Sade pirinç pilavı ile ciğeri karıştırırak ya da yanında servis edebilirsiniz. Pilav yemek istiyorsanız ancak pirinç pilavına alternatif bir lezzet arıyorsanız kesinlikle bulgur pilavını denemelisiniz. Sebzeli bulgur pilavı da çok yakışacaktır. Ciğer yanına patates kızartması çok yakışır.
Edirne tava ciğeri restoranlarda çıtır kuru biber kızartması ile servis edilir. Ciğerin olmazsa olmazı soğan salatası, ayran ve biber turşusu ile afiyetle yenir. Yanına maydanoz, roka gibi mevsim yeşillikleri de ekleyebilirsiniz.
Ciğer, besin değeri yüksek olduğu için sıkça tercih edilen bir yemektir. Farklı şekillerde yapılabilen ciğerin yanına uygun olan yemekler de merak edilen bir konudur. Ciğer ile beraber tarhana çorbası, pirinç pilavı, patates cips, sumaklı soğan salatası ve patates püresi güzel gider.
Tavuk ciğer kavurma yanına sade bulgur pilavı veya şehriyeli pirinç pilavı yapabilirsiniz. Ciğer yemeğinin olmazsa olmazı soğan salatası, ayran ve turşu ile enfes bir sofra kurabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Ciğeri pişirmeden önce iyice temizlemek tabii ki çok önemli. Ancak temizlemek için suda bekletmek size daha iyi temizlenmiş hissi veriyor olsa da, ciğerinizin hem lezzetini kaybetmesine hem de piştikten sonra sert kalmasına neden olabilir. Suda bekletmek yerine ciğerleri sudan geçirmeniz yeterlidir.
Zeytinyağını derince bir tavaya alın ve ince doğranmış soğanı pembeleşene dek kavurun. Kavrulmuş soğana doğranmış ciğerleri ekleyin ve kapağını kapatıp, kısık ateşte 20 dakika kadar pişmeye bırakın. Ardından baharatlarını ekleyin ve biraz karıştırdıktan sonra 10 dakika daha kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın.
Kekik, Kimyon, Nane, Beyaz Karabiber, Tatlı Toz Biber, Tuz.
Doğranmış ciğerleri unlamak için bir kaba boşaltın. Un, tuz ve karbonatı karıştırın ve ciğerin üzerine serpin. Karbonat ciğer yapımının püf noktalarındandır ve lezzetini arttırır.
Dana ciğerini iyi pişirmek için pişme öncesinde ciğerin biraz sirke ve tuzla bekletilmesi tavsiye edilir. Bu iki malzeme ciğerin daha yumuşak pişmesini sağlar.
Kavuracaksanız 10-15 dakika, soteleyecekseniz 20-25 dakika ciğeri pişirmek için yeterlidir. Hangi şekilde pişirirseniz pişirin, ciğeri tavaya koyduktan sonra kapağını kapatıp 10 dakika boyunca kesinlikle açmayın. Aksi takdirde ciğeriniz sertleşir.
Ciğeri zarından ayırarak küp şeklinde doğrayın ve yıkayın. İyice suyu süzüldükten sonra içine kekik, karabiber ve tuz ekleyerek karıştırın. Bir tepsiye unu serperek yayın ve ardından ciğerleri dökerek karıştırın. İyice kızdırılmış sıvı yağda kızartın.
Soğanlar kavrulmaya yakın salça ve domates eklenir. Sarımsak eklenir. Domatesin suyu çıkınca ciğerler eklenir. istenilen miktarda tuz ve acı baharatlar ilave edilir. Ciğerler yumuşayana kadar pişirilir.
Ben kuzu ciğeri kullandığım için suyunu çektiğinde ciğerim pişmeye yaklaştı. Eğer dana ciğeri kullanırsanız suyunu çektikten sonra üzerine yarım su bardağı kadar daha kaynar su dökebilirsiniz.
Soğanlar pembeleşene dek kavurun. Kuşbaşı şeklinde doğradığınız ve yıkayıp süzdüğünüz ciğerleri, kavrulmuş soğanların üstüne ekleyin. Hızlıca karıştırıp, kapağını kapatın, ocağın altını kısın ve bu şekilde 10 dakika pişmeye bırakın.
Yapışmayan tavaya sıvı yağı alıp soğan ve ciğerleri sürekli kavurarak karıştırın. Ciğer çok çabuk pişer. Dikkat edin. Baharatları ekleyip, rendelenmiş sarımsağı ekleyip karıştırıp ocaktan alın.
3-5 dakika arasında pişirin. Daha fazla pişirmemeye özen gösterin. Aksi takdirde sertleşmesine neden olabilirsiniz. Bu zaman aralığı ciğerin tam kıvamında kızarması için yeterli olacaktır.
Ciğer sotenize kavurma sürecinde damak tadınıza uygun olarak domates, yeşil biber, kırmızı biber ve sarımsak gibi malzemelerde ekleyebilirsiniz.
Ciğerin süt ile terbiyelenmesi kanın ciğerden temizlenmesini ve koku yapmamasını sağlarken, daha çok yumuşaklık, lezzet katıyor.
Bu arada karbonat, dışını kıtır ciğeri de daha lezzetli yapar. Karıştırılacak unun içine hafiften kimyon, karabiber, pul biber katılırsa size yılların ciğercisi gözüyle bakarlar.
Ciğer sote tariflerinde pişirme süresi 20-25 dakikayı kesinlikle aşmamalıdır. Ciğer kavurma işleminde ise 10-15 dakika arası yeterli olacaktır. Kavururken de sotelerken de daha yumuşak bir ciğer yapmak istiyorsanız, tavaya attıktan sonraki ilk 5 dakika çok önemli. Bu sürede tavanın kapağını kesinlikle açmamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri