Ha harfi, boğaz tamamen açıkken boğazın tam ortası sıkılarak ses tellerinin titreştirilmesi ile gırtlaktan çıkarılır (Ⱨ, Ḩ). Kalın harflerdendir. Yorgunken nefes nefese kaldığımızda çıkan kalın H sesi gibidir.
HA. Boğazın tam ortasından ağız açılarak ve boğaz biraz sıkılarak çıkarılır. İnce bir harftir.
Hı (خ) sesi boğazın gırtlağa yakın bölümünden boğazı hırıldatmak suretiyle çıkarılan bir sestir. Kalın ve sert bir sestir.
Kur'an Dersleri 11. Bölüm | Kalın Okunan Harfler ( خ ص ض ط ظ غ ق ) - Hafız Davut Kaya - YouTube.
Kalın harfler hı, sad, dad, tı, zı, ğayn ve kaf'tır. Hem kalın hem ince olanlar ra ve lam sayılır. Peltek ince harfler se, zel; peltek kalın harfler ise zı şeklindedir. Kalın harfler dışında kalan tüm harfler ince harf konumundadır.
İlgili 26 soru bulundu
Ha harfi, boğaz tamamen açıkken boğazın tam ortası sıkılarak ses tellerinin titreştirilmesi ile gırtlaktan çıkarılır (Ⱨ, Ḩ). Kalın harflerdendir.
Dilin durumuna göre: 1.Kalın ünlüler: a, ı, o, u.
ÜSTÜN: Harfin üzerine gelen bu işaret ince harfleri "e" sesi ile, kalın okunan harfleriyse "a" sesi ile okutur.
Üç tanesi de fâ, bâ ve mîm'dir. Bunlara ise “dudak harfleri” anlamında el-hurûfu'ş- şefeviyye adını vermiştir. İki dudak ve dilin kaslarının esnekliği sebe- biyle bu harflerin telaffuzu kolaydır.
Sessiz olan harfler ise “z, y, v, t, ş, s, r, p, n, r, m, l, k, h, j, ğ, g, d, ç, c, b” harfleridir. Sessiz harfler de kendi içerisinde sert ve yumuşak olmak üzere ikiye ayrılırlar. Sert sessiz harfler “t, ş, s, p, k, h, f, ç” harfleridir.
"ح" (Ha) harfi, boğazın tam ortasından boğaz biraz sıkılarak çıkar. İnce okunur. "خ" (ḫa) harfi, boğazın ağza yakınlan üst kısmından çıkar. Kalın okunur.
Hâ harfi Arapça'da eril/dişil üçüncü şahıs ve üçüncü şahıs mülkiyet zamirlerini oluşturur: Hû (hüve) "o (erkek)", kitâbuhû "onun (o adamın) kitabı"; hâ (hiye) "o (kadın)", kitâbuhâ "onun (o kadının) kitabı" gibi.
Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir. Kalın harflerde kalın “e” sesi verecek ince olanlarında ise ince “e” sesi vermektedir.
Boğazın tam ortasından ağız açılarak ve boğaz biraz sıkılarak çıkarılır.
Yine İbn Sînâ'ya göre hâ sesi, kuru bir cismi ince-uzun-sert bir cismin yüzeyine sürterken veya sert bir cismin kabuğunu soyarken çıkan sese eş değerlidir (a.g.e., s. 25, 45). Dil ve kıraat âlimlerine göre hâ sesinin sahip olduğu başlıca sıfatlar “hems, rihvet, isti'lâ, tefhîm, infitâh, zuhûr ve ısmât”tır.
7.Hı: (خ) Türkçede karşılğı olmayan bu harf, boğazın ağza yakın kısmından,boğazı hırıldatarak çıkarılır. Bu harf daima kalın okunur.
4.Dudak. (ف) Üst ön dişlerin ucu, alt dudağın içine değdirilerek çıkar. (ب م و) Bu harfler iki dudak harfidir. Dudakların kapatılmasıyla (م), kuvvetli kapatılıp açılmasıyla (ب), U pozisyonunda ileri uzatılmasıyla (و) çıkar.
Fetha, bulunduğu harfi e ila a arasındaki bir sesle seslendirir. İnce harfler e sesine, kalın harfler ise a sesine yakın bir sesle seslendirilir.
Ğayn sesi dil kökü damağa doğru yaklaştırılarak, dilin ucu da yumuşak damağa yapıştırılmak suretiyle dilin kökünden çıkarılan tok, dolgun bir sestir. Gargara yaparken çıkan sese benzetilebilir. Bu sesin Türkçede karşılığı yoktur.
Vav sesi, dudaklar yuvarlaklaştırılıp ileriye doğru uzatılması suretiyle, dişleri kullanmadan çıkarılan kalın bir sesdir.
Zel sesi, dil, üst ve alt dişler arasına hafifçe sıkıştırılarak şiddetle soluk verilerek çıkarılır. "d" ile "z" arasında peltek ve vızıltılı bir ses verir. Türkçede, Arapça'dan gelen bazı sözcüklerde kullanılır. Ancak peltek harfler Başkurt dilinde de bulunur.
Lâm ( ل ) harfinden önceki harfin harekesi üstün veya ötre olursa lâm harfi kalın okunur. Lâm ( ل ) harfinden önceki harfin harekesi esre ise lâm harfi ince okunur.
Alfabemizde 4 ince 4 kalın ünlü harf vardır. Kalın ünlü harfler şu şekilde sıralanabilir. a, ı, o, u.
A)Alfabemizde 20 tane ünsüz harf vardır. B)Alfabemizde 8 tane kalın ünlü harf vardır. C)Alfabemizde 29 harf vardır. S10) Aşağıda verilen sözcüklerden hangisinin tamamı ince ünlüdür?
“Boğazın üç kısmı vardır: Dibinde ء ،ه ve ا; ortasında ع ve ح; üstünde de غ ve خ mahreçleri bulunur.”30 Böylece boğaz harfleri ona göre yedi olup ء ،ا ،ه ،ع ،ح ،غ ،خ şeklinde sıralanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri