H4 LED Xenon Hangi Araçlara Takılır? H4 LED Xenon far modelleri, H4 fara sahip bir araca uyumlu hale getirilebilir. Buna ek olarak H4 LED Xenon farlar bazı araç modellerinde standart şekilde sunulur. Özellikle son yıllarda üretilen lüks araçlar, çoğu zaman H4 LED Xenon farlara sahiptir.
H4, ampulün soketine verilen isimdir. Çift filamanlı yani çift devreli bir ampuldür. 2 devreden birisi uzun huzmeli far, birisi kısa huzmeli far içindir. Tek reflektörlü araçlarda kullanılır.
Araçların aydınlatma sistemlerinin olması gereken şekil 64/1-b-5 sayılı trafik kanununda net bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddeleri de incelediğimizde açıkça görülüyor ki deli mavi ve buz mavi xenon kullanımı yasaktır. Bu türden bir aydınlatma renginin farlarda ya da sislerde kullanımı ise fark etmemektedir.
Fabrika çıkışlı LED farların aksine araç farlarına sonradan takılan LED ampullerinin sürüş güveniliğini her anlamda tehlikeye attığı açık olsa da araç muayenesinde bununla ilgili bir kısıtlama bulunmuyor.
H4 ve H7 ampullerde duy tipi aynı değildir. Bu nedenle, bir H7 ampulü basitçe bir H4 duyuna takamazsınız. Farlardaki reflektörler, ampullerin içindeki filamanların konumuna uyarlanmıştır.
İlgili 31 soru bulundu
H4: Çift flamanlı bir ampuldür. Yani tek ampulün içerisinde 2 adet tungsten flaman bulunur. Bunlardan birisi kısa birisi uzun ışık huzmesi içindir. Yani uzun-kısa görevleri aynı ampule yüklenmiştir.
Far ampulünde H4 mü H7 mi sorusu karşımıza sıklıkla gelmektedir. H4 ampulün geliştirilmiş hâli olan H7 ampul ışık verimi yüksek bir ampul tipidir.
Her araca uygun olarak takılabilir. Sürüş sırasında sürücüye net bir görüş alanı sağlar.
Trafik standartlarına uygun, sürücüleri ve yayaları rahatsız etmeyecek şekilde kullanılan kısacası modifiye edilmemiş xenon farları kullanmak yasak değildir.
Çok daha güçlü bir şekilde ışık veren farlar şimşek etkili LED farlar olarak geçer. Normalde LED farların lümen değerleri 3000 ile 9000 arasında değişmektedir. Bu aralık içerisinde 8000 ile 9000 arasında lümen değerlerine sahip olanlar şimşek etkili LED farlar olarak isimlendirilir.
Yaydığı ışık parlaklığı ve ışığın ulaşma mesafesi dikkate alındığında en güçlü xenon far ürünleri arasında yer alan LED xenon sis farı modelleri, beyaz ışık yayar. Bu sebeple beyaz xenon far olarak da bilinir.
Düz beyaz renkteki LED ışıklar muayeneden geçer. Ancak yine de emin olmak istiyorsanız, muayene sırasında sökerek işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.
Kar veya sise karşı yakılan mavi veya beyaz ışık, gözler için kamaştırıcı olabilir ve kısa sürede sizi yorabilir. Kamaşma etkisinin azaltılması için de sarı renkli ışıklar kullanılmalıdır. Özetle; sis farlarında sarı renkli ışık kullanmanın doğru bir tercih olacağını söyleyebiliriz.
H4 ampul beyaz, sarı renk far üzerinde de led şeklinde tercih edilir.
Led ampullerin ışık veren çipleri sağa ve sola bakacak şekilde yönünün ayarlanması tavsiye edilir. Bu şekilde far reflektöründen maksimum yansıma sağlanır. Led ampul takıldıktan sonra far ayarı gerekmez. Kalitesi led ampuller far ayarı tutmaz, ışığı dağıtır, yola ışık vermez, karşıdan gelen sürücünün gözünü kamaştırır.
LED Xenon Far Ampulu Mono H4 - PHMN2914 7000 Lümen.
Araca sonradan takılmış olan xenon farlar ile muayeneye girilirse muayeneden geçilmez ve araçlar hasarlı gösterilir. Hasarlı gösterilen araçların trafiğe çıkması uygun olmayacağından kullanılamazlar.
LED ve Xenon far arasındaki fark, temelde kullanım amaçları ile birbirinden ayrılır. LED teknolojisi genel olarak gündüz farları için tercih edilir. Xenon farlar ise daha çok kısa far olarak kullanılır. Bununla birlikte, Xenon far güçlü ışık yaydığı için iyi ayar yapılması gerekir.
Xenon Far Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Xenon far alırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır: Xenon farların parlaklığı, farın boyutu ve fiyatı öncelikle dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Xenon farların parlaklığı, gece ne kadar iyi görülebileceğini belirleyeceği için önemli bir husustur.
Otomobil üreticileri 35 watt gücünde xenon kullanırlar. 35 watt D1S-D2S ampuller 3000-3200 lümen ışık yayarlar. Yani halojen farlardan 2 kat güçlüdürler.
Öncelikle Xenon far nedir, bunun tanımını yapalım. Xenon far, içinde yüksek miktarda xenon gazı bulunan mikro deşarj lambası olarak tanımlanabilir. Farlarda bulunan ışık cam tüp içerindeki yüksek basınç ile doldurulmuş olan xenon gazı ile elektrotlar arasındaki ark ve çakma sebebiyle ortaya çıkar.
Ancak xenon far değişikliği bir nevi modifiye işlemi olduğundan ve aracın nev'i ve görünüşünü değiştirmeyeceğinden dolayı ruhsata işlenmesi mümkün değildir.
Sanırım sizin araçlarda mercek far yok. Eğer mercek far değilse led xenonların aydınlatmasında sorun yaşamazsınız. 6.000-8.000 lümen civarı Niken takabilirsiniz. Hem yerli hem fiyarı uygun hem de aydınlatması iyi.
H11 ampuller tek flamanlı olup sis farları, uzun ve kısa farlarda kullanılır.
Fiat Egea aracınız için kısa far Photon Milestone H7 ürünü kullanılmıştır, Fiat Egea kısa farlarınız mercekli far ise Uzun Far Ampul tipi H7 olarak da şimşek etkili Photon Milestone H7 modeli kullanılmıştır. Kısa farlarınız Reflektörlü far ise Uzun Far ampul tipi H15 kullanmanız gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri