Hacı Bayram-ı Veli 15. yüzyılda Anadolu Türk Birliğinin yeniden sağlanmasında en az politik ve askeri güçler kadar etkili olan Anadolu sufilerinin en önemlilerinden biridir. Çeşitli araştırmalara dayanarak Pir Hacı Bayram Veli'yi Anadolu Aleviliğinin temellerinden birisidir.
Bayramîyye Tarikatı
Bayramiyye tarikatı; Hacı Bayram-ı Veli tarafından Halvetiyye ve Nakşibendiye'nin Ekberî sufi düşünce tarzı altında harmanlanarak birleştirilmesi ile kurulmuş bir tasavvuf yoludur.
Hacı Bektâş-ı Velî bu kitapta diğer kaynakların aksine tam anlamıyla Sünnî bir velî olarak tanıtılır.
Vehbi Koç'un çocukları hem anne, hem de baba, yani Vehbi Bey ve Sadberk Hanım tarafından Anadolu tasavvufu ile Melâmetîlik'in en önemli isimlerinden olan ve İkinci Murad zamanında yaşayan Hacı Bayram-ı Velî'nin soyundan gelirler.
Doğum ismi, Numan bin Ahmed, lâkâbı "Hacı Bayram"dır. 1352'de Ankara'nın Çubuk Çayı üzerinde Zülfazıl (Solfasol) köyünde doğdu. Hacı Bayram-ı Veli, 14. ve 15. yüzyıllarda Anadolu'da yetişti.
İlgili 40 soru bulundu
Hacı Bektâş Velî (Farsça: حاجی بکتاش والی Hācī Bektāş-ı Vālī; d. 1209, Nişabur - ö. 1271, Nevşehir); Mistik, seyyid, mutasavvıf, âlim ve İslam filozofu. Alevi-Bektâşilik'in fikir ve isim öncülerindendir.
Abdüllatîf Râzî'nin belirttiğine göre Hacı Bayram'in nesli, Ahmedî mahlaslı Baba Sultan, Baba Edhem ve Baba Haydar'dan devam etmiştir ( Hüseyin Vassaf 1990: 98; Cebecioğlu 1991: 114). Hacı Bayram-ı Velî'nin ihlas ve sıdk ile süren hizmet hayatı M. 1429 (H. 833) yılında Ankara'da son bulmuştur.
Bulgaristan'ın Niğbolu şehrinde türbesi bulunan Ali Koç Baba da Balkanlar'da (özellikle Bulgaristan'da) Alevi, Bektaşi inançlarının tarihî-karizmatik önderlerindendir.
Bektaşilik Hacı Bektaş'ın ruhaniyetini kendisine rehber alan bir Alevi yoludur. Bektaşiliğin farklı kollardan ilerleyen birçok süreğiyle karşılaşırız. Yol bir sürek bin bir ifadesi doğru bir ifadedir. Yol; Hakk Muhammed Ali yoludur.
B.
Nitekim Sünni gelenekte olduğu gibi Bektaşilerin geçmişlerinde de “seyitlere bağlanma” geleneği vardır[22]. Hacı Bektaş Veli de Hz. Peygamberin soyundan gelen bir seyyid olup O'nun Hz.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir.
Ahmed Yesevî ya da Ata Yesevî (Kazakistan Türkçesi: Қожа Ахмед Яссауи; Özbekistan Türkçesi: Xoja Ahmad Yassaviy; 1093, Sayram - 1166, Türkistan (Yesi), kendisi gibi Türk asıllı olan Arslan Baba'nın talebesidir Alevi erenlerinden olan ve "Pîr-i Türkistan" lakabıyla bilinen bir mutasavvıf ve şairdir.
Bektaşilik de Şia'nın bir alt kolu değildir. Gerek Kızılbaşlıktaki, gerekse Bektaşilikleti “Ehl-i Beyt” sevgisi, Şiilik kanalıyla değil, Ahilik kanalıyla gelmiştir.
Nitekim Osmanlı tahrir defterlerine dayalı yeni bir araştırma, Hacı Bektâş-ı Velî'ye bağlı geniş bir Bektaşlı oymağının mevcut olduğunu ortaya koymuştur (Beldiceanu-Steinherr, sy. 81 [1991], s. 21-79).
Günümüzde Arnavutluk- Tiran'da bulunan Bektâşîlik Tarikatı merkezi.
alevilik kuranı kerimde yok alevi demek kelime anlamı olarak hz ali efendimizi seven kişi demek ama her konuda olduğu gibi alevilik konusundada istismarlar malesef çok hz ali peygamber efendimiz muhammed mustafa s. a efindimze ilk iman edenlerden ve ona sonuna kadar bağlı olduğunu her fırsatta göstren biri aynı zamnada ...
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Aleviler, cennet hevesiyle yaşamaz; cehennemden de kork- maz. Önce kendisinden emin olmak ister. Onun için çalışır, insanı-ı kâmil olmayı amaçlar. Çünkü insan-ı kâmil için dünya ve dünya ötesi her yer birer cennettir.
Ali Koç Baba Ocağı'na bağlı talip toplulukları da günümüzde Bulgaristan Alvanlar, Türkiye'de Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Yalova, İzmit, Eskişehir, Kütahya'da yerleşiktir. Ali Koç Baba Ocağı, ilmî mahfillerce çalışmalara konu olmuş bir Alevi ocağıdır.
Doğumu ve ailesi
28 Ekim 1963) tek erkek çocuğu olan Vehbi Koç, 1901 yılında ailenin Ankara Keçiören'de Çoraklık semtinde bulunan yazlık evinde doğdu. Baba tarafından üç, anne tarafından Hacı Bayram-ı Veli sülalesine dayanan altı asırlık bir aileden geliyordu.
Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük iş insanlarından biri olan Vehbi Koç da Tatar asıllı.
Hacı Bektaş'ın, Baba İlyas'dan feyz aldığı da anlatılmaktadır. Netice itibariyle Baba İlyas da, Hacı Bektaş Veli de, Geyikli Baba da Ehl-i sünnet evliyasıdır.
Hacı Bayram'ın 16. kuşaktan torunu Şeyh III. Mehmed Tayyib Baba (1856-1920) Osmanlı Mebusan Meclisi 3 ve 4. devrelerde Ankara mebusu olarak bulunmuş, Millet Meclisinin Ankara'da açılmasının ardından da bu meclise katılmıştır.
Orhan Gazi, I. Murad, Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmed ve II. Murad devirlerini idrak eden ve kurduğu Bayramîlik tarikatıyla Anadolu'nun mânevî yapısının şekillenmesinde büyük katkıları olan Hacı Bayrâm-ı Velî Ankara'da vefat etti; vefatından birkaç yıl önce yaptırılan ve kendi adıyla anılan caminin yanına defnedildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri