Sıvıların hacim ölçümünde genellikle mezür, pipet, balon joje ve büretten yararlanılır. Dereceli silindir şeklinde olan ve hacim ölçümünde kullanılan cam malzemelerdir. Değişik ölçülerde mezürler bulunmaktadır. Günümüzde sıvıların hacim ölçümünde kullanılan birçok çeşit pipet bulunmaktadır.
Hacim ya da sıygı, bir cismin uzayda ya da fiziksel ortamda kapladığı alan SI birim sisteminde temel hacim birimi m³: metreküp'tür. Diğer hacim birimleri bundan türetilebilir. Sıvı ve gazların hacim birimleri de litredir. Hacim V sembolü ile gösterilir.
Hacim ölçer (desi ölçer) cisimlerin, özellikle paletlerin ve kargoların, hacimlerini otomatik bir şekilde ölçmeye yarayan cihazlarıdır. Ürünlerin bir noktadan diğer bir noktaya taşınması hizmetini sağlayan veya bu hizmetten faydalanmak isteyen firmalar, desi ölçer kullanarak taşınan ürünlerin hacimlerini ölçerler.
Maddelerin uzayda kapladığı yere HACİM denir. Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür. Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız. Litre “L” ile gösterilir.
Düzgün bir cismin hacmini bulmak için en, boy ve yükseklik ölçüleri çarpılarak sonuç bulunur. Düzgün şekle sahip olmayan maddelerin hacimleri ise 'dereceli silindir' veya 'taşırma kabı' ile bulunur ve çıkan sonuçlar m3 birimine çevrilir.
İlgili 32 soru bulundu
Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür. Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız. Litre "L" ile gösterilir. Daha az sıvı miktarlarını ölçmek için mililitre birimi kullanılır.
Bu kapsamda maddenin ölçülebilir özelliklerinin başında ağırlığı, uzunluğu ve hacmi gelir. Genellikle maddenin ağırlığını ve kütlesini ölçmek için kilogram, uzunluk ölçüsü için metre ve sıvıların kütlesini ölçmek için litre kullanılır.
Dereceli silindir ile ölçülür. Hacmi ölçülmek istenilen sıvı dereceli kaba konularak, kap üzerindeki hacim değeri ölçülür. Bu değer sıvının hacim değeridir.
Mezür, ölçü silindiri ya da dereceli silindir sıvıların hacimlerini ölçmekte kullanılan yaygın bir laboratuvar ekipmanıdır. Dar, silindirik bir şekle sahiptir.
Kütleyi ölçmek için kullanılan birim kilogramdır. Kütleyi doğrudan ölçmek zordur. Bu yüzden kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır. Ayrıca cismin ilk olarak ağırlığını yaylı kantarla ölçüp daha sonra kütlesini hesaplayabiliriz.
Eğer cisim düzgün değilse cismin hacmi cismin kütlesinin (terazi ile tartılan değer) cismin özkütlesine bölünmesi ile bulunur.
Bir maddenin hacmini hesaplamak istersek genişliği, yüksekliği ve eni çarpılır. Kütlelerde ise özkütle ve hacim çarpıldıktan sonra istenen değer elde edilir.
1.1.1.3.
Uluslararası Birimler Sisteminde temel hacim birimi metreküptür (m³) ve maddelerin metre cinsinden uzunluğunun, genişliğinin ve yüksekliğinin çarpımıyla bulunur. Dekametreküp, desimetreküp, kilometreküp, mikrometreküp, milimetreküp, santimetreküp olarak birimleri vardır.
Litre bir Uluslararası Birim Sistemi birimi değildir; fakat SI birimleriyle birlikte kullanılması kabul görmüştür. SI'nın hacim ölçüsü birimi metreküptür. Bu birimin adı metrik sistemde sık sık geçmektedir. 1 litre 1 desimetreküpe eşittir.
Uluslararası birim sistemine göre ise katıların temel hacim birimi metre küptür. Diğer hacim birimleri de bu temelden türetilir. Sıvı ve gaz maddelerin hacim birimleri ise litredir.
Sıvılar, belli bir şekli olmayan maddelerdir; içine konuldukları kabın şeklini alır, akışkandırlar. Sıvı molekülleri, sıvı hacmi içinde serbest hareket ederler, fakat partiküllerin ortak çekim kabiliyeti, hacmin izin verdiği ölçüdedir. Sıvılar sıkıştırılamaz. Sıvının hacmi, onun sıcaklık ve basıncına bağlıdır.
Hacim bir SI birimi değildir, ancak Uluslararası Birimler Sistemiyle kullanımı kabul edilmiş bir birimdir. “1 kg saf suyun hacmi 1 L olarak tanımlanmıştır.” (3. CGPM 1901).
Hacim ölçümünde ise öğrencilerin % 82,1'i düzgün geometrik şekli olmayan bir katının hacmini ölçmek için dereceli silindir kullanacaklarını ifade etmişlerdir.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir.
Sıvı Maddelerin Ölçümü
Bu nedenle sıvı maddelerin hacim ölçümü, dereceli kap ile yapılmaktadır. Uluslararası ölçüm sistemine (SI) göre bir litre, 1 desimetre küpe (dm3) eşittir. +4 derece sıcaklık ortamında 1 litre saf suyun kütlesi 1 kilograma ve 1 mililitre saf suyun kütlesi ise 1 grama eşittir.
Hacim ölçümü ise şu şekilde yapılır: Sıvıda dereceli silindir kullanılır. Katıda dereceli silindir ve bir kabın içindeki sıvı ile ölçümlenir.
Belirli bir basınç ve sıcaklıkta katıların ve sıvıların hacimleri sabittir. Katıların hacmi hem hesaplanabilir hem de ölçülebilir. Gazların hacmi ise bulundukları kabın hacmine eşittir. Sıvıların hacmi ise dereceli silindir yani beher ile ölçülmektedir.
Düzgün olan bir şeklin hacmini bulmak adına uzunluk, en (genişlik) ve yükseklik ölçüleri birbirleri ile çarpılır. Sonuç olarak maddenin hacmi bulunur.
Bir hacim birimi olarak mililitre 'ml' kısaltması ile ifade edilir. Bir maddenin ağırlığını hesaplamada mililitre cinsinden de bir değer belirlemek mümkün olabilir. Hacim ölçü birimlerinden birisi olan mililitre, litrenin binde birine eşit bir ölçü birimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri