Hacizli araba almanın önünde bir engel yok. Noterde satışı yapılırken aracın hacizli olduğu alıcıya söylenir ve kabul ederse satış işlemi gerçekleşir. Ancak bu noktadan sonra haciz işlemi devam ettirilir ve araç hakkında yakalama kararı çıkartılırsa büyük sorunlar ortaya çıkıyor.
Araç alım satımı yapmak isteyenler, noter yetkilileri tarafından kimlik kontrolünden geçirilir. Ardından satışa mani bir durumun olup olmadığı sistemler üzerinden denetlenir. Örneğin, araç üzerinde haciz ya da tedbir varsa satış yapılması mümkün olmaz.
İİK. Madde 106: “Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.” hükmü gereğince borçlu da hacizli aracının cebren satılmasını isteyebilecektir. Yani haczedilen aracın cebri icra ile ihaleye çıkarılarak icra müdürlüğü eli ile satılmasını isteyebilecektir.
Hacizli aracın alınması ve satılması mümkündür. Ancak hacizli aracı alan kişi, araç üzerindeki haczi de kabul ederek satın almış olur. Araç üzerinde rehin hakkının tesis edilmesi de mümkündür.
Eğer araç üzerinde yakalama emri var ise araçların tespit edilmesiyle anında trafikten çekilme işlemleri yapılır. Bu bakımdan bu tür araçlar için yakalama kararı neden verildiyse ilgili durumun çözülmesi gerekir. Aksi halde araç ile trafiğe çıkılması mümkün olmayacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Hacizli (H) olan hacizlerde aracın sadece satılmasına engel olur ve araç trafik kontrollerine de çevirmelerede girse araç bağlanmaz. Diğer türlü hacizler yakalamalıdır ve görüldüğü,yakalandığı an otoparka çekilir.
Alacaklının Haciz Tarihinden İtibaren 6 Aylık Bir Süre İçerisinde Satış Talebinde Bulunmamış Olması: Eğer alacaklı, hacizden sonra geçen 6 aylık zaman dilimi içerisinde “satış” talebinde bulunmazsa, borçlu yetkili icra dairesine başvurarak otomobil üzerindeki haczin kaldırılmasını isteyebilir.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
[1] Üzerine haciz konulan araç ayrıca trafiğe yazı çıkartılarak aracın yakalama ve bağlama kararı alınabilmektedir. 6183 sayılı kanunun 62. md hükmü gereğince araçlar üzerine konulan hacizler aynı zamanda trafikteki ruhsatlarına da işlenmektedir. Böylece aracın satışı engellenmişi olacaktır.
hacizli olan araçların alım-satımları yapılabilir. ancak kardeş burada, alıcı olan üçüncü şahısı aldatmaktadır. Hile vardır. Dolaysı ile dolandırıcılık suçu işlenmektedir. hacizli olan araçların alım-satımları yapılabilir. ancak kardeş burada, alıcı olan üçüncü şahısı aldatmaktadır.
Herhangi bir gayrimenkulün hacizli olması, satılmasına engel sayılmıyor. Taşınmaz mal üzerindeki haciz, satış sonrası da devam etmektedir. Yani hacizli şekilde satışa sunulan taşınma malın satışı yapıldığında yine hacizli şekilde yapılıyor ve satış sonrası da hacizli sayılıyor.
Borçlunun satış isteme yetkisi İcra ve İflas Kanunu'nun 113. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre: “Alacaklı talep etmeden borçlunun talebiyle de satış yapılabilir.” Görüldüğü üzere bu hüküm sayesinde borçluya da alacaklının talebi olmaksızın satış isteme yetkisi tanınmıştır.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu borçları ödemektir. Borçların tamamı ödenmediği sürece e-Haciz kaldırılamaz. e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
Bu durumda ilgili haczi koyan icra dairesine giderek talep edilen borcun yatırılmasından sonra araç üzerindeki haciz kaldırma işlemleri yapılacak ve daha sonrada noterde hacizli araç satışı yapılabilecektir.
Banka ihalesine katılmak için öncelikle başvuru yapmak gerekir. İcralık araba ihalesini yürüten bankanın herhangi bir şubesinden başvuru yapmak mümkün. Başvuru sırasında aracın piyasa değerinin %5'i kadar teminat bedeli ödenir. Bu bedel ihaleden sonra geri alınabilir.
İcra memuru, taşınır ve taşınmaz malların haczi için bir haciz tutanağı tutar hacze kabil mal bulunamaz ise de bu husus haciz tutanağına yazılır. Borçlunun hacze kabil malı bulunamazsa bu tutanak kesin aciz belgesi, haczedilen mallar alacağı karşılamaya yetmezse, geçici aciz belgesi hükmündedir.
İcra ve İflas Kanunumuz gereği araç üzerine konulan hacizler 1 yıl içerisinde satış istenmediği takdirde düşmektedir.
İcra takibi borçlusu aracından haciz ve yakalama şerhini kaldırması için borcun tamamen ödenmesi gerekmektedir. Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepde bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
İcra takibinde zaman aşımı süresi toplamda 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bu toplam süre içinde ilgili kanun çerçevesinde borçlar 10 senede zaman aşımına uğrar. Avukatlar ile yapılan icra takibinde ise icra takibinin yenilenmesi durumunda süreler her dosya yenilendiğinde tekrar uzayabilir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Borçlu tarafın e-Hacizi kaldırmak için vergi dairesine veya banka şubesine ödeme yapması gerekmektedir. Ödemeler tamamlandığında, haczin kaldırılması için ilgili kuruma bir dilekçe verilir. Dilekçede borcun ödendiği belirtilir ve “Borcu yoktur” yazısı alınır.
Maddeleri gereği haczin düştüğüne dair alınacak bir yazıyı Trafik Şube Müdürlüğüne ibraz etmeniz veya İcra Müdürlüğü otomasyon sistemi ile araç üzerindeki haczi kaldırabileceğinden bu işlemler sonrası söz konusu aracın Hurdaya ayırma işleminin yapılacağı açıktır.
Hacizli mallar, kural olarak istem üzerine satılır. Satış isteyebilecek alacaklı, kesin haciz sahibi alacaklıdır. Geçerli bir satış işleminden söz edilebilmesi için alacaklının kesin haciz tarihinden itibaren yasal süreler içerisinde satış istemiyle icra dairesine başvurup peşin olarak satış avansını yatırması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri