Ġslam Hukukunda yetim, yaygın anlamıyla babasını kaybetmiĢ çocuğa denir. Bu vasıf buluğ çağına kadar sürer. Yani buluğ çağına ulaĢan çocuk artık yetim olarak nitelendirilmez.
Sonuç olarak; Türkçe sözlüklerde “öksüz”; anası veya hem anası hem babası ölmüş olan (çocuk) manasındadır. “yetim” ise; babası ölmüş olan çocuğa denilmektedir.
Bir hadiste yetimin zayıflığına işaret edilmiştir (İbn Mâce, “Edeb”, 6). Babasını kaybeden küçük büyük herkese (sözlük anlamı bakımından) yetim denilebilirse de fıkıhta yetim henüz bulûğ çağına ermemiş çocuklar hakkında kullanılır.
Öksüz, annesi ölmüş, yetim ise babası ölmüş çocuk. Öksüz kelimesi, hem annesi hem babası ölmüş çocuk anlamında da kullanılır. Bu sözcükler, ölmemiş olsalar bile anne ve babasından sürekli olarak koparılmış çocuklar ve hayvan yavruları için de kullanılır.
Değerli kardeşimiz, Yetim, çocuklar için kullanılan bir tabirdir. Buluğ çağına gelmiş ve kendi ayakları üzerinde durabilecek olanlar artık bu tabirin dışındadır. Asıl olan bakıma muhtaç çocuklardır.
İlgili 34 soru bulundu
Ġslam Hukukunda yetim, yaygın anlamıyla babasını kaybetmiĢ çocuğa denir. Bu vasıf buluğ çağına kadar sürer. Yani buluğ çağına ulaĢan çocuk artık yetim olarak nitelendirilmez.
- Ayetlerde: “Yoksula, yetime ve esire, yemeği severek yedirirler.” (İnsan suresi 8) buyrulmakta ve yapılan iyiliklerin başa kakılmaması ve bu sebepten dolayı ihtiyaç içindeki kişilere eziyet edilmemesi emredilmektedir. - Yine ayetlerde: “Sana, neyi infak edip vereceklerini soruyorlar.
16 yaş doldurulana kadar, ek şartlar aranmaz. Yetim 16 yaşını doldurduğunda, bu değişir. Yetim ödeneği daima 21 yaş doldurulduğunda sonlanır.
Annesi veya babası olmayana öksüz denir.
2- Lakît (Buluntu Çocuk): Sokağa veya vb. yerlere bırakılıp terk edilen çocuklar anne-babasının hayatta olup olmadığı meçhul olduğundan, ileride babanın, bulunma ihtimali var olacağından aslî değil, hükmî yetim statüsünde değerlendirilmiş, hukukî haklar bakımından yetimin sahip olduğu bütün haklara sahip olduğu kabul ...
Peygamber, yetim olarak dünyaya geldi. Çünkü o doğmadan önce babası Abdullah vefat etmişti. Altı yaşına geldiğinde de annesi Âmine Hâtun vefat etti; babadan yetim olan Muhammed şimdi de anneden öksüz kaldı.
YETİM: Yalnız, yegane, azîz, babası olmayan, erginlik çağına ermemiş çocuk anlamında bir fıkıh terimi. Erginlik çağına girdiği halde, rüştünü ortaya koyamamış çocuğa ve kocası ölmüş olan kadına da yetim denildiği olur (Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, VIII, 5505).
Adiyy Ibni Hakem (R.A.) “Bir kimse, akrabasından veya başkasından olan bir yetimi, yetim kendisini kurtarana kadar uhdesine alsa, o kimseye Cennet vacip olur.”
Kelime anlamının ise tek kalmak manasına sahip olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda yetim kelimesinin kimsesiz çocuk olarak bilindiği söylenebilir. Annesi ve babası hayatta olmayan çocukların yetim olarak adlandırıldıkları bilinmektedir. Anne ve babası tarafından terkedilen çocuklar da yetim olarak bilinmektedir.
Rabbimiz Kur'ân-ı Kerîm'de çeşitli ayetlerde yetimlerin koruyup gözetilmesini emrediyor: “Yetime karşı kahretme! (Kötü muâmelede bulunma!)” (ed-Duhâ, 9) “... Yetimlerin haklarını vermekte tam adâleti gözetin. Yaptığınız her iyiliği, Allah mutlaka bilir.” (en-Nisâ, 127)
Şimdi konumuza dönelim: Bir çocuk, henüz buluğ çağına gelmeden babası ölürse ona yetim denir.
(Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “ytm” md.) Arapça'da annesini kaybeden çocuk için aciyy, hem annesini hem babasını kaybeden çocuk için latîm kelimeleri varsa da gerek konuşma dilinde gerekse yazılı metinlerde "yetim" bütün bu durumları ifade etmektedir.
Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Ergenlik yaşına ulaşmış olan bir çocuk eğer annesini kaybediyorsa ona öksüz denir. Aynı zamanda annesi ile babasını da aynı zamanda kaybediyorsa yine öksüz kelimesi kullanılabilmektedir. Ancak burada temel anlam öncelikle anne kaybıdır. Annesi ölmüş ve buluğ çağına girmemiş kişiler adına öksüz denir.
Yetim Vakfının hazırladığı rapora göre, Türkiye'de 22 milyon 876 bin 798 çocuktan 268 bin 843'ü yetim, 81 bin 239'u öksüz, hem annesi hem de babası vefat etmiş çocuk sayısı ise 4 bin 649.
Kim yetimi sevindirirse Allah'ı sevindirmiş demektir. Onların derdi bizim derdimizdir. Yetim gülerse, dünya güler" ifadelerini kullandı.
Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Kendi yetimini veya başkasına ait bir yetimi himâye eden kimseyle ben, cennette şöyle yanyana bulunacağız.”
Peygamberimiz, “Ben ve yetime destek olan kimse cennette yan yana olacağız.” buyurmuştur (Buhari, Talak, 25). Başkasını üzmek günahtır ama yetimi üzmek en büyük günahlardandır.
“Kim bir yetimin başını Allah rızası için okşarsa, elinin değdiği her kıl için kendisine sevap verilir” diye buyurmuştur. bir başka hadisinde de: “Yetimi görüp gözetmeyi üzerine alan kimseyle ben cennette işte böyle (iki parmağıyla göstererek) yan yanayız” buyurmuştur.
Kur'an-ı Kerîm'in 21 yerinde doğrudan veya dolaylı olarak yetimlerin gözetilmesi emredilmektedir. Bu âyetlerden birisinde şöyle buyurulmaktadır: "Gerçek, yetimlerin mallarını haksız (ve haram) olarak yiyenler, karınlarına ancak bir ateş yemiş olurlar. Onlar çılgın bir ateşe gireceklerdir." (Nisâ, 4/10).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri