yapılaşması bulunmayan bitişik nizam imar adalarında arka bahçe mesafesi 3.00 metreden az olmamak koşulu ile H/2 dir. Ancak bina derinliğinin 10.00 metreden az kalması halinde arka bahçe mesafesi 2.00 metreye kadar azaltılabilir.
Bazı imar planlarında arka bahçe mesafesi H/2 olarak belirtilmektedir. Burada H ile ifade edilen binanın yüksekliğidir. Dolayısıyla bu ifade arka bahçe mesafesinin, bina yüksekliğinin yarısı olduğu anlamına gelir.
Çekme Mesafeleri ve çıkmaların hesabı ( Merkezi İmar):
Çekme mesafeleri; Parselde yapılmak istenilen yapının yol cephelerine yaklaşma sınırıdır. Uygulamada genellikle yapı yaklaşma sınırları; Arka ve yan bahçeye 3 metre, ön bahçeye yola cephelerde ise 5 metredir.
Peki, çekme mesafesi nasıl hesaplanır ? Yan ve arka bahçenin çekme mesafelerinin hesabında dikkate alınan kat adedi, o cephede kısmen ya da tamamen tabii veya tesviye edilmiş zeminin altında bulunan katlar hariç, diğer katların toplam yüksekliklerinin üçe bölünmesi ile hesaplanır.
Yoldan çekme mesafesi (Ön bahçe): Yüksekliği 60.5 metreye kadar olan yapılarda 5 metre, daha yüksek yapılarda 15 metre. Yan bahçe çekme mesafesi: Doğal zeminin üzerinde kalan bodrum katları ile birlikte 4 kat ve daha az katlı binaların yan bahçe çekme mesafesi 3 metre.
İlgili 23 soru bulundu
Özellikle bitişik nizam tarzındaki imar adalarında arka çekme mesafesinin en az 3 metre çekilmesi ibaresi açıkça verilmiştir. Bundan baz alınarak bitişik nizam imar adalarında arka çekme mesafesi en az 3 metre ile birlikte yan bahçe gibi 4 kattan sonra kat başına 0.5 metre artırmak suretiyle çekilmesi gerekmektedir.
Binalar arasında bırakılacak mesafe; çıkma (kapalı/açık) ucundan ölçülmek üzere, yan bahçe mesafelerinin toplamından az olmamak kaydıyla en az 6.00 metredir.
Köy ve mezarların yerleşik alanlarında 2 kat (6.50)m den fazla katlı bina yapılamaz. Meyilden dolayı birden fazla kat kazanılamaz. Yapının kadastral (tapu üzerinde görünen) yoldan en az 5 m yan komşudan ise en az 3 m çekmek suretiyle yapı yapması mümkündür.
Araç sürücüleri, önlerinde giden araçları güvenli ve gerekli bir mesafeden takip etmek zorundadırlar. Bu mesafe, kendi araçlarının kilometre cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metredir. Buna takip mesafesi denilir. 90 km. hızla giden bir araç önünde giden aracı en az 45m. mesafeden takip etmelidir.
Seyir halindeyken takip mesafesi, standart hava ve yol şartlarında aracın kilometre cinsinden hızının en az yarısı kadar olmalıdır. Örneğin 100 km/ saat hızla ilerlediğini varsayalım. Bu şartlarda takip mesafen en az 50 metre olmalıdır.
TAKS değeri hesaplamayı bir örnek ile anlatacak olursak, 1000 metrekare büyüklüğündeki bir arsanın TAKS değeri 0.40 ise, bu arsaya yapılabilecek konutun taban alanı, arsa büyüklüğü ve TAKS değeri çarpımı ile bulunacaktır. Bu da 0.40*1000= 400 metrekare çıkmaktadır.
Bir inşaatın maksimum taban alanı, imar planı üzerinde yazan TAKS değeri ile arsa metrekaresinin çarpımı hesaplanarak bulunur. Örnek olarak bir imar planı üzerinde bir parsel için “taban alanı kat sayısı 0,3” ibaresi görülüyorsa, buraya inşa edilecek binanın tabanı arsa alanı x 0,3 değerini geçemez.
Binanın maksimum yüksekliğini gösterir.
Bir parselde birden fazla (60,50) m. yükseklikte bina yapılması halinde binalar arasındaki mesafe, (20,00) m. olup, (60,50) m. yükseklikten sonra ilave her (3,00) m. yükseklik için bu mesafeye (0,50) m. ilave edilecektir.
Tamamen toprağın altında kalan kısımları hariç, kısmen veya tamamen açığa çıkan bodrum katların oturum alanı, hiçbir şekilde taban alanı katsayısı ile belirlenen taban alanını geçemez. – Ayrık veya blok nizam olan yerlerde, uygulama imar planında açıkça belirlenmemiş ise TAKS %40'ı geçemez.
Gabari:9.50 buda 3 katlı bir bina yapılabilr demektir. Verdiğiniz bilgilerle bu arsanın villa imarlı bir arsa olduğu anlaşılıyor.
Seyir halindeki iki araçtan önde olan aracın aniden durması ya da yavaşlaması halinde arkadaki aracın güvenle yavaşlayabilmesi ve durabilmesi için iki araç arasında bırakılması gereken asgari mesafeye fren mesafesi adı verilir. Bu mesafe aynı zamanda takip mesafesi ya da durma mesafesi olarak da bilinir.
120 km hızla giden aracın takip mesafesi; uyulması gereken takip mesafesi, seyahat halindeki aracın hızının yarısı olarak belirlenmiştir. Yani 120 km hızla giden bir aracın önündeki araçla arasına koyması gereken mesafe 60 metredir.
Araç hızı düştükçe araçlar arasındaki takip mesafesi azalır. Bir başka deyişle takip mesafesi yaklaşık olarak aracın iki saniyede kat edeceği yol uzunluğu kadardır. Takip mesafesi hızın yarısı kadardır. Örneğin; 90 km hızla giden iki araç arasındaki mesafe 45 metre olmalıdır.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
1) Belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki köylerde yapılmış olmak ya da kırsal mahalle niteliğinde olmak. Köy yerleşik alanı tespit edilmemişse ruhsatsız yapı yapılamaz. Bu durumda, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 64. maddesi hükümleri uygulanır, yani ruhsat ve iskan gerekir.
Bahçeye Ev Yapılabilir mi? Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz.
1) Parsel sınırları ile tesis ve binaların bu sınırlara en yakın kenarları arasında bırakılan mesafeye, geri çekme mesafesi denir. Birden fazla parselin birleştirilmesi halinde toplam alana tekabül eden değerler alınır.
Mesafe Hesaplama Nasıl Yapılır? Mesafe hesaplama, başlangıç şehri ve bitiş şehri arasındaki uzaklığın ölçülmesiyle hesaplanır. İki şehir arasındaki mesafeyi kilometre cinsinden verir.
Şehir içi araç takip mesafesi, aracın kilometre cinsinden hızının en az yarısı kadardır. Buna göre 60 km hızla giden araç takip mesafesi 30 metre, 70 km hızla giden araç takip mesafesi 35 metre ve 80 km hızla giden araç takip mesafesi ise 40 metredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri