2020/7338 K. “İİK.da haczin yenilenmesi diye bir müessese mevcut olmayıp, aynı takip dosyasından olsa da konulan her haciz yeni bir hacizdir. Buna göre aynı taşınmaz üzerine birden fazla haciz konulmasını engelleyen bir yasa hükmü de yoktur.
ÖZET : Haciz isteme hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir yıl geçmekte düşer. Alacaklı, bir yıllık süresi içinde haciz talebinde bulunmaz veya haciz talebini geri alıp da, bu bir yıllık süre içinde yeniden haciz talebinde bulunmaz ise takip dosyası işlemden kaldırılır.
Alacaklı ödeme emrinin tebliğinden itibaren bir yıllık süre içerisinde haciz talep etmemesi halinde dosya işlemden kaldırılır(İİK m 78/4). Dosyanın işlemden kaldırılması halinde alacaklının yenileme talebinde bulunması ve yenileme harcı ödemesi gerekir. İcra dairesi yenileme talebini borçluya tebliğ eder.
Dosyanın işlemden kaldırılmasından sonra yenileme hakkı yazılı yargılamada en fazla 2 basit yargılamada ise en fazla 1 defa yapılabilir. Dava dosyası işlemden kaldırıldıktan sonra 3 ay boyunca derdest olarak kalır.
İcra dosyası yenileme zamanaşımı konusunda icra dosyasının işlemden kaldırılması için, 1 yıl boyunca dosya ile ilgili hiçbir işlem yapılmaması gerekmektedir. Böyle bir durumda icra dosyasının yeniden işleme konulabilmesi için alacaklı tarafın harç masraflarını yeniden ödeyerek dosyayı yenilemesi gerekmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
İcra takibinin kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklı tarafından haciz veya herhangi bir talepte bulunulmazsa icra dosyası işlemden kaldırılır. İşlemden kaldırılan icra dosyasında yeniden icra takibi yapabilmek için, “Yenileme Talebinde” bulunmak gerekir.
İcra takibinde bir seneden fazla işlem yapılmaması, haciz talebinde bulunulmaması halinde icra dosyasının takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılması durumu ortaya çıkabilir. Bu durumda icra yenileme talebi ile dosyanın yenilenmesi talep edilir.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
İcra Dosyası Kendiliğinden Kapanır Mı? İcra takibinin kapanması için borcun tamamının ödenmesi veya zamanaşımının dolması şarttır. İcra takibi 10 yıldan sonra kapanır. Buna ek olarak 1 yıllık süre geçtikten sonra haciz işlemleri yenilenmezse dosya takipsizlikle kapanır.
Süreler geçtikten sonra borçlunun borcu ortadan kalkar ve alacaklı borç ile ilgili ödeme talep edemez. Bu noktada bazı hususlara dikkat çekmekte fayda var. Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer.
Aynı Kanun'un 110. maddesinde ise; "Bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmez veya talep geri alınıp da, bu müddet içinde yenilenmezse, o mal üzerindeki haciz kalkar" düzenlenmesi yer almaktadır.
Borçlular yenileme talebinin tebliğine karşı, daha önce kesinleşmiş olan ödeme emrine itiraz edemez. Ancak takip kesinleştikten sonra borç ödenmiş ise İİK.nun 71. maddeye göre takibin iptalini isteyebilir.
Kapanan icra dosyaları uygun koşullar gerçekleşmiş ise hem ilamsız takiplerde hem de ilamlı takiplerde tekrar açılabilmektedir. Dosyanın yenilenmesi için icra takibinin bulunduğu icra müdürlüğüne hitaben yazılacak olan dilekçede hem dosyanın arşivden çıkartılması hem de yenilenmesi talepleri yer almalıdır.
Alacaklı, ancak, ödeme emrinin tebliğinden itibaren işlemeye başlamış olan bir yıllık sürenin, varsa kalan kısmında, yeniden haciz talebinde bulunabilir (md. 78/5). Anılan sürelerin geçirilmesi halinde, alacaklının "haciz isteme hakkı" düşer.
Haciz talebi kanuni müddet içinde yapılmaz veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmezse dosya muameleden kaldırılır.
Dosyanın yenilenmesi için icra takibinin bulunduğu icra müdürlüğüne hitaben yazılacak olan dilekçede hem dosyanın arşivden çıkartılması hem de yenilenmesi talepleri yer almalıdır. İlamlı olarak açılan icra takiplerinde dosyanın yenilenmesi için tekrardan peşin harç ve başvurma harcı alınmamaktadır.
5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 141. maddesinde TMSF'nin alacaklarına ilişkin dava ve takiplerde zamanaşımı süresi 20 yıl olarak öngörülmüştür.
Dosyanın arşive kaldırılması, uygulamada icra dosyasının düşmesi olarak adlandırılmaktadır. İcra ve İflas Kanunu'na göre ödeme emrinin borçlu tarafa tebliğinden itibaren 1 yıl boyunca alacaklı haciz talebi gibi takip işlemlerini gerçekleştirmezse icra dosyası düşecektir.
Söz konusu borcun itfa yani icra dairesine ödenmesi halinde dosya kapanır ve yeniden açılamaz. Her borç için 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Alacaklı borçtan tamamen feragat etmiş ise icra dosyası tamamen kapanır ve bir daha açılamaz.
Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.
Takibe alınmış bir kredi, ödemelerin 90 gün boyunca yapılmaması durumunda yasal takip süreci başlar. Bu sürecin ardından, Merkez Bankası tarafından kara listeye alınır ve tutulan kayıt, borç ödendikten yaklaşık 5 yıl sonra silinir. Kişi bu sayede kara listeden çıkar.
Alacağın bağlı olduğu zamanaşımı, takiple ilgili son işlema tarihinden itibaren işlemeye başlar. Takibin kesinleşmesinden sonraki dönemde ilamın zamanaşımına uğraması halinde mahkemece 'icranın geri bırakılmasına' a karar verilmesi gerekir. 'Takibin iptaline' a karar verilmesi doğru değildir.
nun 78/son maddesi gereğince borçluya yenileme emrinin tebliği zorunlu bulunmamaktadır." demektedir. dikkat edin haciz İSTENDİĞİ için demektedir.
Bu nedenle alacaklının haciz talebi içermeyen yenileme talebi icra takip işlemi niteliğinde olmadığından bu talep zamanaşımını kesmez.
İcra takibinde zaman aşımı süresi toplamda 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bu toplam süre içinde ilgili kanun çerçevesinde borçlar 10 senede zaman aşımına uğrar. Avukatlar ile yapılan icra takibinde ise icra takibinin yenilenmesi durumunda süreler her dosya yenilendiğinde tekrar uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri