TBB Avukatlık Ücret Tarifesi gereğince aile mahkemelerinde görülen davalarda alınabilecek en az ücret 2023 yılı için 17.900 TL olabilir. Bu meblağa %10 KDV uygulanır. Ödenmesi gereken avukatlık ücreti 19.690 TL'dir. Türkiye Barolar Birliği Türkiye genelinde uygulanabilecek asgari ücreti belirlemektedir.
Açan taraf karşı taraftan daha ağır kusurlu olmamalıdır. Sonuç olarak Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti 2023 yılında 44.500,00 TL'dir.
Bunlardan ilki Peşin Harçtır. Peşin harç 2021 yılı için 59,30 TL.'dir. Bir diğer harç ise Başvuru Harcıdır. 2021 yılı için başvuru harcı 59,30 TL.'dir. Bu durumda 2021 yılı için boşanma davası açılırken ödenen harç miktarı toplamda 118,60 TL.'dir.
Avukatsız Boşanma Davası Açma Masrafları
Sayılan bu giderlerde toplam harç tutarı 385,40 TL, masraf toplamı 550 TL olup diğer masraf tutarı olarak belirtilen vekalet pulu ücreti olan 40,30 TL ile birlikte toplamda 975,70 TL tutarında dava açmak için gerekli masrafların mahkeme veznesine yatırılması gerekmektedir.
Çekişmeli boşanma davalarında mahkeme masraflarının davayı açan taraf yani davacı tarafından ödenmesi gerekmektedir. Davanın kazanılması durumunda yargılama giderlerinin bir kısmı karşı taraftan alınabilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Avukat davayı kaybederse para öder mi? Davanın kaybedilmesi durumunda karşı tarafın avukatlık ücreti ve yapılan yargılama giderleri kaybeden tarafın üzerinize bırakılacaktır. Burada avukatın para ödemesi söz konusu değildir.
Boşanma davası ücreti ne kadar? Boşanma davası ücreti en az 17.900 TL avukatlık ücreti (KDV ile birlikte 19.690 TL) ile boşanma dava masrafları olan yaklaşık 1.850 TL toplamı 21.540 TL'dir. Dosya kapsamına göre bu tutar artabilir.
Ücretsiz boşanma davası ilerletmek isteyen kişilerde; Baronun ücretsiz atamasını yaptığı, vekil avukatlarla çalışma ilerletebilirler. Adliye aracılığı ile yapılabilecek bu başvuruda, kişinin maddi gelirinin hiç ya da çok az olması ve bu durumun kanıtlanabilir olması gerekir.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Kadının nafaka hakları (tedbir nafakası ve yoksulluk nafakası) Mal paylaşımından kaynaklı alacak hakları Aile konutu şerhi isteme hakkı Ücretsiz avukat talep hakkı (adli yardım hakları)
Bireyler ücretsiz olarak boşanması davası açamıyor. Belirlenen ve her yıl değişen dava ücretlendirmeleri, değişkenlik gösterebiliyor. Boşanma kararı verenlerin belirli bir ücret ödemesi gerekiyor.
Adalet Bakanlığının hayata geçirdiği yeni uygulama sayesinde bundan böyle boşanma davası açmak için mahkemeye gitmeye gerek kalmayacak. Yapılan yeni düzenlemeye göre Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) vatandaş portalı üzerinden boşanma, icra, iş, tazminat gibi hukuk davaları açmak mümkün hale geldi.
Boşanma davasında hakim; boşanma davasının talep ve sonuçlarına bakar. Boşanmada maddi tazminat, boşanmada manevi tazminat talepleri bulunuyor mu, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası talep edilmiş mi bunları inceler ve bu konularda boşanma davasında tanıklara sorular yöneltebilir ki kusur araştırmasını tam yapabilsin.
Mahkeme veznesine, boşanma davası başvuru harcı (2023 yılı itibari ile boşanma davası başvuru harcı 179,90 TL'dir) ve yargılama giderleri yatırılır. Yargılama ücretlerine baktığımızda ise; tebligat çıkarılması, tanık sayısı, bilirkişi, boşanma davanızın anlaşmalı ya da çekişmeli olması gibi etkenler ile değişmektedir.
Avukatsız ise; dava dilekçesi, deliller ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile aile mahkemesine başvurmalıdır. Bununla birlikte boşanma süreci başlar.
* Tam Yargı davalarında binde 68,31'in dörtte biri , ölüm ve yaralanmaya bağlı davalarda ve tazminat davalarında binde 68,31'in yirmide biri nisbî harç olarak peşin alınır. * Yeni açılan davalarda posta ve harç masraf toplamı 600 ₺ ile 1.328,30 ₺ arasında değişmektedir.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Nafaka hesaplamasında kanunda belirtilmiş bir minimum maaş yüzdesi bulunmamaktadır. Mahkeme 12.000 TL maaş alan bir kişinin aylık 1.200 TL nafaka ödemesine de hükmedebilir. Sonuç olarak, nafaka miktarı belirlenirken hakimin takdir yetkisi söz konusudur ve maaşın belli bir oranı kesin olarak belirlenemez.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Boşanma davasını açan tarafın diğer taraftan kazanılacak haklar bakımından bir farkı yoktur.
Erkek, boşanma sonucunda nafaka ödeme yükümlülüğü altına girebileceği, ortak konutun kadına tahsis edilebileceği, müşterek çocukların velayetinin anneye verilebileceği gibi sebeplerden dolayı dava açmaktan kaçınabilir. Ayrıca, boşanmayı isteyen erkeğin dava açmamayı tercih etmesi, psikolojik nedenlere de dayanabilir.
Avukatsız boşanma olur mu; Türk Hukuku'nda belirlenmiş kurallara göre tarafların herhangi bir dava için avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Her türlü dava hukuki olarak avukatsız bir şekilde yürütülebilmektedir.
Avukatlık ücretleri 2023 listesi, bir önceki yıla göre %70 ila % 199 arasında zamlanmış durumda. Bu zamlar Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlendi. Elbette davaya göre değişir ancak ortalama avukat tutma ücreti 2023'te 9,000 TL'den başlıyor. Kimi davada bu ücret 15,000 TL'yi geçiyor.
Dava açılırken dava masrafını davayı açan kişi yani davacı öder. Davanın kazanılması durumunda yapılan masraflar davalıdan tahsil edilir.
TMK m. 337 hükmüne göre evlilik dışı doğan çocuğun velayet hakkı anneye verilir. Anne küçük, kısıtlı veya ölmüş ya da velayete engel durum var ise, çocuğun menfaatine göre vasi atanabilir veya velayet babaya verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri