Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü dersi konuldu ve 9. sınıfta 1 saat zorunlu hale getirildi.
Liselere getirilen yeni eğitim sisteminde zorunlu derslerin sayısı azaltıldı, seçmeli dersler artırıldı. Matematik, felsefe ve tarih seçmeli oldu, Din kültürü ve Ahlak bilgisi yine zorunlu. Yeni sisteme göre, ders sayısının 9'uncu sınıflarda sekize, 10 ve 11'inci sınıflarda dokuza, 12'nci sınıflarda ise yediye düşecek.
Görsel sanatlar ve müzik alanında öğrenim görmek isteyenlerin yetenek sınavı sonucuna göre, tanılanmış özel yetenekli öğrencilerin de görsel sanatlar ile müzik bölümleri bulunan güzel sanatlar liselerine doğrudan kayıtları yapılabilmektedir. Liseye Geçiş Sınavına (LGS) girmek zorunlu değildir.
Milli Eğitim Bakanlığı İmam Hatip Ortaokulu haftalık ders çizelgesinde görüldüğü üzere görsel sanatlar dersi haftada 1 saat ve zorunlu olarak işlenmektedir.
SEÇMELİ YABANCI DİL DERSİ VE GÜZEL SANATLAR DERSLERİ YOK
Anadolu liselerinde seçmeli yabancı dil dersleri ise kaldırıldı. 2022-2023 eğitim öğretim döneminde seçmeli ders olarak çizelgede de yer alan güzel sanatlar dersleri 2023-2024 eğitim öğretim döneminde çizelgede yer almıyor.
Yabancı Dil ve Güzel Sanatlar Dersleri Kalktı!
MEB tarafından yapılan son açıklamada, ortaokul ve liselerde yabancı dil ve güzel sanatlar derslerinin kaldırıldığı belirtildi. Bu durum, öğrencilerin ve ebeveynlerin gündemine oturan bir konu olarak karşımıza çıkıyor.
Görsel Sanatlar (Resim-İş) Dersinin Kazanımları
Kazanımlara ilk olarak 1992 yılındaki İlköğretim kurumları Resim-İş dersi Öğretim Programında 1-8. sınıfların her sınıf düzeyinde yer verilmiştir.
Görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi ve oyun, beden eğitimi ve spor, trafik güvenliği, insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi, teknoloji ve tasarım, bilişim teknolojileri ve yazılım, Peygamberimizin hayatı, temel dini bilgiler ve seçmeli derslerde sınav yapılmayacak.
Böylece ilkokul 3. sınıfa kadar okutulan Sosyal Bilgilere ilişkin dersler ve de Coğrafya dersleri programdan kaldırılmıştır.
Millî Eğitim Bakanlığı; Ağustos 2023'te yayımlanan Tebliğler Dergisi 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere Almanca dersinin kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacağını duyurdu. Daha önce yapılan müfredat değişikliği ile İngilizce ders saatlerinde da azalma yapılmıştı.
Çoğu lisemizde (meslek liseleri dahil) sadece toplam dört saatlik coğrafya dersi zorunludur. Bu dersler de dönemlik oldukları için iki dönem halinde ve ikişer saatlik dersler olarak okutulmaktadır. Zorunlu ders sayısı ve toplam saat son derece azdır.
Anayasanın 24. maddesine göre, din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer almaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde yer alan programa göre tarih dersin zorunlu olmaktan çıkarılıp seçmeli ders haline getirilecek.
5 DERS ZORUNLU OLMAKTAN ÇIKTI
Buna göre, 9'uncu sınıfta beden eğitimi ve spor, görsel sanatlar, müzik, sağlık bilgisi, trafik kültürü mecburi ders olmaktan çıktı. Ayrıca fizik, kimya, biyoloji dersleri yerine birinci dönemde; doğa bilimleri deneyimi, ikinci dönemde doğada enerji ve enerji dönüşümleri geldi.
Anadolu Lisesi mezunları; Sayısal alanından ( Tıp, Eczacılık, Mühendislik vb.), Eşit Ağırlık alanından (Hukuk, İşletme, Psikoloji vb.), Sözel alanından (Halkla İlişkiler, Gazetecilik, Tarih vb.), Yabancı dil alanından (İngiliz Dili ve Edebiyatı, Mütercim ve Tercümanlık vb.) birçok bölüme yerleşmektedir.
Liselerde sınıf geçme yönetmeliğinin 45. Maddesi gereği alan seçimi 9. Sınıfın sonunda yapılır. Ancak bu seçim 9. Sınıfın başında planlanmalıdır. Çünkü bir öğrencinin belirli bir alanı seçebilmesi için o alanın kaynak derslerinin yıl sonu ağırlıklı ortalamasının belirli bir barajın üstünde olması gerekir.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre; alt sınıf dahil 6'dan fazla dersi başarısız olan öğrenci sınıf tekrarı yapacak. 50 ortalama ile sınıf geçme uygulamasına son verildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri