Ağız eğmek : Yalvarmak, hiç de lâyık olmayan birine yüz suyu dökmek. “Ölürüm de ağız eğmem o adama!”
Ağız eğmemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: birine minnet etmemek.
Meselâ: eğmek kelimesi, [eymek] şeklinde telaffuz edilmektedir.
Deyimlerin birçoğu birleşik kelimeler ile oluşmuştur. Bu durum birleşik kelimelerin Türkçede ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Günlük konuşma dilinde, çeşitli yayınlarda karşılaşılan birleşik sözcüklerden biri de Ağız alışkanlığı şeklindedir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Baş eğmek (birine) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
İlgili 44 soru bulundu
Boyun eğmek deyiminin ilk anlamı bir şeye mecbur bırakılmaktır. İstemediğimiz bir şeyi yapmak zorunda olduğumuzu belirtmek için bu deyimi kullanırız.
Bir kavramı, olayı ya da durumu daha etkileyici bir şekilde anlatmak adına minimum iki kelimenin bir araya gelmesi ile beraber oluşan ve çoğu kez gerçek manadan uzaklaşarak, kendine has anlam kazanan sözcük gruplarına deyim denmektedir.
Ağız dil vermemek deyimi, söz söyleyemeyecek duruma gelmek ya da söylememek anlamında kullanılan bir deyimdir.
Ağız Aramak Deyiminin Anlamı (TDK)
Anlam: Birisi ya da bir konu hakkında bilgi almak için sorular yöneltmek.
Ağzını aramak cümlesi bir deyim olarak kullanılmaktadır. Deyimlerin bazı durumları kısa ifade etme özelliğinin bulunduğu deyimlerden birisidir. Bu deyim bir insanın karşısındaki kişiden merak ettiği bir durum ve olayı hakkında, karşısındakine fark ettirmeye çalışmadan bilgi almasıdır.
istenmeyen kişi/kişilere muhtaç olup bir şey istemek zorunda kalmak anlamına gelir. babaannemin kullanımıyla "ona buna ağız eğecek değilim." minnet etmek anlamından başka, bir kimsenin sözlerini alaylı bir şekilde tekrarlamak, alay etmek, eğlenmek anlamları da olan fiil.
Ağız birliği etmek deyimi, iki ya da daha fazla insanın bir konu hakkında aynı şekilde konuşacak şekilde sözleşmesi anlamında kullanılır.
Ağız birliği etmek Türkçede deyim olarak kullanılmaktadır. Ağız birliği etmek deyiminin anlamı ne demek, ağız birliği etmek ile ilgili cümleler nelerdir sizler için ayrıntıları ile derledik. Ağız birliği etmek önceden planlayarak aynı düşünceye sahip olmak demektir. Bu deyim anlaşarak aynı biçimde konuşmak demektir.
[1] Dedikodu konusu olmak, dile düşmek, kendinden çokça bahsedilir olmak.
Deyim, dil biliminde, kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı veya söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir.
Ağız aramak Ağız yapmak Ağız düşmek Ağzı sulanmak Ağzı süt kokmak Ağzı gevşek Ağzını bakakalmak Ağzına baktırmak Ağzını tutmak Ağzına düşmek Ağız dalaşı Ağız yaymak Ağzını toplamak Ağzı kulaklarına varmak Ağzından bal almak Ağız satmak Ağız birliği etmek Ağız dolusu laf etmek Ağzı dili kurumak Ağzı varmamak Tam yirmi ...
Bal dök yala deyimi gerçek anlamda kullanılmayan mecaz anlam içeren bir deyimdir. Bal dök yala temizlenen mekanın pırıl pırıl olduğu anlamına gelmektedir. Bal dök yala deyimi yapılan temizlik sonrası ferah ve gerçekten çok temiz olan yerler için kullanılmaktadır.
Ağzı açık kalmak deyimi, çok şaşırmak ve şaşırıp kalmak anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Herhangi bir durumla karşılaşıldığında aşırı olarak şaşıran kişiler için ağzı açık kalmak deyimi kullanılır.
Deyim. [1] Duygularına engel olamayarak taşkın davranışlarda bulunmak.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
Deyim. [1] Güvendiği kimselerle bir araya gelerek çözüm yolu bulmaya çalışmak.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Tadını çıkarmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Açık kalpli (yürekli) : Samimî, içi temiz, içi dışı bir olan kimse.” Komşumuz kadar açık kalpli bir adam görmedim.” Açık kapı bırakmak : Gerektiğinde bir konuya yeniden dönebilme imkânı bırakmak, kesip atmamak, ileriyi düşünerek ılımlı davranmak.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri